
Sverige lever inte upp till barnkonventionen – 5 000 namnunderskrifter kräver förändring

En färsk kartläggning från sex svenska universitet och Handelshögskolan i Göteborg visar att svenska jurister inte får nödvändig och grundläggande kunskap om barnets rättigheter. FN:s barnrättskommitté har i flera granskningsrapporter påpekat detta. Idag, på Barnkonventionens dag, kräver ECPAT Sverige förändring och överlämnar 5 000 namnunderskrifter över till Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, med kravet att obligatorisk utbildning om barnets rättigheter och barnsexhandel införs på Sveriges juristutbildningar.
ECPAT gick i september ut med en uppmaning till svenska folket att kräva en trygg rättsprocess för barn som utsätts för sexuella övergrepp genom obligatorisk utbildning om barnets rättigheter och barnsexhandel på Sveriges juristutbildningar. Anmälningarna om sexualbrott mot barn ökar vilket leder till fler fall för rättsväsendet att hantera - behovet av utbildning har aldrig varit större. Detta bekräftas ytterligare i en ny kartläggning som under hösten genomförts på Sveriges universitet. Resultatet överlämnas idag på Barnkonventionens dag tillsammans med över 5 000 namnunderskrifter, och en rekommendation från ECPAT, till den svenska regeringen och minister Helene Hellmark Knutsson.
- FN:s barnrättskommitté har under tio års tid påpekat att barnrätt är ett måste för juriststudenter. Med detta dokument hoppas vi att Helene Hellmark Knutsson tar vårt krav vidare för att säkerställa att kunskap om barnets rättigheter inkluderas i den obligatoriska grundutbildningen, säger Anders L. Pettersson, generalsekreterare på ECPAT Sverige.
Enligt barnkonventionen är Sveriges regering skyldig att garantera varje barn som bor eller befinner sig i här de rättigheter som står i konventionen.
- För att kunna garantera en trygg rättsprocess för varje barn som exploaterats sexuellt behövs mer kunskap. Den nygjorda kartläggningen visar att utbildning om barnets rättigheter och barnsexhandel är bristfällig på landets juristutbildningar på ett sätt som kan äventyra rättssäkerheten för barnet, fortsätter Anders L. Pettersson.
Kartläggningen är gjord av juriststudenter från The European Law Students´ Association, ELSA, och innefattar universiteten i Linköping, Lund, Stockholm, Umeå, Uppsala och Örebro samt Handelshögskolan i Göteborg.
- Barnen behöver vår förståelse och vår kunskap. Det är dags att vi öppnar våra ögon och ser till att alla juriststudenter får rätt verktyg för att kunna hjälpa utsatta barn i sina framtida yrkesliv. Barnrätt borde vara en självklar del av juristutbildningen, säger juriststudenten Hanna Wallström vid Lunds universitet, aktiv inom ELSA.
För mer information och/eller intervjuförfrågningar kontakta,
Thomas Andersson, thomas.andersson@ecpat.se, 072-389 56 41
Nyckelord
Kontakter
Titti HildebrandPresschef och kommunikationsvarig
Tel:072- 389 56 24titti.hildebrand@ecpat.seBilder
Länkar
Om
ECPAT Sverige arbetar med att förebygga och stoppa all form av barnsexhandel. Organisationens arbete motverkar produktion och spridning av dokumenterade sexuella övergrepp på barn (sk barnpornografi), människohandel med barn för sexuella ändamål och förövare som reser i syfte att exploatera barn sexuellt. ECPAT-organisationer finns i fler än 80 länder.
Läs mer på www.ecpat.se eller www.ecpat.se/blogg.
Följ ECPAT Sverige på Facebook och Twitter.
ECPAT International: www.ecpat.org.
Följ ECPAT
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från ECPAT
Organiserad brottslighet bakom sexuell utpressning av barn i ekonomiskt syfte29.6.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
ECPAT släpper idag rapporten ”Då tog ’hon’ en screen och allt började” som är en studie av sexuell utpressning av barn i ekonomiskt syfte. I rapporten beskriver ECPAT hur framför allt pojkar utsätts för en ny typ av sexualbrott där förövarens motiv primärt inte är sexuellt, utan i stället egen ekonomisk vinning. Förövarna manipulerar till sig nakenbilder och -filmer från pojkarna, inte sällan genom att utge sig för att vara en jämnårig flicka. Ofta tillhör de organiserad brottslighet och barnen är deras nya brottsoffer.
Ecpat beviljas viktigt stöd för kommunikationsprojekt för barn med funktionsnedsättningar21.6.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Ecpat startar ett omfattande projekt för att utöka tillgängligheten av stöd för barn med bland annat intellektuella funktionsnedsättningar, en grupp som i högre grad än andra barn utsätts för sexuella övergrepp. Idag finns ingen digital stödverksamhet för denna grupp men tack vare ett treårigt stöd på drygt 12 500 000 kronor från Allmänna Arvsfonden kan Ecpat, i ett innovationsprojekt i nära samarbete med barn och unga, utveckla en sådan stödfunktion.
HBTQIA+-pojkars utsatthet för sexualbrott synliggörs i ny rapport från ECPAT21.3.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande
ECPAT släpper idag rapporten ”Consent is KEY” som handlar om brottsutsatthet bland barn och unga som identifierar sig som HBTQIA+. Tydligt är att pojkar som identifierar sig som HBTQIA+ i mycket större utsträckning än andra pojkar är utsatta för sexualbrott. Mer än fem gånger så många jämfört med barnen i referensgruppen uppger att de ”sålt sex”, det vill säga att en vuxen förövare utsatt dem för brottet ”utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling”.
Flickor ”exposas” på nätet av andra barn1.2.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande
I dag släpper barnrättsorganisationen ECPAT rapporten ”Jag tittade bara, jag gjorde inget elakt” som handlar om barns utsatthet på så kallade exposekonton. Rapporten visar bland annat att en stor del av barnen som hängs ut på exposekonton är mycket unga, ibland i mellanstadieåldern. Många gånger är förövarna äldre barn, som förmått den utsatta att skicka nakenbilder eller filmer och sen sprider dem vidare i hens närhet.
Samverkan för barns trygghet på nätet30.11.2022 10:01:40 CET | Pressmeddelande
Statens medieråd, Bris och ECPAT går samman i satsning för att öka barns och ungas trygghet på internet.