Så uppfattas Sverige av EU-länderna, ny rapport från Svenska institutet
Positiv bild av Sverige men kännedomen är låg
Bilden av Sverige är överlag god och en majoritet av allmänheten i EU-länderna har en positiv uppfattning om Sverige. Störst andelar med en fördelaktig uppfattning om Sverige finns bland allmänheten i Kroatien, följt av Lettland och Litauen.
- Det är glädjande att se att uppfattningen om Sverige är positiv inom en rad olika områden och att Sverige uppfattas vara en aktör som har relevanta erfarenheter att bidra med inom EU. Att få kunskap om bilden av Sverige i samtliga EU-länder ger en viktig vägledning inför EU-ordförandeskapet, säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör på Svenska institutet
Det finns stora skillnader i kännedomen om Sverige mellan respondenterna. Kännedomen om Sverige är i många EU-länder förhållandevis låg, med undantag för i de nordiska grannländerna.
Hos en majoritet av respondenterna i rapporten har bilden av Sverige inte förändrats det senaste året. Bland de som uppger att deras bild har förändrats är det fler som fått en bättre än en sämre bild, med undantag för i några länder. I bl.a. Finland, Danmark och Estland uppger respondenterna att de i högre utsträckning än i andra länder har sett, läst och hört om Sverige kopplat till exempelvis brottslighet och migration, vilket kan ha bidragit till att en större andel i länderna uppger att deras bild av Sverige har försämrats.
Svenska kompetenser är relevanta i EU
Rapporten visar att hälsa och social välfärd, följt av utbildning och mänskliga rättigheter, är de områden som Sverige främst anses ha kunskap och erfarenhet att bidra med inom i EU-samarbetet. Även inom frågor som rör klimat och hållbarhet samt fred och säkerhet uppfattas Sverige ha relevant kunskap och erfarenhet. Respondenterna i undersökningen anser att de viktigaste områdena för EU att hantera är klimatförändringar och fred och säkerhet.
Varierande kunskap och syn på EU i medlemsländerna
Kännedomen om EU och dess institutioner varierar mycket mellan medlemsländerna. En majoritet av allmänheten i samtliga länder har antingen en neutral eller positiv uppfattning om EU, som anses vara en viktig organisation för att adressera gemensamma utmaningar.
Undersökningen genomfördes under perioden december 2021 till januari 2022 och besvarades av cirka 25 000 respondenter.
Läs rapporten här: https://si.se/app/uploads/2022/06/bilden-av-sverige-i-eu.pdf
Bilder
Om
Svenska institutet (SI) är en myndighet med uppdrag att skapa intresse och förtroende för Sverige utomlands. Vi arbetar med Sverigefrämjande, samarbete i Östersjöregionen och global utveckling. www.si.se.
Söker du som är journalist en fin miljö mitt i centrala Paris för intervju eller fotografering? Det finns möjlighet att vara på Svenska institutet Paris, ett stadspalats med trädgård, mötes- och utställningsrum mitt i Marais (www.institutsuedois.fr). Kontakt: gunilla.noren@si.se
Följ Svenska institutet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet
Ny studie: Sverige mera känt i Norden, de svensk-finska relationerna är starka25.6.2024 09:40:22 CEST | Pressmeddelande
Hög kännedom men varierande uppfattningar, så kan man sammanfatta Svenska institutets (SI) nya studie av mediebilden och allmänhetens uppfattning om Sverige i våra nordiska grannländer.
Här möter du Svenska institutet under Almedalen18.6.2024 16:25:45 CEST | Pressmeddelande
Under årets Almedalsvecka arrangear SI två egna seminarier.
Svensk kultur är en viktig drivkraft för handel9.5.2024 09:38:21 CEST | Pressmeddelande
2024 är ett storslaget år för svensk musik. Få har missat att det är 50 år sedan ABBA slog genom globalt efter sin Eurovision-seger med ”Waterloo”. Som om det inte vore nog hålls finalen för årets Eurovision i Malmö, efter att Loreen vunnit tävlingen för andra gången. Uppmärksamheten som musikevenemanget får, innebär ett bra tillfälle att lyfta fram det inkluderande, öppna och positiva budskapet som Eurovision och Sverige vill förmedla med hjälp av musik.
Trots kritisk medierapportering: flertalet fortsatt positiva till Sverige visar ny undersökning av Svenska institutet22.4.2024 15:00:00 CEST | Pressmeddelande
Svenska institutets (SI) studie visar att medierapporteringen om Sverige var omfattande och kritisk i Mellanöstern, Nordafrika, delar av Asien och Turkiet under 2023. Koranbränningar och vilseledande budskap om att den svenska staten omhändertar muslimska barn har stått i centrum och fått mycket stor spridning.
Banbrytande konst på Svenska institutet Paris29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Som första svenska institution visar Svenska institutet Paris upp den så gott som okände konstnären Lars Fredriksons banbrytande konst. I utställningen ”Suivre les ondes” sätts hans konstnärskap i dialog med Anastasia Ax och Christine Ödlund, två nutida konstnärer som delar en stark valfrändskap med Lars Fredriksons visionära skapande.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum