Region Uppsala

Nytt projekt ska utveckla användningen av 3D-teknik inom vården

Dela
Idag startar ett nytt projekt som ska utveckla användningen av 3D-skrivare inom vården, forskningen och life science-industrin. En rad aktörer, däribland Region Uppsala, Uppsala universitet, STUNS och Uppsala Innovation Centre, har gått samman i en gemensam treårig satsning som syftar till att stärka samverkan mellan forskningen, näringslivet och vården.

Tekniken med 3D-skrivare används idag till exempel för att ta fram patientspecifika implantat, anatomiska modeller och läkemedel.

- Det är en teknik som inte bara räddar liv utan också minskar risken för komplikationer betydligt samt bidrar till en säkrare sjukvård, säger Erik Asplund, näringslivsstrateg vid Region Uppsala och biträdande projektledare.

– Idén är att matcha vårdens behov med forskningens och näringslivets kompetens och resurser och på så sätt öka tempot i utvecklingen. Om vi lyckas stärka vårt ekosystem för 3D-teknik, kommer kunskapen omvandlas till innovationer som har en praktisk användning i vården, och som samtidigt kan skapa utveckling och tillväxt i det lokala näringslivet lokalt, regionalt och nationellt, fortsätter Erik Asplund.

Sedan tidigare pågår forskning om material anpassade för 3D-utskrifter vid kompetenscentret AM4Life vid Uppsala universitet.

– Ett stärkt innovationsekosystem inom det här området kommer att accelerera samarbeten mellan universitet, sjukhus och företag och möjliggöra ny spetsforskning och på sikt bidra till ny kunskap, nya behandlingar och ekonomisk tillväxt, säger Johan Kreuger, professor på Uppsala universitet och föreståndare för U-PRINT.

Vid Akademiska sjukhuset kommer man inom ramen för satsningen att ta fram en modell för hur sjukhuset gemensamt ska kunna arbeta med 3D-utskrifter.

– 3D-teknik ger en fantastisk möjlighet att ersätta en förlorad kroppsdel genom att via en skiktröntgen skriva ut en fullskalig modell i till exempel titan och operera in den för att den ska stanna på plats livet ut. I satsningen kan vi samordna våra resurser för att fler patienter och vårdnadsgivare ska få ta del av möjligheter och lära sig mer, säger Andreas Thor, professor inom käkkirurgi på Akademiska sjukhuset.

Projektet pågår fram till december 2025 och finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden och Region Uppsala. Den sammanlagda projektbudgeten uppgår till 20 miljoner kronor.

Nyckelord

Kontakter

Erik Asplund, näringslivsstrateg Region Uppsala, tel 0733-99 94 88, e-post: erik.asplund@regionuppsala.se
Helena Bysell, samverkansledare, Uppsala universitet, tel 070-5439354, e-post: helena.bysell@uu.se

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från regionfullmäktige 14 februari14.2.2024 13:41:33 CET | Nyheter

Nya ordförande utsedda i politiska styrelser och nämnder I januari meddelade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet sin avsikt att bilda en ny politisk majoritet i Region Uppsala. Grunden är ett samarbetsavtal om vad man är överens om att göra i regionen under mandatperioden. Den nya majoriteten har 55 mandat av regionfullmäktiges totala 101 mandat. Vid regionfullmäktiges sammanträde genomfördes val till bland annat uppdragen som ordförande, förste vice ordförande och andra vice ordförande i flera styrelser nämnder för att spegla det nya majoritetsförhållandet. Följande val gjordes: Regionstyrelsen Ordförande: Helena Proos (S), 1:e vice ordförande Unn Harsem (C), 2:e vice ordförande Emilie Orring (M) Krisledningsnämnden Ordförande: Helena Proos (S), 1:e vice ordförande Unn Harsem (C), 2:e vice ordförande Emilie Orring (M) Fastighet- och servicenämnden Ordförande: Ann-Kristin Hilli (V), 1:e vice ordförande Patrik Bergman (S), 2:e vice ordförande Cecilia Hamen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye