Läkemedelsverket

Restanmälda läkemedel minskade 2021

Dela
Antalet restanmälda läkemedel minskade under 2021 jämfört med 2020. Det visar Läkemedelsverkets årssammanställning. Att det är tal om en bestående minskning är däremot inte en slutsats som går att dra.

En restsituation uppstår när läkemedelsföretag under en period inte kan leverera ett läkemedel så att tillgång möter efterfrågan.

Under coronapandemins första våg, första kvartalet 2020, var ovanligt många läkemedel restanmälda och aktörer inom hälso- och sjukvården, läkemedelsindustrin och myndigheter med flera arbetade intensivt för att bidra till att förbättra läkemedelstillgängligheten. Men för helåret 2021 minskade i stället restanmälningarna. Det går dock inte att dra generella slutsatser om det är en bestående minskning.

— Tyvärr tror vi att antalet restanmälningar på sikt kommer att öka. Vi ser sådana tendenser redan under fjärde kvartalet 2021, säger Johan Andersson enhetschef på Läkemedelsverket. Samtidigt är det värt att notera att andelen restanmälda läkemedel av totalt antal tillgängliga läkemedel är relativt liten. Restanmälda läkemedelsförpackningar står för 2,4 procent av totalt antal förpackningar.

Ökad efterfrågan vanlig orsak

Bland de restanmälda läkemedlen under 2021 är följande grupper de vanligast förekommande; läkemedel för mag-tarmkanalen, för nervsystemet samt veterinära läkemedel.

— De vanligaste orsakerna till att ett läkemedel restanmäls är bristande produktionskapacitet, oväntat stor efterfrågan på en produkt eller att det uppstår hinder i produktionsprocessen. Värt att notera är att brist på API, alltså på den verksamma substansen, utgör en relativt liten del av orsakerna till restsituationer, cirka 7 procent, fortsätter Johan Andersson.

 

Motverkar och lindrar konsekvenser

Läkemedelsverket arbetar dels för att motverka att bristsituationer uppstår, dels för att lindra konsekvenserna vid brist. Vi tar emot, analyserar och förmedlar inkomna restanmälningar samt informerar om möjliga läkemedelsalternativ när det finns sådana. Vi ansvarar däremot inte för inköp eller lagerhållning av läkemedel.

En förutsättning för att vi ska kunna ge god information är att läkemedelsföretag (MAH) enligt lag meddelar oss minst två månader i förväg ifall de inte kan leverera läkemedel som möter efterfrågan på den svenska marknaden under en period. Företagens anmälningsplikt gäller godkända läkemedel som finns till försäljning i Sverige, och alla restsituationer som förväntas pågå i minst tre veckor. Restsituationer ska också anmälas om de är kortare än tre veckor och kan medföra patientsäkerhetsrisker

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye