Foodrunners

Svensk livsmedelsinflation: förloraren är konsumenten

Dela
Jordbrukslivsmedelspriserna steg med +31% år 2021 och estimeras öka med ytterligare +22% i år, mitt i en allmän inflationskris på bl.a. elektricitet, bränsle och gödningsmedel. Flera år av lägre jordbruksavkastning har lett till låga lager och, på senare tid, Rysslands invasion av Ukraina har inte bara påverkat utbudet av basvaror som vete eller olja, utan spiller även över på substitut varor.

Michael Kärrberg, VD på matprisjämförelse appen Foodrunners konstaterar att: Det värsta är ännu att komma för svenska hushåll. Priserna i handeln på livsmedel återspeglar långt ifrån den ökning av råvarupriserna på livsmedel som observerats under de senaste 18 månaderna. Europas livsmedels- och dryckesproducenter har höjt sina priser med i genomsnitt +14% sedan början av 2021, med de starkaste prisökningarna bland vardagsprodukter, inklusive oljor och fetter (+50%), mjöl (+29%) och pasta (+19%). 

Däremot har detaljhandelspriserna på livsmedel endast justerats med jämförelsevis blygsamma +7%, vilket betyder att detaljhandeln ännu inte har överfört ens hälften av de högre livsmedelsproducenternas priser till detaljhandelspriserna på livsmedel. Ser man tillbaka på tidigare episoder av hög livsmedelsinflation så visar den att detaljhandelspriserna i stort sett alltid anpassar sig till producentpriserna med eftersläpning. 

Hög inflation, tillsammans med en post-pandemisk nedgång av försäljningen av flertalet livsmedelsvaror i butik pressar lönsamheten för många svenska livsmedelshandlare. Det leder till att vi kan förvänta oss generellt höga genomslag på konsumentpriserna under 2022 och 2023 avslutar Michael Kärrberg.

Länkar

Om

Foodrunners
FoodrunnersFoodrunners app's uppdrag är att hjälpa konsumenter att hitta bättre produkter och priser i livsmedelshandeln. Varje månad hjälper vi tiotusentals konsumenter att dels hitta bättre och billigare varor och dels spara pengar genom att jämföra priser på dina inköp och erbjuda dig rätt pris på leveransalternativ.

Vår vision är att vara någon som du alltid kan lita på - oberoende och trovärdig - när man jämför livsmedelsvaror oavsett i butik eller online. Vi tycker det vi gör är jättespännande - e-handel växer kraftigt i svallvågorna av COVID-19 pandemin och vi vill fortsätta hjälpa shoppare att fatta klokare beslut oavsett handelsplats och kedja.

Följ Foodrunners

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Foodrunners

Hur påverkar skenande matpriser den svenska hälsan?1.9.2022 11:04:21 CEST | Pressmeddelande

Foodrunners initiala undersökning visar på signifikanta skillnader i kostnad mellan livsmedel med hög och låg energidensitet och mer och mindre hälsosamma drycker, oavsett hur kostnaden definieras (per 100g, per 1000 kalorier eller per portion). Undersökningen belyser behovet av en bättre förståelse för konsumentens uppfattning om matkostnader för att bättre kunna informera om praktiska kostrekommendationer och val mellan två utifrån sett likvärdiga produkter.