Lärarnas Riksförbund

Ny undersökning: Lärare oroliga för skolattacker – alldeles för lite görs

Dela
Fler än var tredje gymnasielärare känner oro för att drabbas av en skolattack. Samtidigt lyser åtgärderna med sin frånvaro – till och med när det finns oro kopplad till specifika elever. Det visar en ny undersökning från lärarfacken.

Ett halvår har gått sedan två lärare mördades på Malmö latinskola. Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund presenterar nu en Kantar Sifo-undersökning som visar hur stor lärares oro för skolattacker är. 

36 procent av gymnasielärarna är antingen mycket eller ganska oroliga för att det ska ske en skolattack på skolan där de jobbar. 32 procent av högstadielärarna känner samma oro.

– Det här är siffror som bör tas på stort allvar. Man kan inte vänta med att agera tills det är för sent. Lärare måste få rätt förutsättningar för att kunna fånga upp elever som är i behov av stöd och extra resurser måste till omedelbart. Det är i det förebyggande arbetet vi verkligen kan göra skillnad, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet och blivande ordförande för Sveriges Lärare (från 1 januari 2023).

Vad undersökningen också visar är att alldeles för lite görs. Till och med när det finns oro för att en specifik elev ska genomföra en skolattack lyser åtgärderna i många fall med sin frånvaro. 43 procent av lärarna uppger att inga åtgärder har satts in, trots att oro funnits kring en specifik elev.  

– Det krävs en rejäl uppryckning hos huvudmännen och en mycket större systematik i arbetet. Det är oacceptabelt att lärare och rektorer lämnas i sticket på det här sättet, säger Johanna Jaara Åstrand.  

Undersökningen visar att: 

  • Drygt fyra av tio (43 respektive 44%) lärare i högstadiet och gymnasiet har antingen själva känt oro kring en specifik elev som misstänks intressera sig för vapen och/eller våldsbejakande extremism, eller så känner de till att en kollega har känt oro.  
  • 36% av lärarna i gymnasieskolan, det vill säga fler än var tredje, är antingen mycket eller ganska oroliga för att det ska ske en skolattack på skolan där de jobbar. 32% av högstadielärarna känner samma oro.
  • 40% av högstadielärarna och 18% av gymnasielärarna uppger att inga åtgärder har satts in överhuvudtaget. 
  • Bara 36% av gymnasielärarna, och 15% av högstadielärarna, uppger att de fått utbildning i ämnet. Det innebär att 64 respektive 85% av lärarna i dessa skolformer inte har fått utbildning kring våld i skolan.
  • I de fall då det funnits oro för att en specifik elev ska genomföra en skolattack uppger 43% av lärarna att inga åtgärder har satts in. I de fall då det funnits oro för att en specifik elev varit involverad i våldsbejakande extremism uppger 36% av lärarna att inga åtgärder har satts in. 
  • De vanligaste åtgärderna i dessa fall är låsta dörrar och kameraövervakning. Fler stödfunktioner i skolan är en mindre vanlig åtgärd. 
  • 74% av lärarna uppger att de inte har fått gå en säkerhetsutbildning (PDV eller motsvarande). Under de senaste 12 månaderna har 11% av lärarna genomgått en säkerhetsutbildning, 10% har genomgått utbildning för mer än 12 månader sedan och 5% har en utbildning inplanerad.

Om undersökningen: 

Undersökningen genomfördes i Lärarförbundets medlemspanel som drivs av Kantar Sifo. Undersökningen genomfördes under perioden 24 maj till 7 juni 2022 och hade 1 708 svarande.  

Hanna Svensson, pressekreterare Lärarförbundet:

076-844 44 34

hanna.svensson@lararforbundet.se

Helena Mehra, presschef Lärarnas Riksförbund:

070-142 89 41 

helena.mehra@lr.se

Om Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund:

Den 1 januari 2023 bildar Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund det nya fackförbundet Sveriges Lärare. 

Om

Lärarnas Riksförbund
Lärarnas RiksförbundDen 1 januari 2023 bildar Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet
Sveriges största akademikerförbund: Sveriges Lärare. En ny facklig
organisering av Sveriges lärare och studie- och yrkesvägledare.
Samtidigt bildas S
veriges Skolledare.

Följ Lärarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lärarnas Riksförbund

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye