Naturvetarna

Yrken som garanterat ger jobb

Dela

Möjligheten att få jobb är en viktig faktor inför valet till högskolan. Naturvetarnas senaste arbetsmarknadsanalys visar att det finns några yrken där framtidsutsikterna är mycket goda på fem års sikt, bland annat dietister, biomedicinska analytiker och lärare i naturvetenskap.

Stor brist inom legitimerade yrken

-          Redan i dag är det brist på många legitimerade professioner. Det gäller dietister och biomedicinska analytiker inom hälso- och sjukvården, djursjukskötare inom djursjukvården och naturvetenskapliga lärare i grundskolan och gymnasiet, säger Per Klingbjer förbundsdirektör Naturvetarna.

Matematik och digital kompetens viktig

Det finns också områden som är under tillväxt och har ett ökande kompetensbehov, som IT och dataanalys. Inom andra yrken är det framför allt förväntade pensionsavgångar som driver på efterfrågan.

Ett konkret tips för den som vill öka sina jobbchanser är att fylla på kunskaper om matematik och digital kompetens.

-          Det är viktigare än någonsin. Jag råder därför alla studenter att se till att de får med sig en bred matematisk och digital verktygslåda oavsett utbildningsinriktning, säger Marita Teräs, utredare på Naturvetarna och ansvarig för arbetsmarknadsanalysen.

Naturvetenskapliga bristyrken 2025:

  • Biomedicinsk analytiker
  • Dietist
  • Djursjukskötare
  • IT-akademiker ex. data- och systemvetare
  • Jägmästare, skogsvetare och skogsmästare
  • Kemist
  • Lärare i naturvetenskap
  • Matematiker och statistiker

För ytterligare information, v.v. kontakta:

Marita Teräs, utredare, tfn 08-466 24 81

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.

Vi har cirka 33 800 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.

Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde.

Följ Naturvetarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna

Studieval baserat på fakta viktigare efter pandemin31.3.2021 11:19:32 CEST | Pressmeddelande

Inför högskolevalet den 15 april är det viktigare än någonsin att ha koll på vilka jobb som är eftertraktade de kommande åren. Om man vill få ett försprång på arbetsmarknaden post-corona, bör man anmäla sig till en naturvetenskaplig högskoleutbildning. Naturvetenskapliga yrken har såväl bakåt som under senaste året klarat sig väl, och inte drabbats av arbetslöshet som andra yrkesgrupper i samhället.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum