Sveriges Ingenjörer

Nytt kollektivavtal kan säkra framtida industriforskning

Dela
Ett nytt kollektivavtal inom universitet och högskolor förlänger anställningstiden för postdoktorer till minst 2 år. Det gynnar särskilt utländska doktorander och forskare som kan stanna kvar och forska i Sverige även efter avslutad doktorsexamen. Sveriges Ingenjörer har varit en av de drivande aktörerna bakom det nya kollektivavtalet.
Det nya kollektivavtalet kan fungera som en brygga mellan akademi och näringslivsforskning för nydisputerade ingenjörer.
Det nya kollektivavtalet kan fungera som en brygga mellan akademi och näringslivsforskning för nydisputerade ingenjörer.

–  Att problemet med försörjningskrav och permanent uppehållstillstånd löses med hjälp av ett kollektivavtal visar med emfas att den svenska modellen levererar och fungerar, säger Andreas Nyström, förhandlingschef offentlig sektor vid Sveriges Ingenjörer.

Många utländska forskare har haft svårt efter avslutad doktorandexamen att få en tillräckligt lång anställning i rimlig tid på våra universitet och högskolor. Det gör att de inte kan uppfylla försörjningskravet som är en förutsättning för permanent uppehållstillstånd. En konsekvens har varit att forskarna då flyttat från Sverige. Det medför ofta ett hårt slag för den enskilde och omgivande nätverk. Det innebär även att landets lärosäten och forskningsintensiva näringsliv förlorar kompetensen som dessa forskare besitter och tappar den forskning som de bedriver.

Saco-S, där Sveriges Ingenjörer ingår, och Arbetsgivarverket har därför enats om ett nytt kollektivavtal för postdoktorer på universitet och högskolor. En av huvudpunkterna är att man kommer att kunna erbjudas en anställning som postdoktor om minst 2 år med förlängningsmöjlighet med 1 år om man väljer att stanna i Sverige inom akademin för att fortsätta forska. Det nya kollektivavtalet kan därmed fungera som en brygga mellan akademi och näringslivsforskning för nydisputerade ingenjörer. Avtalet träder i kraft 1 februari 2022.

– Sverige måste vara attraktivt som forsknings- och kunskapsnation. Genom det här kollektivavtalet löser vi ett stort hinder som drabbat utländska forskare. Men det måste till fortsatta ansträngningar för att erbjuda goda villkor för ingenjörer och andra specialister som jobbar med teknisk forskning och utveckling, säger Andreas Nyström, förhandlingschef offentlig sektor vid Sveriges Ingenjörer.

Om ingenjörer & forskning 
Ungefär 5 000 medlemmar i Sveriges Ingenjörer är anställda inom högskoleområdet. Förbundet arbetar för att främja medlemmarnas intressen, både fackligt och professionellt. Särskilt fokus ligger på arbetsvillkor och lönebildning som är en förutsättning för fortsatt tillväxt inom både forskning och utbildning.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Det nya kollektivavtalet kan fungera som en brygga mellan akademi och näringslivsforskning för nydisputerade ingenjörer.
Det nya kollektivavtalet kan fungera som en brygga mellan akademi och näringslivsforskning för nydisputerade ingenjörer.
Ladda ned bild
Andreas Nyström, förhandlingschef Offentlig sektor på Sveriges Ingenjörer
Andreas Nyström, förhandlingschef Offentlig sektor på Sveriges Ingenjörer
Ladda ned bild

Länkar

Om

Sveriges Ingenjörer
Sveriges Ingenjörer
Box 1419
111 84 Stockholm

08-613 80 00https://www.sverigesingenjorer.se/

Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets 
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 180 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se 

Följ Sveriges Ingenjörer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer

Stark efterfrågan på ingenjörer 2024 gav höga löneökningar trots färre arbetsbyten20.3.2025 05:37:00 CET | Pressmeddelande

Tre av fyra ingenjörer fick reallöneökningar under 2024, vilket är en hög andel jämfört med de senaste åren. Att byta arbete till en ny arbetsgivare har varit det effektivaste sättet för en ingenjör att höja sin lön, men arbetsbytena hamnade på en jämförelsevis låg nivå. Höga löneökningar trots färre arbetsbyten visar att arbetsgivarna börjar inse ingenjörernas värde.

Allt färre doktorander i Sverige – möter inte näringslivets kompetensbehov18.3.2025 09:37:24 CET | Pressmeddelande

Allt färre doktorerar inom teknik, sedan 2010 har antalet svenska doktorander minskat med 36 procent. Antalet utländska* doktorander har delvis bromsat den totala minskningen men dessa kan oftast inte anställas på säkerhetsklassade tjänster inom myndigheter, försvarsindustrin och energiområdet. Till exempel kommer var tredje utländsk doktorand inom teknikområdet från Kina, Iran eller Ryssland.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye