Naturskyddsföreningen

Här är årets vinnare av Naturskyddsföreningens pris Silverfalken

Dela

Naturskyddsföreningens utmärkelse Silverfalken delas i år ut till fyra medlemmar med djupt engagemang för naturen och stark drivkraft i arbetet med att värna miljön. Årets vinnare kommer från Karlskoga, Göteborg, Kalmar och Trelleborg.

Årets vinnare av Silverfalken: Barbro Nordenhäll, Sophie Tranborg, Per Jiborn och Lena Nilsson
Årets vinnare av Silverfalken: Barbro Nordenhäll, Sophie Tranborg, Per Jiborn och Lena Nilsson Foto: Jakob Svensson

– De fyra medlemmar som i år tilldelas Silverfalken står för ovärderligt engagemang och fantastiska insatser för miljöarbetet runt om i Sverige. Deras driv inspirerar och motiverar i en tid där kampen för naturen är viktigare än någonsin, säger Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Genom att dela ut Silverfalken vill Naturskyddsföreningens riksstyrelse uppmärksamma ideella krafter inom föreningen som varit verksamma under mycket lång tid eller gjort något speciellt för föreningen.

Vinnarna av Silverfalken 2024 är:

Sophie Tranborg, Trelleborg, inspiratör för barn och deras familjer

Motivering:

Sophie är en drivande kraft bakom ett mångårigt arbete med Natursnokarna i Trelleborg, där hon också är kretsordförande. Kretsens natursnoksverksamhet, med bland annat grodor, fåglar och friluftsmatlagning på programmet, har lockat många barn och deras vuxna att upptäcka naturen tillsammans under det senaste decenniet, och den 5 maj är det 10-årsjubileum i Smyge kärr. 

Sophie driver inte bara en natursnoksgrupp i den egna kretsen. Som snoklok har hon därutöver inspirerat flera andra kretsar att starta egna familjeverksamheter. Genom Sophies engagemang har över tusen barn och deras vuxna fått möjlighet att upptäcka naturen tillsammans.

Per Jiborn, Kalmar, verkar i naturens tjänst

Motivering:

Via ett tidigt engagemang i Fältbiologerna och många års arbete inom ekoturism har Per nu vänt sitt skarpa fokus mot Götalands skogar. Med bas i Kalmar länsförbund samlar han skogsaktiva i kretsar och länsförbund i södra Sverige för att hitta och utveckla effektiva sätt att skydda värdefull skog och främja naturnära skogsbruk. Parallellt med detta verkar han för att Hornsö ekopark ska omvandlas till en nationalpark. 

En röd tråd i Pers engagemang är en strategisk vision som knyter ihop återskapande och bevarande av värdefull natur med landsbygdsutveckling genom besöksnäring och ekoturism.  Det öppnar för ny dialog och samverkan med aktörer utanför Naturskyddsföreningen.

Barbro Nordenhäll, Karlskoga, mångfacetterad eldsjäl

Motivering:

Barbro har under många år varit ordförande för Karlskoga Naturskyddsförening och genom sitt stora engagemang har hon tillsammans med andra aktiva framgångsrikt utvecklat en rik och mångsidig verksamhet. Det kan handla om att sysselsätta skollediga ungdomar, att återbruka varor, att driva studiecirklar, att ge ut en tidning, att leda natursnokar eller att förvalta naturområden såsom Fjärils- och humleträdgården på Sågholmen. 

Som ordförande har Barbro verkat för att kretsen ska erbjuda många slags aktiviteter och stöttar gärna nya idéer och förslag för att öka allmänhetens intresse för naturskydd. Genom verksamhetens bredd vänder sig kretsen till många olika målgrupper och lockar såväl medlemmar som icke-medlemmar. 

Barbro har skapat för föreningen värdefulla kontakter med representanter i både samarbetsorganisationer och kommunen och har vid otaliga tillfällen representerat kretsen utåt. Hon har också varit en drivande kraft bakom Karlskogas klimatnätverk som är mycket aktivt på lokal nivå. 

Genom ett outtröttligt och inbjudande arbete som pågått i decennier har Barbro öppnat ögonen på såväl gammal som ung för naturens alla mirakel. 

Lena Nilsson, Göteborg, vägvisare i ledarskap

Motivering:

Lena har under många år suttit som ordförande för Naturskyddsföreningen i Göteborg, en av landets största kretsar. Hon har systematiskt arbetat med att bygga upp och upprätthålla nära kontakt med kretsens intressegrupper och tagit initiativ till ett nätverk med storstadskretsar. Lena har också tagit fram en föreningsutbildning för nya medlemmar som ger en introduktion till kretsen, Naturskyddsföreningen i stort och hur man kan engagera sig.

