Region Örebro län

Vårdcentralerna hanterar covid-testningen från och med 1 september

Dela

Vårdcentralerna i Örebro län tar över covid-testningen för allmänheten från och med den 1 september. Då stänger mottagningarna för covid-testning på USÖ (CV-området) och Karlskoga lasarett. Lådor med covid-tester finns fortsatt utanför varje vårdcentral för alla med e-legitimation. Om e-legitimation saknas ringer man sin vårdcentral för tidsbokning.

- Nästan all testning sker via lådorna, vilket är jättebra. Den största förändringen är att lådorna för ut- och inlämning av covid-tester som funnits på CV-området vid USÖ och utanför Karlskoga lasarett försvinner. Istället hänvisar vi till lådorna utanför varje vårdcentral dagtid och till lådor utanför vårdcentralsjourerna i länet kvällar och helger, säger Maria Gunnarsson, samordnare covid-testningen i Örebro län.

Viktigt att fortsätta testa sig vid symtom och skaffa e-legitimation

Smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen påtalade nyligen vikten av att fortsätta testa sig vid symtom för covid-19, det gäller även om man är fullvaccinerad.

Region Örebro län satsar också på utökad testning i samband med smittspårning bland annat inom skolan, där många ovaccinerade vistas samtidigt. För smidigast möjliga testning och snabbast tid till provsvar uppmanas föräldrar och barn över 12 år att skaffa e-legitimation, bankID eller Freja eID Plus. Då kan lådorna nyttjas, test registreras och provsvar lämnas ut via 1177.se.

Detta gäller från och med 1 september:

  • Mottagningarna för covid-testning på USÖ (CV-området) och Karlskoga lasarett stänger. Även lådorna med covid-test som funnits utanför dessa mottagningar tas bort.
  • Lådor, där personer med e-legitimation kan hämta och lämna covid-test, finns fortsatt utanför varje vårdcentral i länet under dagtid på vardagar.
  • Lådor, där personer med e-legitimation kan hämta och lämna covid-test, finns utanför vårdcentralsjourerna i länet under kvällar och helger (i den norra länsdelen finns lådan utanför Lindesbergs vårdcentral).
  • Personer som inte har e-legitimation ringer sin vårdcentral på vardagar för att boka tid för egenprovtagning (det länsgemensamma bokningsnumret upphör att gälla under vardagar).
  • Personer som inte har e-legitimation ringer det etablerade länsgemensamma bokningsnumret på helger för att boka tid för egenprovtagning via vårdcentralsjourerna i länet.

Mer detaljerad information finns på 1177.se från och med den 1 september.

Vid frågor, vänligen kontakta:

Maria Gunnarsson, Region Örebro läns samordnare för covid-testning

maria.gunnarsson@regionorebrolan.se

076-838 54 28

Kontakter

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum