Sveriges Ingenjörer

Sveriges Ingenjörers remissvar om framtidens arbetsmarknad och LAS

Dela
Sveriges Ingenjörer ställer sig bakom förslagen som bygger på den principöverenskommelse om anställningsskydd, omställning och studiestöd som parterna enats om.

– Förslagen ligger väl i linje med den överenskommelse som Sveriges Ingenjörer var med och tog fram. Vi vill framhålla att det är av största vikt att inte någon del bryts ut eller ändras då det skulle äventyra den balans mellan fack och arbetsgivare som varit avgörande för beslutet kring de förändringar av regelverket som föreslås, säger Heléne Robson, chefsjurist på Sveriges Ingenjörer.

– Ett medskick vi gör är att det fortsatta arbetet måste ta sikte på de skillnader som finns mellan offentlig och privat sektor där exempelvis särregleringar för visstidsanställda gör att de inte får ta del av förbättringarna som nu föreslås. Anställningsskyddet får inte se olika ut beroende på vilken sektor man arbetar i, säger Heléne Robson, chefsjurist på Sveriges Ingenjörer. 

Förslagen som remitterats av Arbetsmarknadsdepartementet och Utbildningsdepartementet gäller departementspromemoriorna Grundläggande omställnings- och kompetensstöd – för flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden (Ds 2021:16), En reformerad arbetsrätt – för flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden (Ds 2021:17) samt Omställningsstudiestöd – för flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden (Ds 2021:18).

Lagarna planeras att träda i kraft 30 juni 2022, och börja tillämpas 1 oktober samma år. När detta är på plats tecknar parterna ett nytt huvudavtal och överenskommelsen i sin helhet får fullt genomslag.

Sista datum för remissvar är den 15 september. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Heléne Robson, chefsjurist Sveriges Ingenjörer
Heléne Robson, chefsjurist Sveriges Ingenjörer
Ladda ned bild

Länkar

Om

Sveriges Ingenjörer
Sveriges Ingenjörer
Box 1419
111 84 Stockholm

08-613 80 00https://www.sverigesingenjorer.se/

Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets 
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 180 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se 

Följ Sveriges Ingenjörer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer

Sveriges Ingenjörer varslar om strejk inom Almega9.4.2025 17:19:35 CEST | Pressmeddelande

Sveriges Ingenjörer och Unionen varslar Innovationsföretagen och Utbildningsföretagen inom Almega om strejk den 23 april. Orsaken är att arbetsgivarorganisationen avvisar förslag om löneökningar i nivå med märket, arbetstidsförkortning och övertidsersättning till deltidsanställda. Totalt berörs runt 1 000 ingenjörsmedlemmar på Kiwa, Tyréns, Sweco och Academedia support – främst i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Första avtalet med arbetstidsförkortning inom tjänstesektorn införs i IT-avtalet3.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu införs för första gången arbetstidsförkortning inom tjänstesektorn. Först ut blir kollektivavtalet TechSverige IT. Det tecknade avtalet ger omkring 6 000 ingenjörer inom IT-sektorn arbetstidsförkortning motsvarande en dag om året och höjda löner motsvarande märket inom industrin på 6,4 procent på två år. Även avsättningen till flexpension har byggts på.

Stark efterfrågan på ingenjörer 2024 gav höga löneökningar trots färre arbetsbyten20.3.2025 05:37:00 CET | Pressmeddelande

Tre av fyra ingenjörer fick reallöneökningar under 2024, vilket är en hög andel jämfört med de senaste åren. Att byta arbete till en ny arbetsgivare har varit det effektivaste sättet för en ingenjör att höja sin lön, men arbetsbytena hamnade på en jämförelsevis låg nivå. Höga löneökningar trots färre arbetsbyten visar att arbetsgivarna börjar inse ingenjörernas värde.

Allt färre doktorander i Sverige – möter inte näringslivets kompetensbehov18.3.2025 09:37:24 CET | Pressmeddelande

Allt färre doktorerar inom teknik, sedan 2010 har antalet svenska doktorander minskat med 36 procent. Antalet utländska* doktorander har delvis bromsat den totala minskningen men dessa kan oftast inte anställas på säkerhetsklassade tjänster inom myndigheter, försvarsindustrin och energiområdet. Till exempel kommer var tredje utländsk doktorand inom teknikområdet från Kina, Iran eller Ryssland.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye