Region Uppsala

Ansträngt läge på länets vårdcentraler

Dela
Belastningen på sjukvården i Region Uppsala är mycket hög. Det märks tydligt inom sjukhusvården men det påverkar också länets vårdcentraler som nu lånar ut personal till covid-vården.
Torun Hall förvaltningsdirektör Nära vård och hälsa
Torun Hall förvaltningsdirektör Nära vård och hälsa

- Det är en mycket hög belastning på våra vårdcentraler och vi behöver, precis som sjukhusen, skjuta upp planerad vård som inte är akut och brådskande, säger Torun Hall, förvaltningsdirektör på Nära vård och hälsa.

Det är nu tredje gången som vårdcentralerna lånar ut personal till Akademiska sjukhuset. Denna gång är det 26 undersköterskor och sjuksköterskor från både offentliga och privata vårdcentraler som hjälper till med covid-vården på sjukhuset.

- Vi ska självklart hjälpa till i det ansträngda läge som är just nu. Samtidigt innebär det att vårdcentralernas vanliga arbetsuppgifter påverkas. Vi behöver därför prioritera att ge vård till den som av medicinska skäl inte kan vänta, säger Torun Hall. Det här är inget vi önskar, men vi hoppas på förståelse för att det just nu kan ta lite längre tid att få ett bokat besök eller ett förnyat recept när du är i kontakt med din vårdcentral.

Vårdcentralen är första linjens vård för invånarna i länet och god tillgänglighet är viktigt för att undvika att belasta sjukhusvården i onödan.

- Tillgänglighet på telefon är alltid en prioriterad uppgift för vårdcentralen. Den vägen kan vi tillsammans med patienten bedöma behovet och planera för rätt insatser. Vi vill varken riskera att man drar sig för att söka vård om man får symtom som kan tyda på allvarlig sjukdom, eller att invånarna söker sig till sjukhusens akutmottagningar i onödan, säger Torun Hall.

Det här är Region Uppsalas råd till invånarna i Uppsala län:

  • Sök alltid vård vid akuta besvär eller symtom som kan tyda på en allvarlig sjukdom. Ring 1177 Vårdguiden på telefon eller vårdcentralen för rådgivning vid behov.
  • Har du diabetes, hjärtsvikt, KOL, astma eller en annan sjukdom som du behandlas för, är det viktigt att söka vård om du blir sämre i din sjukdom.
  • Behöver du förnya recept, var ute i god tid och använd gärna våra e-tjänster på 1177.se.

Fler råd om vård finns på webbplatsen 1177.se

Nyckelord

Kontakter

Torun Hall, förvaltningsdirektör Nära vård och hälsa, tel 070-611 90 11

Bilder

Torun Hall förvaltningsdirektör Nära vård och hälsa
Torun Hall förvaltningsdirektör Nära vård och hälsa
Ladda ned bild

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Riktad screening ska halvera förekomsten av muncancer7.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Kan screening riktad till individer med hög risk för munhålecancer minska, eller rentav halvera förekomsten av sjukdomen? Det är fokus för en forskningsstudie där Uppsala universitet, Akademiska sjukhuset och Folktandvården i Region Uppsala medverkar. Forskarna ska utveckla enkla och kostnadseffektiva metoder som kan användas kliniskt för prevention, tidig diagnostik och individanpassad behandling. Dessutom ska man kartlägga orsaker till spridning och återfall.

Uppsnabbat trafik- och samhällsutvecklingsnämnden 26 april26.4.2024 11:32:08 CEST | Pressmeddelande

Plan för utveckling av kollektivtrafiken i Uppsala stad skickas på remiss Hur ska kollektivtrafiken i Uppsala stad utvecklas fram till år 2050? Region Uppsala har nu tagit fram en plan för detta. I planen pekas ut tre huvudsakliga inriktningar för kollektivtrafiken i Uppsala, att kollektivtrafiken ska vara attraktiv och effektiv, bidra till ökad social hållbarhet och bidra till hållbar stadsutveckling i Uppsala. Principerna för att trafikplaneringen är att Region Uppsala ska sträva efter att skapa ett enkelt och lättförståeligt linjenät, säkerställa samordning med stadsutveckling samt utreda möjligheten till en mer flerkärnig linjenätstruktur där flera knutpunkter kan avlasta Uppsala C och hårt belastade gator centralt i Uppsala. I planen föreslås att kollektivtrafiksystemet ska bestå i huvudsak av fyra delar: stads- och regionbusstrafik, kapacitetsstark kollektivtrafik och tågtrafik. Det kan också bli aktuellt att införa anropsstyrd trafik med förarlösa fordon på sikt. Nu ska planen s

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye