Stor besvikelse över Gállok-domen
Naturskyddsföreningen är mycket besviken över domen om järnmalmsgruvan i Gállok. Den planerade gruvan kommer att skapa oåterkalleliga skador på den känsliga naturen i området, och även skada samernas verksamhet.
– Det är oerhört synd att domstolen nu godkänt regeringens beslut om bearbetningskoncession. Gruvan är onödig och placerad i ett mycket känsligt naturområde. Vi sätter nu vårt hopp till att gruvbolaget inte går vidare med sin ansökan. Vi kommer inte att ge upp, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.
Kampen om järnmalmsgruvan i Gállok/Kallak har pågått i många år. Redan på 00-talet inleddes processen för att starta en gruva, och protesterna har varit massiva – både från miljörörelsen och från samerna. Även länsstyrelsen i Norrbotten har varit negativ till gruvan, och även UNESCO är oroade och har nyligen besökt området för att utröna vilken skada en gruvetablering kan medföra på världsarvet Laponia.
– Det är en sorgens dag för oss i Naturskyddsföreningen. Det är för oss obegripligt att regeringens beslut inte kan anses strida mot någon rättsregel. En gruva i Gállok skulle ge oåterkalliga skador som inte på något sätt kan uppvägas av en eventuell nytta, säger Ida Jansson, Naturskyddsföreningen i Jokkmokk.
I mars 2022 fick gruvan dock bearbetningskoncession beviljad av dåvarande regering. Naturskyddsföreningen och samebyarna Jåhkågasska tjiellde och Sirges överklagade detta beslut till Högsta Förvaltningsdomstolen (HFD), och målet togs upp till förhandling i september 2023.
– Gruvan är en järnmalmsgruva av blygsam kvalitet, och med en relativt begränsad förekomst. Det saknas också infrastruktur i området. Allting talar för att störningen överväger nyttan med gruvan, och vi är förvånade över domstolens beslut, säger Karin Lexén.
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Ny rapport: Rättvis klimatomställning i praktiken18.11.2024 15:53:07 CET | Pressmeddelande
För att klimatomställningen ska bli rättvis måste de höginkomsttagare som har störst utsläpp betala mest. Låginkomsttagare med mindre klimatutsläpp bör få ekonomiskt stöd för att klara av att ställa om. Idag lägger Naturskyddsföreningen fram två styrmedelspaket med 27 konkreta förslag för en politik som sänker utsläppen och kompenserar ekonomiskt sårbara grupper.
COP29: Dödläge i halvtid på klimattoppmötet18.11.2024 09:39:06 CET | Pressmeddelande
Efter en veckas klimatförhandlingar i Baku råder stora oenigheter om vilka länder som ska betala för klimatomställningen, och hur mycket. – I mötets viktigaste fråga om klimatfinansiering är det just nu låst, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen anmäler regeringen till EU för bristande klimatplan7.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sverige missar alla EU:s klimatmål. Därför skickar Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen idag in en anmälan av Sveriges nationella energi- och klimatplan till EU-kommissionen. – När världen svämmar över svarar regeringen med att öka svenskarnas utsläpp. Det är ansvarslöst, men bryter också mot EU-lagstiftningen. Därför anmäler vi nu regeringens destruktiva politik till EU, säger Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Klimatkonferensen COP29: Naturskyddsföreningen på plats5.11.2024 13:15:20 CET | Pressmeddelande
År 2023 var det varmaste året som någonsin uppmätts och den globala uppvärmningen överstiger regelbundet 1,5°C. Naturskyddsföreningen är på plats under COP29: FN:s 29:e klimatkonferens den 11 – 22 november i Baku, Azerbajdzjan, där klimatkrisens viktigaste förhandlingar äger rum.
Besvikelse över avbrutet naturtoppmöte – men några ljusglimtar gläder2.11.2024 15:50:43 CET | Pressmeddelande
Det är en stor besvikelse att FN:s naturtoppmöte i Colombia inte kunde tas i hamn, menar Naturskyddsföreningen. Arbetet med att stoppa och vända förlusterna av biologisk mångfald går redan alldeles för långsamt. Men flera viktiga beslut hade hunnit klubbas innan mötet avbröts.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum