Läkemedelsverkets granskning av Natural Cycles avslutad

Utredningen har handlat om att få en uppfattning om eventuella brister i produkten och produktinformationen, hur tillverkaren följer upp prestanda och användning samt tillverkarens versionshantering av appen. Granskningen haromfattat delar av dokumentationen som ligger till grund för produktens CE-märkning; klinisk utvärdering, riskanalys för produktens användning samt bruksanvisning. Utöver detta har Läkemedelsverket följt 6 månaders rapportering av antalet oönskade graviditeter per månad bland aktiva användare av appen i Sverige.
– Antalet oönskade graviditeter har varit i linje med den kliniska utvärdering som låg till grund för certifieringen. Eftersom det är viktigt att en app som är ett preventivmedel används korrekt så ställde vi krav på att bruksanvisningen samt att risken för graviditet tydligt skulle framgå i appen. Detta har Natural Cycles nu åtgärdat och därmed är vår granskning avslutad, säger Mats Artursson, utredare på Läkemedelsverket.
Certifierad av tredje part
Natural Cycles har granskats av ett anmält organ i Tyskland som utfärdat ett EC-certifikat vilket ger tillverkaren rätt att CE-märka appen. Läkemedelsverket ansvarar inte för att godkänna medicintekniska produkter, men har däremot ett tillsynsansvar för dessa produkter. Efter ett ökat antal rapporter från hälso- och sjukvården om oönskad graviditet vid användning av Natural Cycles inledde Läkemedelsverket år 2018 en utredning av appen.
Under första halvåret 2018 har Läkemedelsverket begärt och erhållit månatlig trendrapportering från tillverkaren om produktens prestanda på den svenska marknaden.
Följande mätetal har erhållits:
- Antal registrerade användare
- Antal aktiva användare
- Antal oönskade graviditeter
- Pearl Index (Felfrekvens vid typisk användning, antal oönskat gravida per 100 kvinnor och år
Förväntat antal graviditeter
Utredningen visar att antalet oönskade graviditeter och Pearl Index har legat på en stabil nivå och varit i linje med den kliniska utvärdering som legat till grund för certifieringen. Felfrekvensen vid typisk användning var enligt den kliniska utvärderingen 6.9 %.
Uppföljning i Sverige, januari - juni 2018:
Januari | Februari | Mars | April | Maj | Juni | |
Oönskade graviditeter | 110 | 101 | 112 | 121 | 120 | 112 |
Pearl Index | 6.7% | 6.7% | 6.6% | 6.6% | 6.8% |
6.9% |
Den kliniska utvärderingen som ingår i den tekniska filen för Natural Cycles och som granskats av Läkemedelsverket i utredningen har visat att under 1 år kommer 7 kvinnor av 100 att bli oönskat gravida vid typisk användning av appen som preventivmedel.
Krav på förtydliganden om risk för graviditet
Läkemedelsverket har ställt krav på tillverkaren att förtydliga riskerna för oönskad graviditet i bruksanvisningen och att riskerna för oönskad graviditet framgår direkt i appen, och kan beaktas vid användning. Natural Cycles har fått möjlighet att yttra sig gällande Läkemedelsverkets resultat av granskningen, och har vidtagit åtgärder i enlighet med ställda krav. Tillverkarens korrigeringar har presenterats för Läkemedelsverket som funnit åtgärderna acceptabla och därmed avslutat granskningen.
Privatpersoner som är oroliga över eller har frågor om vilket preventivmedel som bör användas ska vända sig till vården för att få hjälp och råd av sin barnmorska eller läkare.
Kontakta oss
Följande personer nås via Läkemedelsverkets växel: 018-17 46 00
- Ewa-Lena Hartman, gruppchef, Läkemedelsverket,
- Linda Arebo, gruppchef, Läkemedelsverket
- Mats Artursson, utredare, Läkemedelsverket
Relaterad information
Kontakter
Pär-Anders JonsgårdenPressansvarig Kommunikationsenheten
press@mpa.se
Presstelefon: 018-18 36 25
Therese SmedbergPressansvarig Kommunikationsenheten
press@mpa.se
Presstelefon: 018-18 36 25
Bilder

Om
Godkännanden och tillsyn av läkemedel, naturläkemedel, mediciner, kosmetika och medicintekniska produkter
Läkemedelsverket är en myndighet under regeringen med uppdrag att främja den svenska folk- och djurhälsan.
Målsättningen är att den enskilde patienten och hälso- och sjukvården ska få tillgång till säkra och effektiva läkemedel. Dessa ska vara av god kvalitet, med positiv nytta/riskbalans och ska användas på ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt sätt.
Till vårt ansvarsområde hör även att främja säkerheten och kvaliteten för kosmetika och hygienprodukter samt ansvara för tillsyn av tillverkare och produkter inom det medicintekniska området. Vi ger också tillstånd till och utövar tillsyn över apoteksverksamheten i Sverige. Utöver detta ska Läkemedelsverket även stödja forskning och innovation inom våra ansvarsområden. Giftinformationscentralen och Läkemedelsupplysningen är en del av Läkemedelsverket.
Verksamheten är i huvudsak avgiftsfinansierad, men finansieras även genom statliga anslag och bidrag.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Vårdkontakt viktig vid humörsvängningar av finasterid eller dutasterid12.5.2025 09:39:09 CEST | Pressmeddelande
Efter en EU-gemensam granskning bekräftar europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetskommitté PRAC att självmordstankar kan vara en biverkning för finasterid-tabletter och rekommenderar riskminimerande åtgärder. Även om samband mellan självmordstankar och dutasterid inte har fastslagits införs varningar som en försiktighetsåtgärd. PRAC konstaterar också att nyttan med dessa läkemedel fortsatt överväger riskerna för nuvarande godkända användningsområden.
Fortsatt vädjan om att förskriva GLP-1-receptoragonister endast inom godkänd indikation12.5.2025 09:19:00 CEST | Pressmeddelande
Läkemedelsverket vädjar fortsatt att tills vidare förskriva GLP-1-receptoragonister endast inom godkänd indikation. Detta med anledning av den globala osäkerheten i tillgången till GLP-1-receptoragonister och för att säkerställa att patienter med störst behov av dessa läkemedel får tillgång till dem.
EMA inleder granskning av chikungunya-vaccinet Ixchiq8.5.2025 08:40:36 CEST | Pressmeddelande
EMA:s säkerhetskommitté (PRAC) har påbörjat en granskning av vaccinet Ixchiq efter rapporter om allvarliga misstänkta biverkningar hos äldre personer. Vaccinet ska inte användas till personer 65 år och äldre medan granskningen pågår.
Ann Lindberg blir ny generaldirektör för Läkemedelsverket23.4.2025 08:31:12 CEST | Pressmeddelande
Regeringen har utsett Ann Lindberg till ny generaldirektör och chef för Läkemedelsverket. Det meddelade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson på en pressträff. Ann Lindberg tillträder tjänsten den 1 maj 2025.
EU godkänner läkemedel för tidig Alzheimers sjukdom16.4.2025 11:37:59 CEST | Pressmeddelande
Europakommissionen har godkänt ett nytt läkemedel för behandling av tidig Alzheimers sjukdom. Godkännandet innebär att läkemedlet Leqembi får användas inom EU, men bara för en avgränsad grupp patienter och med tydliga krav på riskhantering.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum