Hemmatester för covid-19 är inte tillförlitliga
Läkemedelsverket har utrett flera aktörer som har importerat och erbjudit testkit till privatpersoner och företag. Sådana tester riskerar att göra mer skada än nytta eftersom de inte har kunnat visa tillräckligt bra tillförlitlighet.
Testkit, som är avsedda att användas av privatpersoner, behöver vara särskilt säkra och lätthanterliga. I dagsläget finns det inga sådana självtester för covid-19 på marknaden. De tester som idag marknadsförs som ”snabbtester”, och sägs påvisa antikroppar för covid-19, är avsedda för användning i hälso- och sjukvård.
- Även tester som är avsedda för sjukvården kan visa resultat som är fel eller kan tolkas fel om de används av privatpersoner. Ett felaktigt resultat kan leda till att personer sprider smittan vidare säger Ewa-Lena Hartman, gruppchef på Läkemedelsverkets enhet för medicinteknik.
Felaktiga resultat kan bero på att testet inte ger helt säkra resultat eller att det är otydligt hur man läser av och tolkar resultaten, men också på att det kan vara svårt att både ta och hantera prov.
Testkit för diagnos av sjukdomar regleras av det medicintekniska regelverket och det ställs höga krav på deras tillförlitlighet för att de ska få säljas. Läkemedelsverket har vid flera tillfällen förbjudit försäljning av hemmatester för covid-19.
Läkemedelsverket avråder inte från att använda provtagningsset eller test som vården tillhandahåller.
Nyckelord
Kontakter
Ewa-Lena HartmanGruppchef, medicinteknik
Tel:072-584 35 42Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder
Länkar
Om
Godkännanden och tillsyn av läkemedel, naturläkemedel, mediciner, kosmetika och medicintekniska produkter
Läkemedelsverket är en myndighet under regeringen med uppdrag att främja den svenska folk- och djurhälsan.
Målsättningen är att den enskilde patienten och hälso- och sjukvården ska få tillgång till säkra och effektiva läkemedel. Dessa ska vara av god kvalitet, med positiv nytta/riskbalans och ska användas på ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt sätt.
Till vårt ansvarsområde hör även att främja säkerheten och kvaliteten för kosmetika och hygienprodukter samt ansvara för tillsyn av tillverkare och produkter inom det medicintekniska området. Vi ger också tillstånd till och utövar tillsyn över apoteksverksamheten i Sverige. Utöver detta ska Läkemedelsverket även stödja forskning och innovation inom våra ansvarsområden. Giftinformationscentralen och Läkemedelsupplysningen är en del av Läkemedelsverket.
Verksamheten är i huvudsak avgiftsfinansierad, men finansieras även genom statliga anslag och bidrag.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Viktigt för patientsäkerheten att följa upp tandtekniska produkter16.12.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Efter att Läkemedelsverket har inspekterat ett urval av tandtekniska laboratorier står det klart att branschen behöver ett kunskapslyft. Laboratorierna har ordning och reda och en noggrann tillverkningsprocess som inte tyder på någon anledning till oro för produkterna. Däremot behöver kunskapen höjas om regelverk och krav.
Växande marknad för medicinteknik kräver stärkt tillsyn10.12.2024 10:27:50 CET | Pressmeddelande
Riksrevisionens har granskat om statens tillsyn över medicintekniska produkter är effektiv. Granskningen visar att Läkemedelsverket har en väl fungerande organisation och god kompetens för tillsynen, men att det finns brister i förutsättningarna.
Läkemedelsverket utvecklar nationell lägesbild över medicinteknik9.12.2024 09:26:19 CET | Pressmeddelande
Den första delrapporten i uppdraget om att möjliggöra en nationell lägesbild och en produktionskartläggning av medicintekniska produkter i Sverige, är överlämnad till regeringen. Det är tre tidigare regeringsuppdrag som nu blir ett.
Kraftig ökning av samtal om missbruk av lustgas bland tonåringar9.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Antalet samtal till Giftinformationscentralen om skador kopplat till lustgasberusning slår i år flera rekord. Förutom att det totala antalet lustgasrelaterade samtal har fördubblats jämfört med förra året, märks det även i åldersgruppen 15–19 år där samtalen har mer än fördubblats.
Ökad risk för leverskador av klimakterieläkemedlet Veoza2.12.2024 09:42:31 CET | Pressmeddelande
EMA:s säkerhetskommitté PRAC har identifierat en ökad risk för leverskador vid användning av läkemedlet Veoza (fezolinetant).
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum