Få känner till historisk reform

Omställningsstudiestödet (OSS) är ett helt nytt studiestöd för den som är mitt i arbetslivet och vill bredda sin kompetens för att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden. Det nya studiestödet är en del i Trygghetsöverenskommelsen som parterna på arbetsmarknaden, däribland Akavia, förhandlade fram.
Trots att det nya studiestödet innebär en historisk möjlighet är det få som känner till förändringen. En ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av Akavia visar att bara 18 procent i den yrkesverksamma befolkningen (27–62 år) känner till det nya studiestödet. Att så få känner till de nya möjligheter som Trygghetsöverenskommelsen innebär är oroväckande, menar Akavias ordförande Lee Wermelin:
– Med hjälp av det nya studiestödet kan vi på allvar få fart på det livslånga lärandet och lösa matchningsproblematiken på arbetsmarknaden. Men då måste fler känna till vilka möjligheter som nu finns. Det är därför avgörande att den nya regeringen gör sitt yttersta för att reformen ska nå sin fulla potential.
Det kräver bland annat insatser för att få fram ett flexibelt och relevant utbildningsutbud anpassat för yrkesverksamma. Ska det bli verklighet måste högskolor och universitet få öronmärkta resurser. Annars är risken stor att lärosäten tvingas skära ner på grundutbildningen för förstagångsstudenter för att tillgodose behovet av livslångt lärande för yrkesverksamma. En sådan konkurrens om utbildningsplatserna förlorar hela samhället på.
– Nu finns en historisk möjlighet att ställa om och förbättra matchningen på svensk arbetsmarknad. Men det kräver krafttag och proaktiva insatser från den nya regeringen, säger Lee Wermelin.
Fakta om Novus-undersökningen
Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Akavia. Syftet var att undersöka den yrkesverksamma befolkningens (27-62 år) kännedom och vilja att nyttja det nya omställningsstudiestödet. Svarsfrekvensen blev 62%. Undersökningen genomfördes via 1 067 webbintervjuer under perioden 1-19 september 2022.
Nyckelord
Kontakter
Torbjörn AskmanPressfrågorAkavia
Tel:0702662769torbjorn.askman@akavia.seBilder

Om
Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia har 140 000 medlemmar och är det tredje största förbundet inom Saco.
Följ Akavia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akavia
Juristavtalet blir ett tillsvidareavtal26.2.2025 13:47:57 CET | Pressmeddelande
För drygt tre år sedan tecknade Akavia och Almega Tjänsteföretagen juristavtalet, ett kollektivavtal specifikt anpassat för jurist- och advokatbyråers verksamhet. Nu har juristavtalet blivit ett tillsvidareavtal.
Ny styrelse för studerandesektionen på Akavia13.2.2025 13:10:58 CET | Pressmeddelande
Nyligen valdes Julia Lindén in som ny ordförande och Sebastian Mellergård in som ny vice ordförande för Akavias studerandesektion. ”Styrelsens ambition är att lyssna aktivt, analysera insikter och utveckla lösningar som stärker studenters inflytande och engagemang”, säger Julia Lindén.
Akavia om regeringens översyn av mindre myndigheters uppgifter och organisering10.2.2025 15:22:39 CET | Pressmeddelande
Akavia välkomnar regeringens intention att genom en översyn av mindre myndigheter säkerställa att statsförvaltningen är organiserad på ett effektivt och ändamålsenligt sätt. Samtidigt anser förbundet att arbetet också behöver svara upp mot behovet av djup, bredd och expertkunskap i sakfrågorna.
Akavia fortsätter växa i hög takt – nu 144 000 medlemmar3.2.2025 12:55:17 CET | Pressmeddelande
Fack- och professionsförbundet Akavia fortsätter sin starka medlemstillväxt. Under 2024 ökade förbundet med 3 procent, med växande medlemsantal inom samtliga sex professioner. Sedan Akavia bildades 2020 har förbundet vuxit med totalt 11,5 procent, vilket innebär att Akavia är ett av de Sacoförbund som ökar absolut mest.
Vabruari blir vobruari för Sveriges akademiker15.1.2025 11:28:14 CET | Pressmeddelande
Vobbtrenden håller i sig. En ny undersökning från Akavia visar att nästan två av tre akademiker under det senaste året vobbade alla eller nästan alla dagar de var hemma med sjukt barn. Samtidigt visar ny statistik från Försäkringskassan att uttaget av ersättningsdagar för tillfällig föräldraledighet i Sverige fortsätter att minska med nio procent under 2024 jämfört med 2023.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum