KK-stiftelsen

KK-stiftelsen stödjer ukrainska forskare med 50 miljoner

Dela
KK-stiftelsen har beslutat att genomföra en särskild utlysning för att möjliggöra för forskare och lärare vid lärosäten i Ukraina – eller på flykt – att komma och verka vid svenska lärosäten. Utlysningen riktas till stiftelsens målgruppslärosäten som kan ansöka om stödet och erbjuda ukrainska forskare och lärare en professionell fristad.

– Vi är bedrövade över den katastrof som Rysslands invasion av Ukraina orsakar för landet och i mänskligt lidande. Situationen är akut för alla som befinner sig i Ukraina eller på flykt därifrån. Därför har vi beslutat att agera snabbt på det sätt som är möjligt utifrån KK-stiftelsens regelverk och det område som vi verkar inom, säger KK-stiftelsens styrelseordförande Elisabeth Nilsson.

Erbjudandet ska gälla för akademiker som är ukrainska medborgare och som är aktiva/anställda som forskare och/eller lärare vid ett lärosäte i Ukraina. De svenska lärosäten som kommer ifråga för att ansöka om stöd för att ta emot forskare/lärare från Ukraina är de som tillhör KK-stiftelsens 22 målgruppslärosäten (högskolor och nya universitet). Totalt kommer satsningen att omfatta 50 miljoner kronor över en treårsperiod. Utlysningen planeras öppna redan under vecka 12-13.

– Det är tragiskt att följa utvecklingen i Ukraina. När det gäller vår sektor – som är forskning och utbildning – så utgör dessa områden mycket viktiga delar i en demokrati. Det är oerhört ledsamt att se det snabba sönderfallet som drabbar Ukraina, och hur det påverkar såväl lärosäten som enskilda forskare och lärare. Jag känner också stark oro kring hur detta ska byggas upp i framtiden. Under tiden hoppas vi kunna hjälpa till med att finansiera fristäder för ukrainska forskare och lärare vid svenska lärosäten. Nu hoppas jag att vi får in många ansökningar och att vår satsning kan realiseras, säger KK-stiftelsens vd Eva Schelin.

Nyckelord

Kontakter

Om

KK-stiftelsen
KK-stiftelsen
Kungsträdgårdsgatan 18
111 47 Stockholm

https://www.kks.se/

År 1994 bildades ett antal forskningsstiftelser av kapital från de avskaffade löntagarfonderna. En av dessa var Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling – KK-stiftelsen. Stiftelsens uppgift sedan starten är att tillsammans med näringslivet finansiera forskning inom profilerade forskningsområden vid Sveriges högskolor och nya universitet. KK-stiftelsen har hittills utbetalat 11,1 miljarder kronor i projektmedel till Sveriges högskolor och nya universitet. Inget ytterligare kapital har tillförts från staten efter det kapital om 3,6 miljarder som tillfördes vid grundandet.

Följ KK-stiftelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från KK-stiftelsen

90 forskningsmiljoner för klimatanpassad produktframtagning10.4.2024 09:32:09 CEST | Pressmeddelande

Den gröna omställning som industrin befinner sig mitt i behöver hanteras med stöd av ny kunskap. Nu beviljar KK-stiftelsen 49,2 miljoner kronor till Jönköping University, med särskilt fokus på att accelerera tillverkningsindustrins omställning till processer för produktframtagning som stödjer hållbarhet och cirkularitet. Tillsammans med insatserna från lärosätet och från näringslivspartners landar hela satsningen på minst 90 miljoner kronor.

Forskning och högre utbildning behövs över hela landet för att stärka svensk konkurrenskraft27.10.2023 09:06:24 CEST | Pressmeddelande

Omställningsbehoven växer och endast genom att säkra forskning och kompetensförsörjning i hela landet kan det svenska näringslivet och samhället möta utmaningarna. Politiken för högre utbildning, forskning och det livslånga lärandet behöver hänga samman för ökad svensk konkurrenskraft och för att Sverige ska förbli en stark kunskapsnation. I inspelet till den kommande forsknings- och innovationspropositionen har KK-stiftelsen valt att fokusera på fyra större reformförslag som långsiktigt stärker högskole- och universitetssektorn.

118 miljoner till forskning ska identifiera rätt kost för olika individer19.6.2023 09:07:36 CEST | Pressmeddelande

Flera av hållbarhetsutmaningarna som lyfts av FN i Agenda 2030 rör livsmedels- och hälsofrågor. Initiativ pågår runt om i världen för att styra om till en mer hållbar produktion och konsumtion av mat. Med stöd på 48 miljoner kronor från KK-stiftelsen ska nu forskare vid Örebro universitet, tillsammans med företagspartners och Region Örebro län, göra det enklare att äta rätt genom att identifiera biomarkörer och hitta smidiga sätt att mäta. Det kan handla om ett blodprov, en klocka eller biopsi från tarmen. Tillsammans med partners och Örebro universitets egna insatser landar hela satsningen på 118 miljoner kronor.

119 miljoner till forskning som ska stärka hållbart byggande i trä7.6.2023 10:30:15 CEST | Pressmeddelande

Bygg- och anläggningssektorn står för cirka 20 procent av Sveriges klimatutsläpp. Att ersätta icke förnybara byggmaterial med trä har stor potential att minska klimatpåverkan. Med stöd på 48 miljoner kronor från KK-stiftelsen ska nu forskare vid Linnéuniversitetet tillsammans med 18 företagspartners studera hur träbaserade produkter kan förbättras avseende resurseffektivitet, prestanda och kostnadseffektivitet. Tillsammans med företagens och Linnéuniversitetets egna insatser landar hela satsningen på 119 miljoner kronor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye