
Nytt projekt ska möta behov från svensk stålindustri

Mikrostruktur och uppkomst av defekter vid gjutning av stål är viktiga faktorer för kontroll av egenskaperna och kvaliteten på gjutprodukter. Modellering spelar en allt viktigare roll i analyserna av gjutningsprocessen, vilket kan förstärka den experimentella metoden genom att generera och kvantifiera den förståelse som krävs för att förbättra processen och för att lösa de problem som stålindustrin står inför.
– Gjutna produkters kvalitet och egenskaper beror på dess mikrostruktur och eventuella defekter som uppkommer vid produktion. Det övergripande målet med detta projekt är att utveckla en industrivänlig plattform för process- och stelningsmodellering av avancerade stål i syfte att ge bättre kontroll av både struktur och defekter, säger Chunhui Luo, forskare på Swerim samt projektledare för MICAST III.
Fullständig fastransformationskinetik under nedkylning till rumstemperatur kommer att modelleras genom att kombinera CALPHAD och CCT-data. Varmsprickbildning vid stränggjutning av stål att kommer förutsägas baserat på en nyutvecklad elastisk-plastisk finita elementmetod i multiskala och kriterier för varmsprickbildning. Utöver detta kommer stöd för processen elektroslaggomsmältning implementeras i MICAST och utökas med simuleringsmöjligheter med hjälp av OpenFOAM, vilket möjliggör användandet av avancerade flödes- och stelningsmodeller tillsammans med CALPHAD-metoden. Resultaten kommer att verifieras genom laboratorie- och driftförsök. Slutligen kommer den utvecklade MICAST-mjukvaran användas av industriparterna i processparameterstudier av deras processer.
– Det jag personligen ser fram emot är att beräkningsverktyget MICAST kan ge support till experimentella metoder för att tillsammans skapa industrinytta och lösa problem som stålindustrin står inför, säger Chunhui Luo.
MICAST III har en total budget på 3,4 miljoner kronor, varav 1,7 miljoner kronor kommer från Vinnova.
Inomdet strategiska innovationsprogrammet Metalliska material så satsas nu nära 26 miljoner kronor i nya forskningsprojekt i programmets årliga programövergripande utlysning. Det är i år fem nya forskningsprojekt som har beviljats stöd från den svenska innovationsmyndigheten Vinnova.
Nyckelord
Kontakter
Gert NilsonProgramchef Metalliska material
Tel:08 679 17 05gert.nilson@jernkontoret.seRasmus ÖstlundProjektkoordinator, Metalliska material
Tel:08 679 17 24rasmus.ostlund@jernkontoret.seBilder

Om
Det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material syftar till att förverkliga den strategiska forsknings- och innovationsagendan Nationell samling kring metalliska material. Programmet är en del av Vinnovas, Energimyndighetens och Formas satsning på strategiska innovationsprogram och samlar Sveriges metallindustrier: Stål, aluminium, hårdmetall, gjutstål, gjutjärn och gjutna icke-järnmetaller.
Följ Metalliska material
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Metalliska material
Avslutande forskningssatsning från Metalliska material21.11.2023 10:12:12 CET | Pressmeddelande
Inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material satsas nu cirka 4,9 miljoner kronor i programmets sista enskilda projekt. Det är sju delprojekt i det enskilda projektet som har beviljats stöd från den svenska innovationsmyndigheten Vinnova.
Nytt forskningsprojekt ska göra Sverige ledande inom hållbar pressgjutning11.7.2023 11:35:35 CEST | Pressmeddelande
SUSCAST, ett nytt enskilt projekt inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material, ska i detalj beskriva hur en etablering av en forsknings- och demoanläggning för hållbar pressgjutning ska gå till. Anläggningen ska göra Sverige världsledande inom hållbar och flexibel tillverkning av metallkomponenter genom pressgjutning.
Blicken mot framtiden på Metalliska materials programkonferens21.3.2023 08:36:43 CET | Pressmeddelande
Den 15–16 mars 2023 samlades nära 200 personer för att delta i det strategiska innovationsprogrammet Metalliska materials årliga programkonferens på Skogshem & Wijk på Lidingö i Stockholm. Denna gång var det tioårsjubileum för den sedvanligt mycket välbesökta konferensen. Under dessa tio år har programkonferensens placerat sig som Sveriges främsta mötesplats för metallforskning, med deltagare från såväl industri och akademi som forskningsinstitut och myndigheter.
Positiv nioårsutvärdering för Metalliska material21.12.2022 08:27:07 CET | Pressmeddelande
Det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material har under året genomgått sin nioårsutvärdering. Resultatet av utvärderingen visar att Metalliska är ett mycket välskött program och lyfter bland annat hur Metalliska material har axlat rollen som nationell kraftsamlande aktör och samverkansplattform för svensk metallforskning.
Nytt projekt introducerar additiv tillverkning inom jordbrukssektorn22.11.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande
AMjord, ett nytt projekt inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material, syftar till att öppna en stor och viktig bransch för metallisk additiv tillverkning, nämligen jordbrukssektorn. Då mer specifikt den utrustning som används för jordberedning, som behöver nyttja de mest nötningsbeständiga metaller som finns att tillgå, eftersom verktygsnötningen försvårar ett effektivt och hållbart jordbruk.