Under Lenas ledarskap, som kännetecknas av att göra saker tillsammans och i samverkan, utvecklade Göteborgskretsen levande intressegrupper inom många olika områden och en stark kommunikation och närvaro på sociala medier. Hennes arbete med att skapa förutsättningar för ideellt engagemang utgör ett exempel som är väl värt att uppmärksamma och sprida. 

Kort om Silverfalken

Utmärkelsen Silverfalken, i form av en silvernål, delas ut till ideella krafter inom föreningen som varit verksamma under mycket lång tid eller gjort något speciellt för föreningen. Silverfalken kan också delas ut för att uppmärksamma en kreativ innovation.

Kontakter

Bilder

Per Jiborn, vinnare av Silverfalken 2024
Per Jiborn, vinnare av Silverfalken 2024
Ladda ned bild
Lena Nilsson, vinnare av Silverfalken 2024.
Lena Nilsson, vinnare av Silverfalken 2024.
Ladda ned bild
Sophie Tranborg, vinnare av Silverfalken 2024.
Sophie Tranborg, vinnare av Silverfalken 2024.
Ladda ned bild
Barbro Nordenhäll, vinnare av Silverfalken 2024.
Barbro Nordenhäll, vinnare av Silverfalken 2024.
Ladda ned bild
Årets vinnare av Silverfalken: Barbro Nordenhäll, Sophie Tranborg, Per Jiborn och Lena Nilsson
Årets vinnare av Silverfalken: Barbro Nordenhäll, Sophie Tranborg, Per Jiborn och Lena Nilsson
Ladda ned bild

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen i Almedalen 202414.6.2024 08:58:14 CEST | Pressmeddelande

Snart är det dags för politikerveckan i Almedalen. Naturskyddsföreningen kommer att finnas på plats i Visby med ett stort team för att delta i samtal och seminarier. Exempelvis arrangerar Naturskyddsföreningen och Bra Miljöval seminariet ”Konsumtionens makt – vem kan ta ansvar för en mer hållbar miljö?”. Föreningens talespersoner och experter kommer att finnas tillgängliga för intervjuer och kommentarer i media, och ännu finns en möjlighet att boka in någon av föreningens representanter till ert evenemang!

Kommentar: Viktig milstope för företags ansvar24.5.2024 10:27:20 CEST | Pressmeddelande

Nu har EU:s lagstiftning om företagsansvar röstats igenom av EU:s miljöministrar. Lagstiftningen syftar till att motverka företags negativa påverkan på miljön och mänskliga rättigheter. Stora företag måste nu kartlägga risker för exempelvis barnarbete och skogsskövling och agera för att motverka dessa risker. Företagen ska också kunna ställas till svars när allvarliga problem med miljöförstöring och kränkningar av mänskliga rättigheter sker i samband med ett företags verksamhet. Lagstiftningen har haft en skakig resa genom EU:s maskineri, och Sverige har aktivt motarbetat reglerna. Naturskyddsföreningen kommenterar.

Inbjudan till online-presskonferens och rapportsläpp: PFAS i Europas vatten23.5.2024 13:47:22 CEST | Pressmeddelande

Datum: Måndag 27 maj kl. 10.00 Zoom-länk: https://us02web.zoom.us/j/82080816125?pwd=Q2lwZW5SNGhtVE15L05ObXBaSmNWUT09 Mötes-ID: 820 8081 6125 Lösenord: 293187 Den 27 maj släpps en ny europeisk rapport där ytvattenprover från tio europeiska länder, däribland Sverige, analyserats. Studien visar alarmerande halter av PFAS-ämnet TFA i Europas vattendrag, bland annat Mälaren. Rapporten är ett samarbete mellan flera europeiska miljöorganisationer. TFA kan inte brytas ner i miljön och är skadligt för vattenlevande organismer. TFA är minstingen i PFAS-familjen och kommer bland annat ifrån bekämpningsmedel som används inom jordbruket. På presskonferensen presenteras rapporten och Naturskyddsföreningens sakkunniga inom miljögifter Cecilia Hedfors och Elin Engdahl kommer att svara på frågor i ett separat ”break out-room”. Medverkande: Salomé Roynel, Policy Officer, PAN Europe Dr. Helmut Burtscher-Schaden, GLOBAL 2000 environmental chemist Dr. Pauline Cervan, Générations Futures, toxicologist and p

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye