Skola24

Skolfrånvaro kostar samhället enorma summor

Dela

Ett år av utanförskap kostar samhället en halv miljon per person som drabbas.
Kostnaden att ta hand om unga som har begynnande problem är en bråkdel av vad det kostar samhället att ta hand om en arbetslös, passiv eller till och med kriminell person.
- En individ som inte är arbetsför kostar mellan tolv och femton miljoner under sin livstid enligt Nationalekonomen Ingvar Nilsson.

Lägger man till alla de insatser som kommer att behövas i form av olika rehabiliteringar, psykiatrisk vård med mera hamnar man långt över denna summa. Det är svårt att beräkna antalet hemmasittare eftersom en inventering aldrig gjorts, men enligt en granskning som samhällsprogrammet Kalla Fakta nyligen presenterade är siffran högre än 5000. I Kalla fakta jämställer Ingvar Nilsson kostnaden för Rättsväsendet inkluderat polisen på 40 miljarder med kostnaden för utanförskap som startar med problematisk frånvaro på 20–30 miljarder för samhället.

-Kostnaden syns inte eftersom den hamnar på olika ställen. Våra system och stuprörsstrukturer gynnar kortsiktighet och inte ett smart resursanvändande, menar Ingvar Nilsson

Ingvar Nilsson fortsätter:

-Det är inte brist på pengar. Det är brist på förståelsen om hur pengarna används.

Utanförskap ett stort problem

Gruppen hemmasittare har vuxit de senaste åren och utvecklingen ser inte ut att mattas av. Enligt Ingvar Nilssons rapport som presenterades somras rapporterades att problemet med barn som inte går i skolan är större än man tidigare trott.

Så många som 4 av 10 kommuner visade sig i en granskning inte ha tillräcklig koll på eleverna. I takt med att de enkla jobben försvinner, och formella krav för att ta sig in i arbetslivet ökar, har betydelsen att klara skolgången aldrig varit viktigare. Hemmasittarnas isolering kan leda till ekonomiskt och socialt handikapp, som i framtiden kan innebära ett ofrivilligt utanförskap både från arbetslivet och samhället. Samtidigt presenterade Lärarnas Riksförbund en rapport som visar att var tredje elev når inte gymnasieexamen.

Förebyggande insatser en långsiktig investering

Snabba insatser på rätt nivå är avgörande för att få tillbaka hemmasittande elever till skolan. Arbetet med hemmasittare handlar om att ge livet tillbaka till dessa barn och unga. Alla barn har rätt till en aktiv skola som aldrig släpper taget om dem.

-Skolan bör bli bättre på att agera på de tidiga tecknen som finns i form av frånvaromönster. Inget barn väljer själv att bli en så kallad hemmasittare. Om skolan agerar fort, på rätt nivå och utifrån sin kännedom om eleven, så kan den onda spiralen stoppas med små och mindre kostsamma medel. Vi kan i våra system se att tidiga insatser gör skillnad och där kan vi och önskar vi göra mycket, säger Magnus Elmshorn, Marknads- och Försäljningschef vid Skola24

Kontakter

Bilder

Om

Skola24
Skola24
Storgatan 5A
521 42 Falköping

0515-777 888https://www.skola24.com/

Skola24 har sedan starten haft skolan och framförallt eleven i fokus. Elever ska gå i en skola där allt är möjligt. Varje dag strävar vi efter att vara innovativa och utveckla moderna IT-lösningar som gör skillnad och förenklar närvaro. Vi är experter på skolans arbete med schemaläggning, resursoptimering, tjänstefördelning och närvarohantering.
Närvaro börjar med ett flexibelt schema.

Följ Skola24

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skola24

Göteborg väljer Skola24 för långsiktigt integrationssamarbete14.12.2021 11:48:18 CET | Pressmeddelande

I Göteborg har man en uttalad vision att vara en ledande utbildnings- och kunskapsstad. Sedan många år arbetar staden tillsammans med Skola24 för att skapa förutsättningar för en skola i världsklass, där eleven är i centrum. Nu har Skola24 och Göteborg stad kommit överens om att ta administrativa skolsystem till ytterligare en nivå genom ett långsiktigt samarbete runt automatiska integrationer av grunddata. Ett omfattande arbete som säkerställer automatiska och effektiva flöden från elevregister till schema, vilket sparar massor av arbete och tid för Göteborg stad.

Schemaevent med eleven i fokus15.10.2021 09:55:22 CEST | Pressmeddelande

I skolan kan ett schema vara skillnaden mellan att eleven lyckas i skolan eller inte. Ett bra schema kan ge rätt möjligheter för eleverna att få sin garanterade undervisningstid, motverka problematisk frånvaro och få alla delar inom skolan att fungera på ett optimalt sätt. Vad kan då ett perfekt schema åstadkomma? Temat för årets Schemadigidagar är just målbilden utifrån att lyckas med det perfekta schemat och under dagarna kommer man grotta ner sig i schemaläggningens värld utifrån temat.

Skola24 diskuterar nationell frånvarostatistik2.7.2021 09:54:37 CEST | Pressmeddelande

Behövs nationell frånvarostatistik för att skapa en likvärdig skola? Kan den nationella statistiken öka skolornas förståelse för hur de arbetar med hög frånvaro? Skolverket har fått i uppdrag av en riksdagsmajoritet att se över möjligheten att upprätta nationell statistik över elevers frånvaro i skolan. Utredningen ska vara klar i december. Under Almedalsveckan bjuder Skola24 in till en paneldiskussion där frågan kommer diskuteras av forskare, verksamhetsutvecklare, politiker samt representanter från skola och förvaltning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye