DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

Viktigt rättsfall som handlar om frihet

Dela
-Det handlar om diskriminering, men det handlar ytterst också om rätten att röra sig, ha frihet att resa. Det säger Hans Filipsson, som på onsdag möter bensinjätten Circle K i Stockholms tingsrätt. Stämningen gäller diskriminering på grund av bristande tillgänglighet.

Idag onsdag 31 augusti 2022 hålls huvudförhandling i målet vid Stockholms tingsrätt.

På väldigt många tankstationer sitter både pumpar och betalautomat på en höjd refug. Oåtkomligt för en person i rullstol, svåråtkomligt för väldigt många människor med nedsatt rörelseförmåga.

-Det här är ett utbrett problem, att vi inte kan tanka själva. Jag har inte i praktiken samma möjligheter som gående. Därför är det också ett fall av diskriminering, säger Hans Filipsson.

Åsa Strahlemo, förbundsordförande för DHR, säger:

-Det är jätteviktigt att Hans vill driva detta. Mackarna är ett gammalt problem som borde varit förpassat till historien för längesedan. Bilen har alltid varit viktig generellt för oss i rullstol. Men än idag kan vi inte tanka var vi vill. Har vi inte kommit längre? Ännu värre är att helt splitternya laddstationer, som nu byggs landet runt, inte heller är tillgängliga för oss. Det kommer vi att återkomma till, var så säker!

- Lagen säger att bristande tillgänglighet vid handel med varor och tjänster utgör grund för diskriminering, fortsätter Åsa Strahlemo. Så därför driver vi detta som ett diskrimineringsfall. Vi är övertygade om att få rätt.

Hans Filipsson har stämt Circle K med stöd av DHR samt Disability Rights Defenders Sweden och Talerättsfonden mot diskriminering.

Bilaga: Aktbilaga 76, Huvudförhandling mål FT 9519-21

Tel Hans Filipsson: 070 877 27 67 (efter kl 15.30 onsdag 31/8 2022)

Kontaktuppgifter Åsa Strahlemo: 070 508 80 29, asa.strahlemo@dhr.se

Nyckelord

Dokument

Om

DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Storforsplan 44
123 21 Farsta

08-685 80 00https://dhr.se/

DHR är en idéburen demokratisk organisation av och för personer med nedsatt rörelseförmåga, som arbetar för att förverkliga principen om alla människors lika värde. Genom att skapa opinion och påverka de politiska besluten arbetar vi för ett öppet Sverige, där personer med nedsatt rörelseförmåga inte blir utestängda utan fullt jämlika, jämställda och delaktiga i samhället. En av utgångspunkterna i vårt arbete är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Följ DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum