Drivkraft Sverige

Pressinbjudan: EU:s påverkan på omställningen i drivmedelsbranschen

Dela
Den 9 december klockan 10.00-11.00 bjuder Drivkraft Sverige in till ett seminarium om EU:s aktuella regelverk och om de är ett hinder eller en möjlighet för den svenska drivmedelsbranschen att ställa om.

Seminariet syftar till att ge en överblick över EU:s klimatarbete med berörda direktiv och regelverk och till att diskutera Sveriges fortsatta möjligheter och utmaningar med att gå före i omställningen.

Sverige har högst klimatmål i världen. Samtidigt har nu EU höjt sina ambitioner vilket innebär högre efterfrågan på förnybar energi. EU:s regelverk Fit for 55 behöver därför ge bättre förutsättningar för produktion, distribution och utveckling av hållbara biodrivmedel.

En översyn av EU-direktiven är bra, för att kunna inkludera förnybara produkter och för att medlemsländerna ska få lika konkurrensvillkor.

Medverkande: Fredrik Reinfeldt, Ordförande Drivkraft Sverige, Johan G Andersson VD Drivkraft Sverige, Jytte Guteland, Europaparlamentariker S, Jakop Dalunde, Europaparlamentariker MP, Sara Skyttedal, Europaparlamentariker KD, Ebba Tamm, Produkt & Miljöexpert Drivkraft Sverige, Göran Lindell, Expert konkurrenskraft Drivkraft Sverige, Magdalena Streijffert, Chef Public Affairs för Neste i Sverige, Alarik Sandrup, Näringspolitisk chef Lantmännen.

Moderator: Sofie Quant, Kommunikationschef Drivkraft Sverige.

När/var: Den 9 december klockan 10.00-11.00. Bonnierhuset, Torsgatan 21, Stockholm.

Det går också bra att delta digitalt. Vi skickar ut länken dagen innan. Ange fysiskt eller digital deltagande i OSA senast den 1 december.

Anmälan här.

Bilder

Om

Drivkraft Sverige
Drivkraft Sverige
Torsgatan 30
113 21 Stockholm

08 – 667 09 25http://Drivkraftsverige.se

Drivkraft Sverige är branschorganisationen för bränsle- och drivmedelsbranschen. Våra medlemsföretag erbjuder hållbar mobilitet och ser till att det finns bränsle och drivmedel för hållbara resor och transporter samt bitumen till vägar i hela landet. Vi arbetar för att Sverige ska bli klimatneutralt 2045. Våra medlemsföretag omfattar cirka 3000 marknadsplatser och 9 raffinaderier som tillsammans producerar 4 miljoner kubikmeter biodrivmedel. 

Följ Drivkraft Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Drivkraft Sverige

Biodrivmedel minskade kraftigt i januari till följd av sänkningen av reduktionsplikten10.4.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Andelen biodrivmedel på energibas har minskat kraftigt från 26,6% för helåret 2023 till 14,2 % i januari 2024. Minskningen beror på att reduktionsplikten för diesel och bensin sänktes till 6 % från 30,5 % respektive 7,8 % den 1 januari 2024. Det är framför allt HVO drop in som rasat från 14,6 % 2023 till 1,4 % i januari 2024. Däremot har HVO 100 ökat från 2,7% till 4,9 %.

Drivkraft Sveriges synpunkter på Regeringens PM – Sänkning av reduktionsplikten för bensin och diesel24.8.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Drivkraft Sverige avstyrker förslaget om kraftigt sänkt reduktionsplikt Drivkraft Sverige har idag skickat in ett remissvar på regeringens PM - Sänkning av reduktionsplikten för bensin och diesel. Sverige har sedan länge en särställning med högst andel biodrivmedel i hela Europa - mycket tack vara reduktionsplikten. Drivkraft Sverige avstyrker regeringens förslag och föreslår istället att reduktionsplikten för bensin bibehålles på 7,8 procent men att reduktionsplikten för diesel sänks under 2024 från 30,5 procent till 19,3 procent för att därefter höjas successivt, dvs en återgång till de reduktionsnivåer för diesel som vi hade när reduktionsplikten infördes 1 juli 2018. "Att genomföra den föreslagna sänkningen av reduktionsnivåerna för bensin respektive diesel till sex procent skulle innebära att vi backar inblandningsnivåerna för diesel med ca tio år samtidigt som Sveriges klimatutsläpp kommer att öka med ca 4-5 miljoner ton koldioxid från och med 2024", säger Anders Norén, Hållbarhe

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye