Volkswagen Group Sverige AB

Volkswagen-koncernen investerar ytterligare 500 miljoner euro i Northvolt AB

Dela

Volkswagen deltar, med ett bidrag på 620 miljoner USD (cirka 500 miljoner euro), i en finansieringsrunda för sin svenska batteripartner Northvolt AB. Medlen ska användas för kapacitetsutbyggnad inom produktion, återvinning samt forskning och utveckling.

Den framtida battericellsfabriken Northvolt Ett i Skellefteå.
Den framtida battericellsfabriken Northvolt Ett i Skellefteå.
  • Koncernen deltar i finansieringsrundan som omfattar totalt 2,75 miljarder USD och fortsätter att hålla cirka 20 procent av aktierna i den svenska battericellstillverkaren
  • Investeringen ska användas för utvidgad kapacitet inom produktion, återvinning samt forskning och utveckling
  • Arno Antlitz, Volkswagen-koncernens Finans- och IT-chef: ”Vi förstärker vårt strategiska partnerskap med Northvolt som en leverantör av hållbart producerade battericeller.”

Volkswagen deltar, med ett bidrag på 620 miljoner USD (cirka 500 miljoner euro), i en finansieringsrunda för sin svenska batteripartner Northvolt AB. Den totala volymen omfattar 2,75 miljarder USD. Koncernen kommer därmed att hålla sin andel i företaget konstant på cirka 20 procent. Medlen ska användas för kapacitetsutbyggnad inom produktion, återvinning samt forskning och utveckling. Bland andra aktiviteter avser Northvolt att utöka kapaciteten i sin gigafabrik Northvolt Ett i Skellefteå, från 40 GWh till 60 GWh per år för att möta den ökande efterfrågan från kunderna.

– Med denna investering stärker vi vårt strategiska partnerskap med Northvolt som en leverantör av hållbara battericeller som produceras med förnybar energi och är helt återvinningsbara, säger Antlitz.

Thomas Schmall, koncernledamot med ansvar för teknik och VD för Volkswagen Group Components säger:
– Batterier är en av de viktigaste framgångsfaktorerna i vår oöverträffade elektriska offensiv. Inom det större området gröna battericeller får vi tillsammans en banbrytande roll i Tyskland och Europa.

Volkswagen har redan investerat cirka 900 miljoner euro i Northvolt i juni 2019 och förvärvat cirka 20 procent av aktierna i bolaget samt har en plats i styrelsen. Produktionen av Volkswagens premiumceller ska koncentreras till Skellefteå i samarbete med Northvolt. Produktionen av dessa celler kommer att starta 2023 och den årliga kapaciteten avsedd för Volkswagen ska byggas upp steg för steg till så mycket som 40 GWh.

Volkswagens andra gigafabrik ligger i Salzgitter, Tyskland, och kommer att producera standardceller för volymsegmentet från 2025. Även den anläggningen förväntas nå en årlig produktionsvolym på upp till 40 GWh. Båda gigafabrikerna ska drivas med el från förnybara energikällor.

Sammantaget räknar Volkswagen med att driftsätta sex battericellsfabriker i Europa till 2030 tillsammans med sina samarbetspartners för att säkra den ökade produktionen av elfordon. Efter Skellefteå och Salzgitter undersöks redan andra möjliga platser och samarbetspartners för kommande produktionsanläggningar för battericeller.

För att se videon från www.volkswagen-newsroom.com måste du ge din tillåtelse högst upp på sidan.Volkswagen Newsroom

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Den framtida battericellsfabriken Northvolt Ett i Skellefteå.
Den framtida battericellsfabriken Northvolt Ett i Skellefteå.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Volkswagen Group Sverige AB
Volkswagen Group Sverige AB
Hantverksvägen 9
151 88 Södertälje

+46 8 553 865 00http://www.volkswagengroup.se

Volkswagen Group Sverige AB (VGS) är Sveriges största bilimportör och marknadsför bilar av märkena Volkswagen, Audi, Skoda, SEAT och Porsche. Under 2020 sålde Volkswagen Group Sverige AB och dess märken totalt 85 844 personbilar och hade därmed en marknadsandel på 29,4 procent av den svenska personbilsmarknaden. Dessutom sålde VGS 10 133 lätta transportbilar vilket är 32,7 procent av transportbilsmarknaden. Volkswagen Group Sverige AB är ett helägt dotterbolag till Europas största biltillverkare Volkswagen AG, som sålde 9,3 miljoner bilar på världsmarknaderna under 2020.

Följ Volkswagen Group Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Volkswagen Group Sverige AB

Astypalea: Kick-off för omställningen till en smart hållbar ö3.6.2021 09:54:03 CEST | Pressmeddelande

Astypalea är på väg att bli en smart och hållbar ö. De första elbilarna, inklusive den första helelektriska polisbilen i Grekland, togs i bruk den 2 juni i närvaro av premiärminister Kyriakos Mitsotakis, Volkswagen-koncernens VD Herbert Diess och Greklands vice utrikesminister Kostas Fragogiannis. De första offentliga och privata laddningspunkterna invigdes också. Evenemanget markerade starten av omställningen till full elektrifiering på Astypalea. Under de närmaste åren ska ön byta till smart hållbar mobilitet och helt modernisera sitt energisystem. Volkswagen och den grekiska regeringen undertecknade ett samförståndsavtal om detta i november förra året.

Starkt första kvartal för Volkswagen-koncernen6.5.2021 20:31:41 CEST | Pressmeddelande

Den positiva affärsutvecklingen i Volkswagen-koncernen under andra halvåret 2020 fortsatte under första kvartalet i år. Detta resulterade i stark ekonomisk utveckling med betydande förbättringar jämfört med den svagare jämförelseperioden föregående år, som påverkades av pandemin. Framgångsrik hantering av COVID-19-pandemin och bristen på halvledare, tillsammans med återhämtning på marknaderna, var nyckeln till denna positiva utveckling.

#Project1Hour: Volkswagen-koncernen med 660 000 medarbetare i den största klimatkampanjen i företagets historia21.4.2021 14:30:03 CEST | Pressmeddelande

På Earth Day 2021 kommer alla medarbetare i Volkswagen-koncernen att under arbetstid i en timme diskutera sitt bidrag till minskad klimatpåverkan. "Jag ser fram emot att få många förslag från våra medarbetare runt om i världen för att ytterligare påskynda våra aktiviteter för minskad klimatpåverkan", säger koncernens VD, Herbert Diess.

Europeisk VD-allians för en ambitiös klimatstrategi22.3.2021 11:43:27 CET | Pressmeddelande

10 europeiska företagsledare investerar 100 miljarder euro för att minska koldioxidutsläppen från sina företag och produkter, som en del av företagsstrategin, och efterlyser långtgående klimatskyddsåtgärder. "CEO Alliance for Europe's Recovery, Reform and Resilience" bildades 2020 som ett sektorövergripande klimatskyddsprojekt, för att samarbeta kring praktiska lösningar. Alliansen strävar efter en kontinuerlig konstruktiv dialog med EU-kommissionen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum