IQ

Ny undersökning: Pappor drar sig för att prata om risker med alkohol

Dela
En ny undersökning från IQ visar att tonårspappor är mindre benägna än tonårsmammor att prata om riskerna med alkohol. Inför valborg vill IQ därför uppmuntra fler män att våga ta samtalet med hjälp av konkreta tips som samlas i handboken Tonårsparlören, som skickas ut till 119 000 vårdnadshavare.

Män dricker generellt mer alkohol än kvinnor. I IQs nya undersökning framgår det att pappor (55 %) i större utsträckning har varit berusade en eller flera gånger inför sitt tonårsbarn jämfört med mammorna (39 %). Nära en av tre pappor svarar att de inte tror att deras egna konsumtionsvanor spelar någon särskild roll i att forma sitt tonårsbarns inställning till alkohol. 

- Föräldrars attityder och vanor kring alkohol har stor påverkan på deras barn. Om fler pappor tar samtalet om risker med alkohol vet vi att det bidrar till en positiv förändring för ungas hälsa och relation till alkohol. Samtidigt är dessa samtal otroligt viktiga för föräldrar att reflektera över sina egna alkoholvanor, säger Karin Hagman, vd på IQ. 

Tonårsföräldrarna svarar att det är mammorna som i huvudsak tar samtal om riskerna med alkohol. 63 procent svarar mamma, hälften så många, 30 procent, svarar pappa. På frågan om vem som är bäst lämpad är det också ojämnt, 48 procent svarar mamma och 28 procent pappa.

En tidigare undersökning bland ungdomar visar att nio av tio tonåringar tycker att det är bra att föräldrar pratar med dem om alkohol och även här framgår det att mammorna i mycket högre utsträckning tar samtalet om risker med alkohol. Samtidigt föredrar var tredje tonåringar att vända sig till vänner för att prata om alkohol. Men de som faktiskt har pratat med tonåringarna om alkohol är fortfarande mamma och pappa.

- Ungdomar vill ha engagerade föräldrar. Mammorna står i regel för de flesta vardagsdiskussionerna, som en naturlig del av hur de visar att de bryr sig. Pappornas engagemang är generellt sett mer sällsynt, men en hett efterfrågad del av föräldrarnas omsorg. Samtal kring alkohol och andra droger är världens chans för pappor att etablera en vuxnare relation med sina tonåringar, säger Bengt Grandelius, legitimerad psykolog. 

Karin Hagman vill ge alla tonårsföräldrar tre konkreta råd:

  • Se det inte som att du ska tillrättavisa din tonåring. Se det som ett samtal, där ni båda får komma till tals. Då hamnar inte din tonåring i ett underläge.
  • Visa att du bryr dig. Förklara din oro och dina känslor så att din tonåring kan förstå ditt perspektiv.
  • Var tydlig, och berätta vad du förväntar dig. Då är det enklare för din tonåring att göra det som bestämts.

Om Tonårsparlören

Tonårsparlören är en handbok som skickas ut till alla vårdnadshavare som har ett barn som fyller 14 år i år. Tonårsparlören är tänkt att underlätta snacket om alkohol med sin tonåring. I år skickar vi ut den till omkring 119 000 vårdnadshavare (hushåll). Tonårsparlören 2021 är den nittonde utgåvan av boken.

Läs mer på www.tonårsparlören.se

Fler resultat från undersökningarna

  • 55 % av papporna har varit berusad en eller flera gånger inför sina tonåringar, 39 % av mammorna 
  • 43 % av föräldrarna är oroliga för att deras tonåring ska råka illa ut på grund av alkohol
  • 89 % av föräldrarna tror att det är vanligt att tonåringar dricker alkohol vid valborg
  • 53 % av papporna menar att de främst tar snacket med tonåringarna om riskerna med alkohol, men bara 12 % av mammorna svarar detsamma

Om undersökningarna

Norstat genomförde, på uppdrag av IQ, undersökningen bland 3454 föräldrar med barn i åldern 13-17 år. Undersökningen genomfördes 24 mars-9 april 2021 via en slumpvis rekryterad webbpanel.

Norstat genomförde, på uppdrag av IQ, undersökningen bland 528 ungdomar i åldern 14–17 år. Undersökningen genomfördes i perioden 19–30 mars 2020 via en slumpvis rekryterad webbpanel.

Se mer om undersökningarna i bifogat faktablad.

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Bläddrar i Tonårsparlören 2021
Bläddrar i Tonårsparlören 2021
Ladda ned bild
Karin Hagman Tonårsparlören 2021
Karin Hagman Tonårsparlören 2021
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

IQ
IQ
Box 6341
102 35 Stockholm

08-41024950http://iq.se

IQ arbetar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. Genom att skapa medvetenhet, eftertanke och engagemang kring det egna och andras drickande, bidrar vi till att minska alkoholens skador i samhället. IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget.

Följ IQ

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IQ

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum