Svenska kyrkan Norrköping

Årets stipendiater är utsedda

Dela
Nu har det blivit klart vilka som blir årets stipendiater. S:t Olofs församling förvaltar ett antal kultur- och musikstipendier, bland annat G T Bäckmans stipendium, som är ett av Sveriges största musik- och teaterstipendier för ungdomar med anknytning till Norrköping och Östergötland. I år ligger stipendiesumman på 150 000:-. 23-åriga Marcus Michelin (klassisk musik/cello) är årets G T Bäckmansstipendiat.
Foto: Nikolaj Lund
Foto: Nikolaj Lund

G T Bäckmans stipendium ska gå till en ung person som visar stor talang och hög klass inom sitt konstområde. Till sin hjälp i urvalet tar stipendiekommittén i S:t Olofs församlingsråd sakkunnighjälp av representanter från SON och Östgötateatern.

23-åriga Marcus Michelin (klassisk musik/cello) är årets G T Bäckmansstipendiat. Marcus uppvisar ett cellospel på mycket hög nivå, såväl tekniskt som musikaliskt med en mångsidig, färgrik och vacker ton. Han ser musik som kommunikation, där mötet mellan honom och publiken är en av hans viktiga grundpelare.

Han studerar för närvarande vid Norges musikhögskola, där han har hunnit medverka som solocellist i samtliga ledande norska orkestrar: bland annat Oslo-filharmonien, Den Norske Operas orkester och Stavanger symfoniorkester. 2021 vann han solistpris i Oslo-filharmoniens tävling Ung solist samt Ungdomens Musikmesterskap i Oslo. I framtiden siktar han på att vidareutbilda sig i Tyskland, som har en särställning inom klassisk musik. Han vill använda en del av stipendiesumman till att investera i en ny stråke.

Traditionsenligt får vi höra musikstipendiaterna, både årets och tidigare års stipendiater i en trettondagskonsert i S:t Olai kyrka.

Övriga stipendiater

Vanna Mantefors (musikal/sång) och Filip Johansson (jazz/gitarr) får våra mindre musikstipendier ur A H Godes stipendiefond, med en stipendiesumma på 16 000 kr vardera.

Jesper Eriksson får stipendium för språkstudier ur Von Leesens fond på 50 000 kr.

Disa Nilsson får stipendium för teknikstudier ur A H Godes fond på 17 000 kr.

Lisa Lindegren och Amanda Thomas får stipendium ur A H Godes fond på 17 000 kr för studenter inskrivna på Östgöta Nation/Uppsala universitet.

Kontakt


Marcus Michelin, stipendiat
tel: +4740085584, e-post: marcus.michelin@outlook.com

Roger Sandström, ordförande stipendiekommittén S:t Olof församling
tel: 072-7163859, e-post: roger.sandstrom@svenskakyrkan.se

Bilder

Foto: Nikolaj Lund
Foto: Nikolaj Lund
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan Norrköping
Svenska kyrkan Norrköping
Nya Rådstugugatan 7
601 04 Norrköping

+46(11)241000https://www.svenskakyrkan.se/norrkoping

Kyrkan finns till för dig.

Svenska kyrkan Norrköping vill vara en närvarande och öppen kyrka som ger möjlighet till eftertanke, tro och engagemang. Vi är en gemenskap och ett stöd i glädje och sorg. Vi finns med i vardagen liksom vid livets stora skiften, både hemma och långt bort. 

Svenska kyrkan i Norrköping har fyra församlingar, Borgs församling, Kolmårdens församling, S:t Johannes församling och S:t Olofs församling. Här finns också Diakonicentrum - DC som är en mötesplats och samtalsmottagning för ungdomar och unga vuxna. I Norrköpings pastorat finns även en kyrkogårdsförvaltningen, ett kansli och en utvecklingsenhet.

Tillsammans består Svenska kyrkan i Norrköping av ca 80 000 medlemmar, 25 kyrkor, 23 kyrkogårdar, 7 kapell och flertalet församlingshem och andra verksamhetslokaler.

Vi vill medverka till att Norrköping blir en bra plats att leva på för alla, vi vill vara där människor är. Kyrkan finns till för dig.

Följ Svenska kyrkan Norrköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Norrköping

Unga musikstipendiater utsedda18.12.2023 09:58:29 CET | Pressmeddelande

S:t Olofs församling har utsett årets stipendiater. Det stora GT Bäckmansstipendiet på 150000kr har gått till 27-åriga Ebba Lejonclou, som en puff framåt i karriären som operasångerska. Det lite mindre Ribbingsstipendiet på 60000kr gick till 19-åriga David Hjärtström, som har kyrkorgel som främsta instrument. Stipendiaterna både tar emot sina stipendier och visar upp sina förmågor i den traditionsenliga stipendiatkonserten i S:t Olai kyrka på trettondagen.

Hedvigs kyrka firar 350 år20.10.2023 13:30:13 CEST | Pressmeddelande

Hedvigs kyrka invigdes under allhelgonahelgen den 1 november 1673. Det innebär att den välkända kyrkan på Tyska torget firar 350 år. Med flera hundra år på nacken har kyrkan en lång historia, allra först som församlingskyrka åt den tysktalande befolkningen i staden. Nu finns en ny utställning i Hedvigs kyrka, som berättar om kyrkans historia och föremål. Kyrkan gör också en nysatsning på att hålla öppet på vissa vardagar för besökare.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye