Trafikverket

Konsten visar vägen i Citybanan

Dela
Citybanan öppnar 2017, men redan nu kan allmänheten se illustrationer av de konstverk som kommer att pryda de två stationerna.
(Illustration: Astrid Sylwan, fri för publicering med angivande av rättighetsinnehavaren.)
(Illustration: Astrid Sylwan, fri för publicering med angivande av rättighetsinnehavaren.)

Fjorton konstnärer står för den konstnärliga utsmyckningen av Citybanans nya pendeltågsstationer Stockholm City och Stockholm Odenplan. Verken är av helt skilda karaktärer, allt från videokonstverk och skulpturer till målningar och installationer.

Ansvaret för att välja ut och upphandla verken har legat på en grupp representanter från SL och Trafikverkets projekt Citybanan.
– Tunnelbanans konst är välkänd och omtalad, och eftersom Citybanans stationer är så intimt kopplade till tunnelbanan kändes det naturligt att föra ner konsten även hit, säger Kjell Werner, arkitekt på Trafikverkets projekt Citybanan. Jag tror att valet av konst och omsorgen i gestaltningen kommer att gillas av resenärer i många år framöver.

Ambitionen har varit att välja konst som är engagerande och tankeväckande. Den ska vara minnesvärd för tillfälliga besökare och intressant att vistas i för återkommande resenärer. Konsten har dessutom i uppgift att underlätta orienterbarheten. Med andra ord ska den hjälpa resenärerna att hitta rätt i stationernas underjordiska förbindelsegångar.

Fakta:
* Citybanan invigs 2017. Då öppnar de två nya pendeltågsstationerna Stockholm City och Stockholm Odenplan med konstverken på plats.
* Redan 2 september kan resenärer se illustrationer av verken på T-Centralens tunnelbanestation, vid rullbandet till blå linjens tunnelbana.

Nyckelord

Kontakter

Eva Rådmark Herrder, kommunikationschef projekt Citybanan, 010-123 61 61
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

(Illustration: Astrid Sylwan, fri för publicering med angivande av rättighetsinnehavaren.)
(Illustration: Astrid Sylwan, fri för publicering med angivande av rättighetsinnehavaren.)
Ladda ned bild

Länkar

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar samt långsiktig planering av det samlade transportsystemet. Webbplats: http://www.trafikverket.se Pressrum: http://www.trafikverket.se/pressrum

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Omkörningsförbud på E4 norr om Gävle – för bättre flyt i påsktrafiken25.3.2024 07:35:00 CET | Pressmeddelande

Påsken står för dörren och därmed även en av årets stora trafikhelger, vilket syns tydligt på E4:an norr om Gävle som en av de mest trafikerade vägarna under påskhelgen när trafikanter ska till och från fjällen. Därför har Trafikverket i samverkan med Polisen även i år beslutat att förbjuda omkörningar mellan Gävle och Tönnebro för att skapa ett bättre flyt i trafiken.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye