Håll Sverige Rent

Nära 800 000 deltog i Skräpplockardagarna

Dela
Håll Sverige Rents årliga kampanj Skräpplockardagarna är över. Nära 800 000 svenskar deltog, ungefär 90 procent av dem var barn och unga. Detta gör kampanjen till Sveriges största miljöaktion (mot nedskräpning). Tillsammans fyllde deltagarna motsvarande 200 stora skåpbilar med knappt 9 miljoner liter skräp.
Håll Sverige Rents kampanj Skräpplockardagarna är över för i år. Nära 800 000 deltog.
Håll Sverige Rents kampanj Skräpplockardagarna är över för i år. Nära 800 000 deltog.

- Att nästan 800 000 svenskar deltagit i kampanjen visar vilket engagemang som finns för att stoppa nedskräpningen. Syftet med våra skräpplockningar är att skapa medvetenhet, framförallt hos barn och unga. Barn är ofta mycket bättre än vuxna på att ändra beteenden och säga till när andra skräpar ner. Därför tycker Håll Sverige Rent att alla skolor i landet borde vara med i Skräpplockardagarna. Det vill vi uppmana Sveriges kommuner till, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.

Håll Sverige Rent har genomfört kampanjen Skräpplockardagarna sedan 2004. I år var 222 av landets 290 kommuner anmälda till kampanjen. Kampen mot skräpet består till stor del av att påverka normer och mänskligt beteende. Det börjar med utbildning. Miljö och hållbar utveckling ska idag genomsyra all undervisning. Fler barn och unga bör engageras i kampen mot skräpet.

Håll Sverige Rent anser att mer utbildning, fortbildning och forskning inom miljö och hållbarhet bör främjas och tilldelas resurser. Därför vill Håll Sverige Rent bland annat att alla skolor i Sverige deltar på skräpplockardagar minst en gång per år.

För mer detaljerad statistik om kommunerna i ditt län, se den bifogade Excel-filen under "Dokument"

För mer information om respektive kommuns kontaktperson, deltagare och event:
https://www.hsr.se/skrapplockardagarna/kommuner

 

Om Skräpplockardagarna 2022

222 av landets 290 kommuner var med och stöttade årets kampanj på olika sätt, bland annat genom att samla in skräpet som barnen plockar.
https://www.hsr.se/skrapplockardagarna-kommuner

Till kampanjen hör undervisningsmaterial om nedskräpning från Håll Sverige Rent. Undervisningsmaterialet följer läroplanen.
https://skraplabbet.se/

Mer om Skräpplockardagarna:
https://www.hsr.se/skrapplockardagarna

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Håll Sverige Rents kampanj Skräpplockardagarna är över för i år. Nära 800 000 deltog.
Håll Sverige Rents kampanj Skräpplockardagarna är över för i år. Nära 800 000 deltog.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Ny undersökning visar: Svenskarna splittrade kring plastpåseskatten27.2.2024 08:45:00 CET | Pressmeddelande

Nedräkningen till att plastpåseskatten försvinner har börjat och redan den 1 november i år kan svenskarna vänta sig att spara några kronor vid köp av en plastpåse. Men åsikterna om att skatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye