
Ny studie visar: Mer okej med alkohol på vardagar

– Vi ser en mer tillåtande inställning till att dricka alkohol på vardagar, däremot ser vi inte – i alla fall inte än – att svensken faktiskt även dricker mer på vardagar. Det blir därför intressant att följa utvecklingen. Är det här ett tidigt tecken på dryckesmönster under förändring? säger Karin Hagman, vd på IQ.
Möjlig pandemieffekt
I årets Vardagsindex syns en förändring mellan 2020 och 2021, där vår attityd till vardagsdrickande blir än mer tillåtande.
– Förändringen sedan ifjol skulle kunna tolkas som en konsekvens av pandemin. Att vi längtar efter sociala sammanhang och har ett uppdämt behov av att umgås, vilket vi ofta gör kring alkohol. Samtidigt har gränsen mellan vardag och helg blivit mindre tydlig, när många har spenderat mycket tid hemma, säger Karin Hagman.
Män är mer tillåtande än kvinnor – men klyftan minskar
Män har en mer tillåtande attityd till alkohol än kvinnor. Det gäller även vardagsdrickande. Skillnaderna mellan könen minskar dock. Över tid är det kvinnorna som uppvisar den största attitydförändringen mot att bli mer tillåtande.
Mer accepterat att dricka alkohol med vänner på stan en vardag
Den fråga vi ser störst attitydförändring i är att träffa vänner ”på stan” en vardag och ta ett eller två glas vin eller öl. Andelen som tycker att det är rätt har ökat från 40 procent 2015 till 50 procent 2021 och det syns en tydlig skillnad från förra årets mätning, då 44 procent ansåg att det var rätt.
– Det är inte farligare att dricka alkohol på en vardag än på helgen, men det kan bli problematiskt om man lägger till nya dryckestillfällen och samtidigt behåller sina gamla. Det är hur ofta, och hur mycket, vi dricker som spelar roll. Därför är det viktigt att reflektera över sina vanor. Vi har en tendens att underskatta hur mycket alkohol vi dricker när det blir vid många tillfällen i veckan, säger Karin Hagman.
Tre tips för en smartare alkoholkonsumtion i vardagen:
- Bestäm hur ofta och hur mycket du vill dricka på en vecka, och håll dig till det.
- Undvik att dricka flera dagar i rad, alkohol är beroendeframkallande och kroppen behöver tid att återhämta sig.
- Undvik situationer där du dricker mer än du vill, och föreslå någon aktivitet som inte kretsar kring alkohol.
Om vardagsindex
IQs Vardagsindex är ett samlat mått på svenskarnas attityd till vardagsdrickande. Indexet skapas från svaren på fem frågor om vad människor tycker är rätt eller fel när det gäller alkohol i olika vardagssituationer. Vardagsindex mäts på en skala från 0 till 100. Ju högre indexvärde, desto mer återhållsam är attityden. Om alla svarade ”helt fel” på alla frågor skulle indexvärdet bli 100. Och om alla svarade ”helt rätt” skulle det bli 0.
Vardagsindex har tagits fram sedan 2015. Frågorna ställs till personer som är 16 år och äldre. Undersökningen genomförs av Novus på uppdrag av IQ. Årets resultat är baserat på 4 020 intervjuer under perioden 15–31 maj.
Nyckelord
Kontakter
Karin HagmanVd
Tel:073-392 61 06karin.hagman@iq.seDavid WahlundPressansvarig
Tel:070-921 75 55david@iq.seBilder






Dokument
Länkar
Om
IQ arbetar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. Genom att skapa medvetenhet, eftertanke och engagemang kring det egna och andras drickande, bidrar vi till att minska alkoholens skador i samhället. IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget.
Följ IQ
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från IQ
Var fjärde svensk: oattraktivt att dricka för mycket på dejten13.2.2024 07:31:00 CET | Pressmeddelande
Var fjärde svensk tycker att det är oattraktivt med en partner som dricker mycket alkohol. Trots det har var tredje själva varit berusade på en dejt. Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av IQ inför alla hjärtans dag.
Nära 6 av 10 överväger en vit månad 202411.1.2024 07:45:00 CET | Pressmeddelande
Många inleder året med löften om förändring. Enligt en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av IQ överväger närmare 6 av 10 som dricker alkohol en vit månad under 2024, något som var tredje dessutom tagit någon gång de senaste två åren.
För mycket alkohol på julfirandet? Det tycker varannan svensk21.12.2023 07:02:00 CET | Pressmeddelande
Majoriteten av svenskarna har varit på ett julfirande där det druckits för mycket alkohol, och var tionde har därför till och med avstått från att vara med. Det visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av IQ.
Unga dricker mindre, men fortsatt källa till problem11.12.2023 13:30:19 CET | Pressmeddelande
Trenden att unga dricker mindre alkohol håller i sig, det visar CANs nationella skolundersökning som presenteras idag. Trots det har runt var femte niondeklassare och gymnasieungdom blivit fotad i en pinsam/kränkande situation eller råkat i gräl när de druckit alkohol.
Närmare 4 av 10 använder alkohol för att hantera stress30.11.2023 08:11:00 CET | Pressmeddelande
Var fjärde svensk är mer stressade nu under hösten än övriga året, och närmare 4 av 10 har använt alkohol för att hantera sin stress. Det visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av IQ.