Fredrik Reinfeldt: ”Att bli bortsorterad på grund av ålder är fel”

Fackförbundet Akavia har i den senaste lönestatistiken tittat på hur medianlönen ser ut för de olika yrkeskategorierna bland förbundets medlemmar. För samtliga professioner planar löneökningarna ut efter 45 års ålder, och vid 60 års ålder minskar medianlönen för ekonomer med 3 300 kronor. Juristernas medianlön fortsätter ändå att stegras med cirka 1 000 kronor.
Att arbetstagare över 45 år inte premieras förvånar varken Fredrik Reinfeldt, tidigare statsminister, författare och föreläsare, eller John Mellkvist, PR-konsult och framtidsspanare. De båda var gäster i Studio Akavia Möter där ålderism diskuterades (länk finns nedan).
– Låt oss konstatera att fördomar om ålder finns. Annars har man fel utgångspunkt. Väldigt många sorteras bort som är redo att göra en andra och en tredje resa. Dels behöver företagen lära sig att se att en person som är mitt i livet är i början på karriär nummer två, och kan behöva kompetensutveckling i datateknik eller annat. Dels behöver medarbetaren vara mentalt förberedd och intresserad av en ny start. Och hittar såväl arbetstagare som arbetsgivare det mötet blir det till ny kraft, säger Fredrik Reinfeldt.
– Faktum är att om man tittar på the happiness curve, som är en beforskad sanning, så är risken för depression som högst när man är 47,2 år. Då går både män och kvinnor igenom någon medellivskris, där man tenderar att blicka mot sig själv och fråga sig räcker jag till, är jag för gammal? Sedan vänder det uppåt igen och att bara veta om att tillfredsställelsen kommer att öka gör att många kan ta fart igen, säger John Mellkvist.
År 1913 infördes pensionsåldern och var då 67. Medellivslängden var samma år 56 år för män och 62 år för kvinnor. 1976 sänktes pensionsåldern till 65 år, vilket bibehållits. I dag har vi möjlighet att arbeta till 68 år och medellivslängden är 81 år för män och 83 år för kvinnor.
– Hade vi fattat samma beslut i dag som år 1913 när pensionsåldern infördes hade vi satt pensionsåldern till 90. Vi har helt enkelt inte hängt med i det mänskliga livets utveckling, säger Fredrik Reinfeldt.
John Mellkvist menar att det är viktigt att normalisera bilden av att vi behöver arbeta längre upp i åren. Fredrik Reinfeldt instämmer:
– Vi ser en kraftig åldersförskjutning av befolkningar runt om i världen, där vi får fler äldre och färre yngre. Hela vår välfärdsfinansiering bygger på att det är de som jobbar som finansierar för de som inte jobbar. Alltså måste vi förskjuta värderingen av vilka som ska jobba. Det är en ganska enkel ekvation.
Akavia bildades 2020 genom hopslagning av Jusek och Civilekonomerna. År 2019 tog Civilekonomerna fram en rapport kring ålderism och vad som behöver förändras, som att arbetsgivare behöver införa fördomsfria rekryteringsprocesser och anonymiserade ansökningar.
–Harvard Business School forskade fram att snittåldern på entreprenörerna och grundarna av de mest framgångsrika bolagen i Silicon Valley var 45 år när de startade bolagen. Med anonymiserade ansökningar säger man att ålder är ett problem. I stället för att argt lagstifta bort problemen är det bättre att låta företagen inse fördelarna och få in det tänkande i företagen, säger John Mellkvist.
Se inslaget i Studio Akavia Möter: Den osynliga gränsen – om ålder på arbetsmarknaden
Fakta:
Ålderism innebär fördomar eller stereotypa föreställningar som utgår från människors ålder. Åldersdiskriminering är när det övergår till att bli ett lagbrott.
Nyckelord
Kontakter
Caroline CederquistPressansvarig
Tel:070-665 29 55caroline.cederquist@akavia.seBilder

Länkar
Om
Akavia är fack- och professionsförbundet för dig som vill mer, som tror på din kompetens och förmåga att få saker att hända. För dig som kunnigt och tryggt driver utvecklingen framåt, för en upplyst framtid. Förbundet bildades av Civilekonomerna och Jusek 2020 och samlar i dag 144 000 ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia är partipolitiskt obundet och det tredje största förbundet inom Saco.
Följ Akavia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akavia
Akavias lönestatistik visar: Nyutexaminerade kvinnor tjänar 1 000 kr mindre än män vid första jobbet16.4.2025 09:19:03 CEST | Pressmeddelande
Ny lönestatistik från fack- och professionsförbundet Akavia visar att nyutexaminerade it-akademiker hade högst medianingångslön bland akademikerna under 2024 följt av jurister och ekonomer. Statistiken visar också att nyutexaminerade kvinnliga akademiker får 1 000 kr mindre i medianingångslön än manliga akademiker.
Akavia om vårbudgeten: Hög beredskapsförmåga kräver resurser15.4.2025 08:27:03 CEST | Pressmeddelande
Akavia välkomnar specifika satsningar för att öka det civila försvaret, bland annat till MSB, men betonar vikten av långsiktig tydlighet kring resurstilldelningen av sådana till myndigheterna. Höjd beredskapsförmåga får inte ske på bekostnad av kärnverksamhet och övriga tilldelade uppdrag.
Akavias lönestatistik: Ekonomer i lönetoppen medan it-akademikerna ökar mest7.4.2025 09:05:36 CEST | Pressmeddelande
Medianlönen för de akademiker som fack- och professionsförbundet Akavia samlar ökade med 4,1% under 2024 jämfört med året innan och ekonomerna är fortsatt högst upp i lönetoppen. Högst löneutveckling av samtliga professioner hade it-akademikerna. Det visar ny lönestatistik från Akavia.
Akavia tecknar nytt kollektivavtal med TechSverige för telekomsektorn4.4.2025 09:15:12 CEST | Pressmeddelande
Akavia har tillsammans med Sveriges Ingenjörer tecknat nytt kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen TechSverige för anställda inom telekomsektorn. Det nya kollektivavtalet innehåller bland annat överenskommelser om arbetstidsförkortning, samverkansordning, och flexiblare förutsättningar för nattarbete.
Akavia tecknar nytt kollektivavtal med TechSverige för anställda i IT-sektorn3.4.2025 09:01:03 CEST | Pressmeddelande
Akavia har tillsammans med Sveriges Ingenjörer tecknat nytt kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen TechSverige för anställda inom IT-sektorn. Det nya kollektivavtalet innehåller bland annat överenskommelser om arbetstidsförkortning, samverkansordning, och ändring gällande arbete på mertid.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum