Moderaterna i EuropaparlamentetModeraterna i Europaparlamentet

Arba Kokalari utses till förhandlare för EU:s nya lag för digitala plattformar

Dela
EU ska anta en helt ny lagstiftning för hur innehåll på internetplattformar ska hanteras – Digital Services Act. Lagen kommer att avgöra hur såväl sociala medier som e-handlare kan agera i EU. Arba Kokalari (M) har utsetts till den största partigruppen, EPP:s, ansvariga förhandlare för lagstiftningen. Hon blir den enda svenska Europaparlamentarikern vid förhandlingsbordet.

I december presenterade EU-kommissionen förslag på ny lagstiftning för internetplattformar. Syftet är att sätta stopp för spridningen av olagligt innehåll på nätet och förtydliga vilket ansvar plattformarna har för det innehåll och de produkter som de förmedlar. Förslaget ska nu behandlas i Europaparlamentet, där Arba Kokalari kommer få stort inflytande som EPP:s ansvariga förhandlare – så kallad skuggrapportör. 

- De stora nätplattformarnas enorma inflytande över det politiska samtalet och vår demokrati har inte minst aktualiserats av händelseutvecklingen i USA. Det måste bli tydligt vilket ansvar plattformarna har för vilket innehåll som ska få synas och därför behövs långsiktiga spelregler i EU som fastslår att det som är olagligt offline även är det online, samtidigt som vi värnar yttrandefriheten på internet, säger Arba Kokalari.

- Sverige har många framgångsrika teknikföretag och start-ups. Som enda svensk vid förhandlingsbordet kommer det vara extra viktigt för mig att skapa förutsättningar för innovation, teknikutveckling och ekonomisk tillväxt. Vi får inte tynga ned företagen med onödigt regelkrångel, säger Arba Kokalari. 

Arba Kokalari finns tillgänglig för kommentarer. 

Kontakter

Lina Stenlund, presskontakt, lina.stenlund@ep.europa.eu, +32 485 911 164


Elin Hansson, kommunikationsansvarig, elin.hansson@ep.europa.eu, +46 70 559 64 24

Om

Moderaterna i Europaparlamentet
Rue Wiertz 60
1047 Bryssel

https://moderaterna.se/europaparlamentariker

Under mandatperioden 2019-2024 har Moderaterna fyra mandat i Europaparlamentet. Tomas Tobé, Jessica Polfjärd, Jörgen Warborn och Arba Kokalari är Moderaternas Europaparlamentariker. I parlamentet tillhör Moderaterna den största partigruppen, EPP.  

Följ Moderaterna i Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Moderaterna i Europaparlamentet

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye