
Var fjärde svensk vill äta vegetariskt för klimatet
I en undersökning som tittar på svenskarnas kostvanor svarar var fjärde svensk (24 %) att den enklaste klimatfrämjande åtgärden att genomföra är att äta mer vegetarisk kost. Allra vanligast är det bland kvinnor mellan 18 och 29 år, där 39 procent anger att ett skifte till vegetarisk kost är den enklaste handlingen de kan göra för att minska sina koldioxidutsläpp.
- Det är verkligen glädjande att så många svenskar har en ambition att inkludera mer vegetariskt i sin kost. Det är en så enkel åtgärd som i längden har stor inverkan på såväl klimatet som den egna hälsan. Ett första steg till att lägga om sina vanor är att skaffa sig kunskap om vad det kan bidra till för nytta, jag tror det är lättare att bli motiverad till förändringen då, säger Maximillian Lundin, Sverigechef för Simple Feast.
Näst efter att äta mer vegetariskt, kommer att minska matsvinnet som den enklaste klimatfrämjande åtgärden. Det anger 19 procent av svenskarna att de enklast skulle kunna genomföra.
Dessutom tror hälften (50 %) av svenskarna att de kommer att äta mer vegetariskt under de kommande fem åren. Bland unga kvinnor är andelen ännu högre, sju av tio (69 %) kvinnor mellan 18 och 29 år tror att de tror att de kommer att äta mer vegetariskt de kommande åren.
- Vi har en ökad debatt i samhället om kost och hur den påverkar klimat och hälsa. En effekt av det är att det är mycket lättare att hitta gröna alternativ i dag, både när det kommer till att äta ute och att laga hemma. Min önskan är att fler inser hur gott och enkelt det kan vara att äta vegetariskt, det behöver verkligen inte kännas som en uppoffring utan snarare öppna dörrar till nya smakupplevelser, säger Maximillian Lundin.
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Ulrika Engellau, PR- och Marknadschef Simple Feast Sverige
Tel: 0708 84 66 08
Mail: ulrika@simplefeast.com
Vilken klimatfrämjande åtgärd skulle vara enklast för dig att genomföra? Med klimatfrämjande åtgärd menas handling som syftar till att minska koldioxidutsläpp.
Total |
Män |
Kvinnor |
18–29 år |
30–44 år |
45–59 år |
60–79 år
|
|
Köra mindre bil |
8% |
9% |
7% |
7% |
6% |
10% |
8% |
Flyga mindre |
11% |
12% |
9% |
10% |
8% |
10% |
14% |
Äta mer vegetariskt |
24% |
22% |
26% |
35% |
26% |
20% |
16% |
Handla färre kläder/prylar |
19% |
15% |
23% |
14% |
19% |
19% |
22% |
Endast köpa ekologiska råvaror |
7% |
7% |
6% |
8% |
8% |
8% |
4% |
Minska på matsvinnet |
19% |
18% |
21% |
18% |
22% |
21% |
16% |
Annat |
4% |
5% |
3% |
3% |
3% |
4% |
6% |
Tveksam, vet ej |
9% |
12% |
6% |
5% |
7% |
9% |
14% |
Vilken sorts mat tror du att du kommer äta mer av under de kommande fem åren?
|
Total |
Män |
Kvinnor |
18–29 år |
30–44 år |
45–59 år |
60–79 år |
Mer vegetariskt |
50% |
42% |
58% |
58% |
51% |
49% |
42% |
Mer kött |
4% |
6% |
2% |
5% |
6% |
4% |
2% |
Annat |
2% |
3% |
1% |
0% |
3% |
0% |
4% |
Kommer äta samma mat som idag |
41% |
47% |
36% |
33% |
36% |
45% |
50% |
Tveksam, nej |
3% |
4% |
3% |
4% |
5% |
2% |
2% |
Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos riksrepresentativa och slumpmässigt rekryterade webbpanel, mellan den 3 och 10 januari 2020. Totalt deltog 1000 respondenter bland svenska allmänheten 18-79 år.
Nyckelord
Om
Om Simple Feast
Simple Feast har över 90 anställda i Sverige, Danmark, Tyskland och USA. Kärnverksamhet är hemleverans av ekologiska växtbaserade måltider – klara att servera på 10 minuter. Företaget grundades i Köpenhamn 2015 och är sedan oktober 2018 även etablerade i Sverige. Läs mer på simplefeast.com.
Följ Simple Feast
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Simple Feast
Simple Feast öppnar upp för delägarskap med Crowdcube19.3.2021 12:58:34 CET | Pressmeddelande
Det gröna matkasseföretaget Simple Feast öppnar upp för delägarskap via Crowdcube, vilket nu gör det möjligt för privatpersoner att få delägarskap i det snabbt växande företaget. Investeringarna kommer att användas till fortsatt utveckling av växtbaserade produkter och måltidskoncept.
Sju vegetariska trender för 202126.1.2021 13:07:00 CET | Pressmeddelande
Allt fler äter grönt och utbudet av vegetarisk mat ökar för varje år. Men vilka är egentligen de stora vego-trenderna för 2021? Maximillian Lundin, Sverigechef för Simple Feast och vegankock, spår sju trender som kommer att slå under 2021. “Jag tror att det närodlade kommer få ett rejält uppsving under året - inte minst när det kommer till otroliga svenska råvaror som fallit i glömska, såsom alla superbär som växer här”.
Ny adblocker döljer snabbmatsreklam och visar grönsaker istället30.11.2020 13:40:38 CET | Pressmeddelande
Varje år spenderar snabbmatskedjorna miljarder på reklam globalt. Samtidigt möts konsumenterna i betydligt lägre utsträckning av reklam för grönsaker och andra mer hållbara alternativ. Nu lanserar Simple Feast en adblocker som för första gången gör det möjligt att ersätta digitala annonser till bilder på grönsaker. Kampanjen vill belysa snedfördelningen när det kommer till vilken typ av matreklam vi möts av i vardagen.
Så mycket tid lägger svenskarna på att laga mat18.11.2020 08:10:00 CET | Pressmeddelande
Att laga mat kan vara både avkopplande och stressigt. I snitt lägger svensken 38 minuter på att laga en vanlig middag. Det visar en undersökning som Kantar Sifo genomfört på uppdrag av Simple Feast.
Sju food-hacks som minskar matsvinnet30.10.2020 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Det finns flera knep vi kan applicera i vår dagliga matlagning för att minska matsvinnet eller bara för få till godare vegetarisk mat. Simple Feasts Sverigechef Maximillian Lundin listar sina bästa food-hacks.