
Coronakrisen i skolan - Kunskapstapp för miljardbelopp svarades med handsprit

Nu har Skolverket (9 juni 2022) följt upp konsekvenserna av covid-19-pandemin för utbildningen inom skolväsendet. Distansundervisning som strulade, inställd undervisning och hög elevfrånvaro har haft en negativ påverkan på kunskapsutvecklingen, framför allt vad gäller elever i behov av extra anpassningar och särskilt stöd.
- Under pandemin befann sig lärarkåren i frontlinjen och det krävdes extraordinära insatser från både lärare och arbetsgivare för att kunna upprätthålla en säker och relevant undervisningsmiljö. Men svaret i myndigheternas rekommendationer var att sprita händerna och möblera om i klassrummen. Det var en otroligt tuff arbetssituation som ökade pressen på en lärarkår som redan gick på knäna, säger Åsa Fahlén, förbundsordförande Lärarnas Riksförbund.
Enligt Skolverkets analys bedömer lärarna ett större tapp än rektorer i samtliga årskurser. Kunskapstappet är större hos elever i behov av extra stöd. Sju av tio lärare bedömer att det varit svårare att bedöma elevernas kunskaper. Lärarnas Riksförbund anser det som anmärkningsvärt att bara en av tio rektorer under pandemin infört nya riktlinjer eller arbetssätt för hur lärare i grundskolan skulle arbeta med bedömning och betygsättning, vilket borde ha varit ett prioriterat område när restriktionerna drog ut på tiden. Här hade riktlinjer behövts för att säkerställa likvärdighet i betygsättningen för hela landet.
Redan våren 2020 visade Lärarnas Riksförbunds undersökning följande:
- 4 av10 lärare uppgav att de inte kunde genomföra all undervisning som var tänkt under vårterminen 2020.
- Dessa lärare, som inte kunde genomföra all undervisning, uppgav att nästan 30 procent av det centrala innehållet i deras kurs- eller ämnesplaner inte hanns med på grund av pandemin.
- För grund- och gymnasieskolan samt komvux motsvarade detta förlorad undervisning för drygt 5,5 miljarder kronor.
- I genomsnitt bedömde nästan 3 av 4 lärare att pandemin skulle ha en negativ påverkan på elevernas kunskapsutveckling.
- Värst drabbades elever i behov av särskilt stöd och elever med ett annat modersmål än svenska.
Nyckelord
Kontakter
Helena MehraPresschef
Tel:08-613 27 03Helena.Mehra@lr.seBilder
Om

Den 1 januari 2023 bildar Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet
Sveriges största akademikerförbund: Sveriges Lärare. En ny facklig
organisering av Sveriges lärare och studie- och yrkesvägledare.
Samtidigt bildas Sveriges Skolledare.
Följ Lärarnas Riksförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lärarnas Riksförbund
Nya fackförbundet Sveriges Lärare bildas vid årsskiftet28.12.2022 07:30:57 CET | Pressmeddelande
Lärarkåren samlas i det nya storfacket Sveriges Lärare från och med den 1 januari 2023. Med drygt 300 000 medlemmar blir Sveriges Lärare landets tredje största fackförbund.
Ny rapport: Tystnadskultur hotar läraryrket 6.12.2022 06:59:09 CET | Pressmeddelande
Drygt var tionde lärare i såväl vinstdrivande som kommunal skolverksamhet har drabbats av negativa konsekvenser efter att de påtalat brister på sina arbetsplatser. Detta enligt en ny rapport från Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund.
Lärarfacken: Staten måste ta ett större ansvar för skolan7.11.2022 14:13:04 CET | Pressmeddelande
I dag har regeringen tagit emot utredningen om ökat statligt ansvar för skolan. Nu är det upp till bevis som gäller. Staten måste ta ett större ansvar för hela skolväsendet, menar lärarfacken.
Lärarfacken kräver minst 25,4 miljarder till skolan3.11.2022 08:10:06 CET | Pressmeddelande
Inflationen stegrar och skolan står inför en finansieringskris. Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund, som vid årsskiftet bildar Sveriges Lärare, kan nu visa hur mycket skola, förskola och fritidshem borde tillföras i kommande budgetproposition. För att klara kostnadsutvecklingen och täcka upp för tidigare besparingar krävs resurstillskott på 25,4 miljarder.
Varannan barngrupp är för stor i förskolan27.10.2022 13:22:32 CEST | Pressmeddelande
Nästan hälften av de åldersindelade barngrupperna i förskolan är större än rekommenderat. Nu kräver lärarfacken att regeringen lagstiftar om hur stora barngrupperna får vara.