Moderaterna i EuropaparlamentetModeraterna i Europaparlamentet

Tobé blir Europaparlamentets huvudförhandlare för EU:s nya migrationspolitik

Dela
EU står inför att anta en helt ny migrationspolitik, den så kallade migrationspakten. En central del är att den nuvarande Dublinförordningen ersätts med en ny förordning som ska sätta ramarna för EU:s migrationspolitik. Nu står det klart att Tomas Tobé (M) blir ansvarig i Europaparlamentet, rapportör, för att förhandla fram den nya lagstiftningen.

Tidigare under hösten presenterade EU-kommissionen förslag på en ny pakt för migration och asyl, som syftar till att förändra och strama upp den europeiska migrationspolitiken. Pakten består av ett antal lagförslag, varav ett förslag, asyl- och migrationshanteringsförordningen, ska ersätta den nuvarande hårt kritiserade Dublinförordningen. Den nya förordningen kommer utgöra ramarna för hela den nya migrationspolitiken i EU. Moderaternas Europaparlamentariker Tomas Tobé blir Europaparlamentets huvudförhandlare för lagstiftningen. 

- Europa måste få bättre kontroll på invandringen. Den ekonomiska migrationen måste minska, om vi ska kunna ge skydd till de som verkligen behöver. Det är hög tid att vi får en mer rättssäker och rättvis ordning och att vi kommer bort ifrån att det i praktiken i dag är människosmugglare som avgör vilka som får söka asyl i Europa, säger Tomas Tobé. 

- Hittills har motsättningarna inom migrationspolitiken varit stora och förlamande. Jag kommer med full kraft gå in i detta arbete för att vi konstruktivt ska nå en reformerad europeisk migrationspolitik, med ett brett stöd, säger Tomas Tobé.  

Tomas Tobé finns tillgänglig för kommentarer.

Kontakter

Lina Stenlund, presskontakt, lina.stenlund@ep.europa.eu, +32 485 911 164


Elin Hansson, kommunikationsansvarig, elin.hansson@ep.europa.eu, +46 70 559 64 24

Om

Moderaterna i Europaparlamentet
Rue Wiertz 60
1047 Bryssel

https://moderaterna.se/europaparlamentariker

Under mandatperioden 2019-2024 har Moderaterna fyra mandat i Europaparlamentet. Tomas Tobé, Jessica Polfjärd, Jörgen Warborn och Arba Kokalari är Moderaternas Europaparlamentariker. I parlamentet tillhör Moderaterna den största partigruppen, EPP.  

Följ Moderaterna i Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Moderaterna i Europaparlamentet

Arba Kokalari utses till förhandlare för EU:s nya lag för digitala plattformar25.1.2021 08:20:26 CET | Pressmeddelande

EU ska anta en helt ny lagstiftning för hur innehåll på internetplattformar ska hanteras – Digital Services Act. Lagen kommer att avgöra hur såväl sociala medier som e-handlare kan agera i EU. Arba Kokalari (M) har utsetts till den största partigruppen, EPP:s, ansvariga förhandlare för lagstiftningen. Hon blir den enda svenska Europaparlamentarikern vid förhandlingsbordet.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye