Ny teknik används i kampen mot almsjukan

Under delar av maj och augusti i år kommer Skogsstyrelsen flyga med drönare över utvalda skogsområden på Gotland. Bilderna som drönaren tar ska sedan användas för maskininlärning som är ett område inom AI, artificiell intelligens. Syftet är att använda bilderna tillsammans med information som har samlats in i fält, för att träna en AI-modell på att hitta alm och almsjuka träd i drönarbilder och på sikt i flygfoton.
─ Detta kan bli ett viktigt komplement till jobbet vi gör i fält. Kan vi få bättre underlag om var det finns alm och almsjuka är vi bättre rustade i bekämpningen och har större möjligheter att rädda Gotlands almar, säger Karin Wågström, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.
Avgörande bekämpning
En fortsatt bekämpning av almsjuka är en förutsättning för att almarna inte ska dö ut på ön. I slutet av förra året togs ett gemensamt beslut av Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket att arbetet med att bekämpa almsjukan på Gotland skulle fortsätta.
En rapport som publicerades av Sveriges Lantbruksuniversitet 2020 konstaterade att öns almar skulle vara angripna och döda inom 15 år om bekämpningen upphörde. Då är det inte enbart trädarten alm som riskerar att gå förlorad, det skulle även få konsekvenser på biologisk mångfald och landskapsbilden på Gotland.
─ Att vi kan använda ny teknik för den här typen av tillämpning känns verkligen angeläget och värdefullt, säger Örjan Laneborg, som samordnar Skogsstyrelsens arbete med datainsamling via drönare.
Drönaren kommer att flyga över skogarna vid Hangvar, Fole, Vallstena, Hörsne, Bäl, Ekeby, Roma, Vall, Sproge, Silte och Grötlingbo. Flygningen koncentreras till veckor 20-22 samt 32-34. I de utvalda skogsområdena finns det alm och bekräftade fall av almsjuka.
Mer information
Örjan Laneborg, samordnar Skogsstyrelsens arbete med drönare, 0491-76 39 82, orjan.laneborg@skogsstyrelsen.se
Karin Wågström, samordnar Skogsstyrelsens arbete med bekämpning av almsjuka, 0498-25 85 23, karin.wagstrom@skogsstyrelsen.se
Nyckelord
Bilder

Länkar
Om
Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda.
Skogen ska brukas på ett hållbart sätt så att även framtida generationer kan ha nytta av den.
Skogsstyrelsen sorterar under Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.
Den lokala förankringen är viktig för oss. Vi har kontor på cirka 75 platser runtom i landet. Vårt huvudkontor ligger i Jönköping.
Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Nya indikatorer visar ojämställd skogssektor – miljonsatsning ska förstärka arbetet6.5.2025 13:18:16 CEST | Pressmeddelande
Åtta av elva indikatorer över jämställdheten inom skogssektorn visar på en manlig dominans. Det visar den första sammanställningen av Skogssektorns jämställdhetsindikatorer som presenterades i dag. Samtidigt har Skogssektorns jämställdhetsråd beslutat om en ny miljonsatsning för ökad jämställdhet i skogen.
Pressinbjudan: så ojämställd är skogssektorn – ny statistik och miljonsatsning presenteras30.4.2025 08:59:37 CEST | Pressmeddelande
För första gången presenteras Skogssektorns jämställdhetsindikatorer på en digital presskonferens klockan 12:30, 6 maj. Indikatorerna visar på elva områden hur det ser ut med jämställdheten inom svensk skogssektor. På presskonferensen presenterar Skogssektorns jämställdhetsråd också en ny miljonsatsning för ökad jämställdhet i skogen.
Skogsstyrelsen minskar antalet kontor i Dalarna16.4.2025 14:04:32 CEST | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen kommer att minska antalet kontor i Dalarna och fortsättningsvis finnas kvar i Mora, Falun, Leksand, Hedemora och Malung. Skogsstyrelsens verksamhet kommer däremot att fortsätta finnas i hela länet.
Ny karta minskar risken för skador på vatten vid skogsbruk7.4.2025 07:38:37 CEST | Pressmeddelande
Nu kan skogsägare och övriga skogsbruket lättare bedöma riskerna för en försämrad vattenkvalitet i samband med till exempel avverkning och andra åtgärder i skogen. Idag sjösätter Skogsstyrelsen den nya Skogsvattenkartan som visar hur en åtgärd kan påverka vattnet och därmed guida skogsägaren till en bättre hänsyn. Kartan är också ett stöd vid återvätning.
Skaderapport: skogar i södra Sverige hårt ansatta av torka3.4.2025 07:50:57 CEST | Pressmeddelande
Skogar i främst södra Sverige lider av återkommande torka, något som accelererade med den torra sommaren 2018. Träden har ännu inte återhämtat sig och har svårt att komma i gång med tillväxten på flera håll. Det visar årets skogsskaderapport för 2024 från Skogsstyrelsen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum