Gynna granbarkborrens fiender

– De naturliga fienderna till granbarkborren kan hjälpa oss att hålla nere populationen av granbarkborre. Att spara redan döda granar och vindfällen med harmlösa barkborrearter kan vara ett sätt att gynna dessa fiender, säger Gunnar Isacsson, ekolog på Skogsstyrelsen, som på onsdagen föreläste under Granbarkborreveckan.
Preliminära analyser från Sveriges lantbruksuniversitet visar att mängden fiender och inblandning av andra barkborrearter har ökat under 2020. Det i sin tur kan ha bidragit till att vi troligtvis får en minskad granbarkborrepopulationen 2021 jämfört med tidigare år.
– Vi har fortfarande stora problem med granbarkborre och kan absolut inte slappna av ännu. Men om vi får en normal sommar, utan extrem torka, kommer vi troligen få minskade skador av granbarkborre i år jämfört med de extrema skadenivåerna 2019 och 2020. Det kan vi nog delvis tacka de naturliga fienderna för, säger Gunnar Isacsson.
Det finns många olika fiender till granbarkborren. Till de vanligaste hör myrbaggar och styltflugor, vars larver jagar barkborrarna och deras larver under barken. Även hackspettar är viktiga rovdjur som gärna äter granbarkborrar. Andra insekter, till exempel andra barkborrearter, konkurrerar om samma mat och kan på det sättet tränga undan granbarkborrarna.
Spara rätt död ved
Barkborrefiender äter vilka larver som helst av rätt storlek. Därför kan du gynna dem genom att spara liggande eller stående granar som koloniserats av andra barkborrar än granbarkborren. Spara även nyligen döda träd av andra trädslag. Äldre död ved ger alternativ föda åt hackspettar.
– Städa inte för mycket. Döda granar som flertalet granbarkborrar lämnat, och som inte lönar sig ekonomiskt att ta ner, kan hellre stå kvar och bli boplats åt de naturliga fienderna. De flesta av dessa fiender övervintrar som larver i barken, och klarar sig oftast inte om träden avverkas, säger Gunnar Isacsson.
Gunnar Isacssons föreläsning ”Så gynnar du granbarkborrens värsta fiender” från den 5 maj finns att del av i efterhand (se länk nedan).
Granbarkborreveckans föreläsningar
Nyhet från SLU - Hopp om minskade granbarkborreskador 2021
Mer information:
Gunnar Isacsson, 0451-38 31 04, gunnar.isacsson@skogsstyrelsen.se
Skogsstyrelsens pressjour, 036–35 94 91, pressjour@skogsstyrelsen.se
Nyckelord
Bilder



Länkar
Om
Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda.
Skogen ska brukas på ett hållbart sätt så att även framtida generationer kan ha nytta av den.
Skogsstyrelsen sorterar under Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.
Den lokala förankringen är viktig för oss. Vi har kontor på cirka 75 platser runtom i landet. Vårt huvudkontor ligger i Jönköping.
Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Nya indikatorer visar ojämställd skogssektor – miljonsatsning ska förstärka arbetet6.5.2025 13:18:16 CEST | Pressmeddelande
Åtta av elva indikatorer över jämställdheten inom skogssektorn visar på en manlig dominans. Det visar den första sammanställningen av Skogssektorns jämställdhetsindikatorer som presenterades i dag. Samtidigt har Skogssektorns jämställdhetsråd beslutat om en ny miljonsatsning för ökad jämställdhet i skogen.
Pressinbjudan: så ojämställd är skogssektorn – ny statistik och miljonsatsning presenteras30.4.2025 08:59:37 CEST | Pressmeddelande
För första gången presenteras Skogssektorns jämställdhetsindikatorer på en digital presskonferens klockan 12:30, 6 maj. Indikatorerna visar på elva områden hur det ser ut med jämställdheten inom svensk skogssektor. På presskonferensen presenterar Skogssektorns jämställdhetsråd också en ny miljonsatsning för ökad jämställdhet i skogen.
Skogsstyrelsen minskar antalet kontor i Dalarna16.4.2025 14:04:32 CEST | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen kommer att minska antalet kontor i Dalarna och fortsättningsvis finnas kvar i Mora, Falun, Leksand, Hedemora och Malung. Skogsstyrelsens verksamhet kommer däremot att fortsätta finnas i hela länet.
Ny karta minskar risken för skador på vatten vid skogsbruk7.4.2025 07:38:37 CEST | Pressmeddelande
Nu kan skogsägare och övriga skogsbruket lättare bedöma riskerna för en försämrad vattenkvalitet i samband med till exempel avverkning och andra åtgärder i skogen. Idag sjösätter Skogsstyrelsen den nya Skogsvattenkartan som visar hur en åtgärd kan påverka vattnet och därmed guida skogsägaren till en bättre hänsyn. Kartan är också ett stöd vid återvätning.
Skaderapport: skogar i södra Sverige hårt ansatta av torka3.4.2025 07:50:57 CEST | Pressmeddelande
Skogar i främst södra Sverige lider av återkommande torka, något som accelererade med den torra sommaren 2018. Träden har ännu inte återhämtat sig och har svårt att komma i gång med tillväxten på flera håll. Det visar årets skogsskaderapport för 2024 från Skogsstyrelsen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum