Läkemedelsverket

Begränsningar för utlämning av läkemedel på recept

Dela
Regeringen har fattat beslut om begränsning av den mängd läkemedel som ett öppenvårdsapotek får lämna ut, efter hemställan från Läkemedelsverket. Begränsningen gäller alla läkemedel som förskrivs på recept. Mängden läkemedel som får lämnas ut vid ett tillfälle får motsvara det beräknade behovet för upp till 90 dagar.

Beslutet innebär också att två tredjedelar av läkemedelsuttaget ska ha förbrukats innan ett ytterligare uttag får lämnas ut. Syftet är att motverka onödiga bristsituationer som skulle kunna uppstå till följd av hamstring och att säkerställa en jämlik distribution av tillgängliga läkemedel.

- Beslutet kommer att stödja apoteken i att hjälpa till att motverka hamstring av läkemedel, säger Läkemedelsverkets generaldirektör Catarina Andersson Forsman. För patienter och konsumenter med normala behov innebär beslutet inga stora förändringar, men det bidrar till att motverka risken för hamstring.

Läkemedelsverket fick den 12 mars 2020 regeringens uppdrag att utöka samordning för att säkra tillgången till läkemedel i Sverige till följd av covid-19-pandemin. I uppdraget ingår att undersöka vilka åtgärder som kan vidtas för att minimera risken för läkemedelsbrist med koppling till utbrottet av covid-19.

Läkemedelsverket uppmanade den 19 mars alla apotek och försäljningsställen att hjälpa till att motverka hamstring av läkemedel. Den rekommendationen kvarstår för alla receptfria läkemedel.

De nya bestämmelserna regleras i förordningen (2009:659) om handel med läkemedel och träder ikraft idag den 1 april 2020.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Godkännanden och tillsyn av läkemedel, naturläkemedel, mediciner, kosmetika och medicintekniska produkter

Läkemedelsverket är en myndighet under regeringen med uppdrag att främja den svenska folk- och djurhälsan.

Målsättningen är att den enskilde patienten och hälso- och sjukvården ska få tillgång till säkra och effektiva läkemedel. Dessa ska vara av god kvalitet, med positiv nytta/riskbalans och ska användas på ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt sätt.

Till vårt ansvarsområde hör även att främja säkerheten och kvaliteten för kosmetika och hygienprodukter samt ansvara för tillsyn av tillverkare och produkter inom det medicintekniska området. Vi ger också tillstånd till och utövar tillsyn över apoteksverksamheten i Sverige. Utöver detta ska Läkemedelsverket även stödja forskning och innovation inom våra ansvarsområden. Giftinformationscentralen och Läkemedelsupplysningen är en del av Läkemedelsverket.

Verksamheten är i huvudsak avgiftsfinansierad, men finansieras även genom statliga anslag och bidrag.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye