Begränsa användningen av propofol till djur
Sveriges sjukvårdsregioner har upprättat en lista över läkemedel som är kritiskt viktiga för vård av patienter med covid-19. Denna lista publicerades i pressmeddelande den 8 april.
Sjukvården har nyligen meddelat att de befarar brist på bland annat läkemedel innehållande propofol. För att motverka att brist uppstår har sjukvården undersökt möjligheten att använda en beredning av propofol godkänd för djur. Läkemedelsverket har meddelat att under vissa förutsättningar är detta möjligt.
Läkemedelsverket har tidigare klargjort den generella förutsättningen att det är möjligt för läkare att förskriva läkemedel godkända till djur för användning till människa. Behovet för humansjukvården att använda propofol godkänt till djur, och möjligen även andra läkemedel godkända till djur, för att kunna ge livsnödvändig vård till intensivvårdspatienter påverkas av såväl tillgången av humanläkemedel och av patienttillströmningen. Sjukvården arbetar kontinuerligt med att förutse behov och eventuell brist utifrån dessa förutsättningar.
Veterinärer har möjlighet att förskriva läkemedel till människa för behandling av djur om det saknas godkänt läkemedel till djur enligt den så kallade kaskadprincipen. Mot bakgrund av befarad brist inom humansjukvården uppmanar Läkemedelsverket och Jordbruksverket till största återhållsamhet i förskrivningen av läkemedel innehållande propofol för användning till djur, och att möjligheten att i stället använda andra läkemedel övervägs.
Om det bedöms nödvändigt ur folkhälsosynpunkt kan Läkemedelsverket tillfälligt begränsa veterinärers förskrivningsrätt av vissa läkemedel med hänvisning till behovet för vård av intensivvårdspatienter. Några beslut om sådan begränsning har inte fattats.
För frågor om möjligheten att på eget initiativ överlåta propofol från djurklinikens lager till humansjukvården bör kontakt tas med Läkemedelsverkets inspektionsenhet.
Nyckelord
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seLänkar
Om
Godkännanden och tillsyn av läkemedel, naturläkemedel, mediciner, kosmetika och medicintekniska produkter
Läkemedelsverket är en myndighet under regeringen med uppdrag att främja den svenska folk- och djurhälsan.
Målsättningen är att den enskilde patienten och hälso- och sjukvården ska få tillgång till säkra och effektiva läkemedel. Dessa ska vara av god kvalitet, med positiv nytta/riskbalans och ska användas på ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt sätt.
Till vårt ansvarsområde hör även att främja säkerheten och kvaliteten för kosmetika och hygienprodukter samt ansvara för tillsyn av tillverkare och produkter inom det medicintekniska området. Vi ger också tillstånd till och utövar tillsyn över apoteksverksamheten i Sverige. Utöver detta ska Läkemedelsverket även stödja forskning och innovation inom våra ansvarsområden. Giftinformationscentralen och Läkemedelsupplysningen är en del av Läkemedelsverket.
Verksamheten är i huvudsak avgiftsfinansierad, men finansieras även genom statliga anslag och bidrag.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Ann Lindberg blir ny generaldirektör för Läkemedelsverket23.4.2025 08:31:12 CEST | Pressmeddelande
Regeringen har utsett Ann Lindberg till ny generaldirektör och chef för Läkemedelsverket. Det meddelade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson på en pressträff. Ann Lindberg tillträder tjänsten den 1 maj 2025.
EU godkänner läkemedel för tidig Alzheimers sjukdom16.4.2025 11:37:59 CEST | Pressmeddelande
Europakommissionen har godkänt ett nytt läkemedel för behandling av tidig Alzheimers sjukdom. Godkännandet innebär att läkemedlet Leqembi får användas inom EU, men bara för en avgränsad grupp patienter och med tydliga krav på riskhantering.
Mer kunskap ska rädda liv vid opioidförgiftning15.4.2025 10:55:45 CEST | Pressmeddelande
Regeringen ger Läkemedelsverket i uppdrag att utveckla och sprida kunskapen om användningen av läkemedel som verkar som opioidantagonister som till exempel Naloxon.
Gemensamma nordiska förpackningar på engelska27.3.2025 08:46:02 CET | Pressmeddelande
De två första gemensamma nordiska läkemedlen med engelsk text har nu godkänts för användning i alla nordiska länder. Detta gör de små nordiska marknaderna mer attraktiva och förbättrar tillgången på viktiga läkemedel.
Ny handlingsplan för bättre läkemedelsanvändning26.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
En ny handlingsplan för den nationella läkemedelsstrategin har tagits fram av Centrum för bättre läkemedelsanvändning, (CBL) på Läkemedelsverket. Handlingsplanen är framtagen tillsammans med 20 myndigheter och organisationer inom den nationella läkemedelsstrategin.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum