Trafikverket

Vill du öppna julklappar i lugn och ro – kör varsamt

Dela

Trafikverket och Polisen i södra Sverige uppmanar bilister att ta det lugnt på vägarna under jul- och nyårshelgen. Runt två miljoner människor kommer att vara ute på vägarna – ta inga risker i trafiken, så kan du öppna julklappar i lugn och ro.

Foto: Kerstin Ericsson
Foto: Kerstin Ericsson

I år finns det bra förutsättningar för att planera sin resa så att man undviker de mest trafikintensiva tiderna, eftersom jul- och nyårsafton inträffar på en måndag. Julhelgen är alltid olycksdrabbad, och enligt Transportstyrelsens statistik omkommer i genomsnitt femton personer per år under jul och nyår. Därför uppmanar både Trafikverket och Polisen i Region Syd bilisterna att ta det extra försiktigt ute på vägarna.

– Om det är möjligt, välj en väg som har mitträcke. ­Mittseparerade vägsträckor räddar cirka 80 trafikanters liv varje år, och vägräcken förhindrar dessutom allvarliga mötes- och singelolyckor,säger Göran Holmberg, Verksamhetssamordnare, trafikledning syd.
– Utöver det är det viktigt att hålla ordentliga avstånd, inte ta några onödiga risker och att anpassa sitt körsätt efter väder och väglag. Kontrollera också att bilens lampor fungerar ordentligt innan resan påbörjas. Och till sist, låt passagerare i bilen ta hand om mobilen, avslutar Göran Holmberg.

Polisen poängterar att det är ganska enkelt att välja ett förhållningssätt i trafiken som medverkar till att faktiskt rädda liv.

– Jul- och nyårshelgerna är bland de mest trafikintensiva helger vi har. För att alla ska komma fram ordentligt krävs det att alla i trafiken hjälps åt. Alla förare bör se till att bilen är i gott skick och att den har ordentliga vinterdäck. Sedan måste alla anpassa hastigheten efter gällande väglag och hastighetsbegränsning, hålla avstånd till framförvarande bil samt vara nykter. Om alla hjälps åt med detta,  så kommer vi att få en säker jultrafik och alla kommer fram dit de ska, säger Robert Loefell, presstalesperson Polisen Region Syd.

Trafikinformation om trafikläget, rastplatser och färjor finns på Trafikverkets webbplats, på startsidan under Trafikinformation, väg. Informationen uppdateras löpande.

Nyckelord

Kontakter

Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Foto: Kerstin Ericsson
Foto: Kerstin Ericsson
Ladda ned bild

Länkar

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 8000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum