Moderaterna i EuropaparlamentetModeraterna i Europaparlamentet

Regeringens planerade klädskatt anmäls till EU-kommissionen

Dela
Den planerade svenska kemikalieskatten på kläder och skor har kritiserats av internationella experter och branschorganisationer för att bryta mot EU:s regler för den inre marknaden. Nu har Arba Kokalari (M), Europaparlamentariker, lyft frågan om att stoppa skatten till EU-kommissionen.

Den föreslagna skatten om 40 kronor per kilogram kläder och skor har kritiserats av flera remissinstanser för att vara ineffektiv ur miljösynpunkt.

Skatten får nu även kritik för att bryta mot reglerna för EU:s inre marknad, eftersom det redan finns EU-lagstiftning som reglerar förekomsten av kemikalier i kläder och skor. I ljuset av detta kan den svenska skatten bedömas som ett omotiverat handelshinder.

- Skatten som januaripartierna planerar att införa är inte bara orättvis och verkningslös ur ett miljöperspektiv. Den skapar dessutom ett olagligt handelshinder på EU:s inre marknad. Det är skamligt att Sveriges regering bidrar till att underminera gemensamma lagar på det här sättet. Jag hoppas att EU-kommissionen följer min uppmaning och sätter stopp för det här, säger Arba Kokalari (M), ledamot i Europaparlamentets inre marknadsutskott.

Brevet som skickats till EU-kommissionen finns bifogat nedan.

Arba Kokalari finns tillgänglig för kommentarer.

Kontakter

Lina Stenlund, presskontakt, lina.stenlund@ep.europa.eu, +32 485 911 164


Elin Hansson, kommunikationsansvarig, elin.hansson@ep.europa.eu, +46 70 559 64 24

Dokument

Om

Moderaterna i Europaparlamentet
Rue Wiertz 60
1047 Bryssel

https://moderaterna.se/europaparlamentariker

Under mandatperioden 2019-2024 har Moderaterna fyra mandat i Europaparlamentet. Tomas Tobé, Jessica Polfjärd, Jörgen Warborn och Arba Kokalari är Moderaternas Europaparlamentariker. I parlamentet tillhör Moderaterna den största partigruppen, EPP.  

Följ Moderaterna i Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Moderaterna i Europaparlamentet

Arba Kokalari utses till förhandlare för EU:s nya lag för digitala plattformar25.1.2021 08:20:26 CET | Pressmeddelande

EU ska anta en helt ny lagstiftning för hur innehåll på internetplattformar ska hanteras – Digital Services Act. Lagen kommer att avgöra hur såväl sociala medier som e-handlare kan agera i EU. Arba Kokalari (M) har utsetts till den största partigruppen, EPP:s, ansvariga förhandlare för lagstiftningen. Hon blir den enda svenska Europaparlamentarikern vid förhandlingsbordet.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye