Svenska kyrkan Norrköping

S:t Olai kyrka fylls av fjärilar

Dela
Under årets mörkaste tid fyller konstnären Anna Berglind S:t Olai kyrka med ljus, mörker och fjärilar. I kyrkorummet kan man uppleva skira bilder i stearin på rödlistade fjärilsarter, en videoprojektion som fångar mörker, ljus och fjärilsvingar och en installation som speglar en kör, där flera av körmedlemmarna saknas permanent.

Konstinstallationen Fjärilseffekten riktar ljuset på kyrkans angelägna miljötema där betraktaren inbjuds till sorgearbete, eftertanke och uppvaknande. Den är tillägnad våra fridlysta fjärilsarter, som idag tyvärr har minskat drastiskt.

”En fjärils vingslag i Amazonas kan skapa en orkan i Texas” är en liknelse som den amerikanska meteorologen Edward Lorentz använde i en föreläsning på 1970-talet. Likaväl som fjärilen med sina lika vackra som sköra vingar blivit symbol för hur något tillsynes marginellt kan få omfattande efterverkningar, kan även vi genom våra handlingar göra skillnad för dessa sårbara arters framtid.

Anna Berglind är konstnär med lång erfarenhet av gestaltning i offentlig miljö, utställningar och performativa verk så väl i Sverige som internationellt. Ljus och varseblivning är hennes arbetsmaterial. Hon är universitetslektor på Linköpings Universitet där hon undervisar på KSM i Norrköping. Videoverket är skapat i nära samverkan med döttrarna Thilda och Mira Berglind.

Vernissage och premiär fredagen 25 november kl 18.00 (utställningen hängs under dagen) och utställningen pågår fram till 7 januari.

Kontakt

Anna Berglind, universitetslektor / konstnär
Tel: 011-363306, e-post: art@annaberglind.se

Henning Plath, kaplan S:t Olai kyrka 
Tel: 011-241412, e-post: henning.plath@svenskakyrkan.se

Bilder

Om

Svenska kyrkan Norrköping
Svenska kyrkan Norrköping
Nya Rådstugugatan 7
601 04 Norrköping

+46(11)241000https://www.svenskakyrkan.se/norrkoping

Kyrkan finns till för dig.

Svenska kyrkan Norrköping vill vara en närvarande och öppen kyrka som ger möjlighet till eftertanke, tro och engagemang. Vi är en gemenskap och ett stöd i glädje och sorg. Vi finns med i vardagen liksom vid livets stora skiften, både hemma och långt bort. 

Svenska kyrkan i Norrköping har fyra församlingar, Borgs församling, Kolmårdens församling, S:t Johannes församling och S:t Olofs församling. Här finns också Diakonicentrum - DC som är en mötesplats och samtalsmottagning för ungdomar och unga vuxna. I Norrköpings pastorat finns även en kyrkogårdsförvaltningen, ett kansli och en utvecklingsenhet.

Tillsammans består Svenska kyrkan i Norrköping av ca 80 000 medlemmar, 25 kyrkor, 23 kyrkogårdar, 7 kapell och flertalet församlingshem och andra verksamhetslokaler.

Vi vill medverka till att Norrköping blir en bra plats att leva på för alla, vi vill vara där människor är. Kyrkan finns till för dig.

Följ Svenska kyrkan Norrköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Norrköping

Unga musikstipendiater utsedda18.12.2023 09:58:29 CET | Pressmeddelande

S:t Olofs församling har utsett årets stipendiater. Det stora GT Bäckmansstipendiet på 150000kr har gått till 27-åriga Ebba Lejonclou, som en puff framåt i karriären som operasångerska. Det lite mindre Ribbingsstipendiet på 60000kr gick till 19-åriga David Hjärtström, som har kyrkorgel som främsta instrument. Stipendiaterna både tar emot sina stipendier och visar upp sina förmågor i den traditionsenliga stipendiatkonserten i S:t Olai kyrka på trettondagen.

Hedvigs kyrka firar 350 år20.10.2023 13:30:13 CEST | Pressmeddelande

Hedvigs kyrka invigdes under allhelgonahelgen den 1 november 1673. Det innebär att den välkända kyrkan på Tyska torget firar 350 år. Med flera hundra år på nacken har kyrkan en lång historia, allra först som församlingskyrka åt den tysktalande befolkningen i staden. Nu finns en ny utställning i Hedvigs kyrka, som berättar om kyrkans historia och föremål. Kyrkan gör också en nysatsning på att hålla öppet på vissa vardagar för besökare.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye