Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen: Bra att klimatskadlig subvention för datorhallar tas bort

Dela
Naturskyddsföreningen välkomnar den avgående regeringens förslag att ta bort skattenedsättningen för datorhallar. Föreningen skriver i sitt remissvar att det är en viktig åtgärd för att effektivisera datorhallarnas energianvändning och frigöra el som kan användas i andra sektorer. Föreningen uppmanar nu den tillträdande regeringen att genomföra förslaget.

– Det är mycket bra att regeringen vill ta bort den här subventionen. Det behövs incitament att spara energi i alla sektorer, och att ha en skattenedsättning för datorhallar är inte rimligt, säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen.

Företag som Amazon, Google, Facebook och Microsoft driver stora datorhallar i Sverige. År 2017 sänkte regeringen energiskatten för datorhallar med 97 procent. En av anledningarna till skattenedsättningen var att datorhallarna skulle bidra till ökad sysselsättning, vilket dock inte blivit verklighet. Skattenedsättningen innebär att skatten för företagen bakom datorhallarna uppgår till 0,6 öre per kWh, medan hushåll och vanliga företag betalar 36 öre i skatt.

Men nu vill den avgående regeringen ändra på det. I en promemoria föreslås att skattenedsättningen för datorhallar tas bort, vilket Naturskyddsföreningen välkomnar i sitt remissvar. Enligt Naturskyddsföreningen är det orimligt att datorhallars elanvändning subventioneras, samtidigt som hela Europa befinner sig mitt i en energikris. Att ta bort skatterabatten ger företagen incitament att spara el.

– Elen behövs bättre på andra ställen än onödig konsumtion i datorhallar. Argumentet att datorhallarnas elförbrukning behöver subventioneras för att skapa arbetstillfällen håller inte. Nu uppmanar vi den tillträdande regeringen att genomföra förslaget, säger Johanna Sandahl.

Totalt har 1,3 miljarder betalats ut under 2017-2021. Den summan kan dock öka eftersom företagen kan begära att få skattenedsättning inom tre år efter att elen förbrukats.

Här kan du läsa hela Naturskyddsföreningens remissvar på promemorian om slopad energiskattenedsättning för datorhallar. Sista dag att svara på promemorian är idag, den 30 september 2022. 

Kontakter

Om

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare  lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Uttalande från Naturskyddsföreningens rikskonferens: Stoppa gruvan vid Norra Kärr5.5.2024 15:42:38 CEST | Pressmeddelande

Gruvplanerna strax öster om Vättern har återigen blivit aktuella. Det är bolaget Greenna Mineral (tidigare Tasman Metals) som vill starta en stor gruva för att utvinna de sällsynta jordartsmetaller som finns där. Men platsen, Norra Kärr, är den sämsta tänkbara för en gruva, utifrån hänsyn till såväl dricksvatten som miljö och människor. Planerna har tidigare underkänts av Högsta Förvaltningsdomstolen, men har nu fått förnyad aktualitet genom EU:s nya förordning om kritiska råvaror, som innebär att vissa gruvprojekt kan få en gräddfil genom miljöprövningen. Under den planerade gruvbrytningen kommer vatten från gruvan ledas genom känsliga vattensystem där den biologiska mångfalden riskerar att skadas. En del av vattnet från gruvan kan också hamna i Vättern, där en förorening skulle få oåterkalleliga konsekvenser. Vättern är idag dricksvattentäkt för cirka 300 000 människor och en viktig miljö för otaliga arter. I framtiden kan efterfrågan på Vätterns vatten komma att öka ännu mer. Vi bef

Ny rapport: Stora skillnader i klimat- och miljöpolitik inför EU-valet2.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Det råder stora skillnader mellan de svenska partiernas inställning i klimat- och miljöpolitiska frågor inför EU-valet. Det visar Naturskyddsföreningens enkät, där partierna fått ta ställning till tjugo miljöpolitiska förslag. Enkäten visar också att endast tre av åtta partier vill minska EU:s klimatutsläpp till nära noll till 2040 och att en majoritet av partierna svarar nej till att ha kvar nuvarande artskydd i EU.

EU:s klimat- och miljöpolitik viktig för svenskarna1.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

I juni är det dags för val till EU-parlamentet. För sju av tio väljare är klimat- och miljöfrågor viktiga för hur de kommer att rösta i valet. Det visar en ny Sifo-undersökning som Naturskyddsföreningen beställt. Undersökningen visar också att åtta av tio tycker det viktigt med en ambitiös miljö- och klimatpolitik i EU. Lika många har koll på att EU har ett stort inflytande över klimat- och miljöfrågorna i Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye