Minskade miljöanslag förvärrar naturkrisen: ”Riskfylld politik”
- Nu ser vi svart på vitt vilka konsekvenser regeringens minskade miljöbudget får. Det går inte att koka soppa på en spik, och Naturvårdsverket är tydliga med vilka konsekvenser det här får för exempelvis hotade arter och skydd av värdefulla skogar. Det är en riskfylld politik som förvärrar naturkrisen, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.
Naturvårdsverket konstaterar att neddragningarna får stora konsekvenser för arbetet med naturvård, biologisk mångfald och friluftsliv. Skydd av värdefull natur, framför allt skog, kommer att gå långsammare än 2022.
När värdefull skog inte kan skyddas kommer den istället att avverkas, vilket hotar många arters överlevnad som exempelvis den vitryggiga hackspetten.
Enbart under 2023 kommer cirka 1000 arbetstillfällen att försvinna, och dessa är främst knutna till landsbygden. De bidrag som har delats ut till kommuner och regioner genom lokala naturvårdssatsningar (LONA) kommer också att minska.
- De mindre kommunerna drabbas hårdast av detta, eftersom de har mindre resurser att röra sig med. Vissa kommuner har till exempel ingen kommunekolog och behöver ta hjälp utifrån genom statliga bidrag för att skydda eller sköta om värdefull natur och nå regionala miljömål. Att tusen arbetstillfällen riskerar att försvinna på ett år kommer också att drabba landsbygden allra mest, som regeringsunderlaget vill värna, säger Karin Lexén.
Folkhälsomyndigheten menar att det är hälsofrämjande att vistas i naturen och ha ett aktivt friluftsliv. Det kan minska stress, stärka den kognitiva förmågan och förbättra den psykiska hälsan. Men även friluftslivet påverkas av de minskade anslagen.
- Istället för att rusta upp ett slitet vindskydd kanske det kommer att plockas bort. Medel till viktig skyltning och vandringsleder försvinner. Invasiva arter som klassas som ett av de största hoten mot biologisk mångfald i Sverige kommer att sprida sig mer. Slåtterängar och naturbetesmarker riskerar att växa igen. Det är smärtsamt att se hur regeringen nedprioriterar att hantera naturkrisen och värna friluftslivet, säger Karin Lexén.
Mer information
Anslaget för skydd av värdefull natur minskar i år med 32 procent jämfört med 2022, från 1 696 miljoner kronor till 1 146 miljoner kronor.
Anslaget för åtgärder för värdefull natur minskari år med 45 procent jämfört med 2022, från 1 981 miljoner kronor till 1 050 miljoner kronor.
Anslaget för att bekämpa invasiva arter minskar med 100 procent, från 53 miljoner kronor till 0 kronor.
Inga nya kommunala projekt kommer att beviljas LONA-bidrag (bortsett från våtmarksprojekt).
Nyckelord
Kontakter
Christopher Engberg DahlPressekreterare
Tel:076-8198060christopher.engberg.dahl@naturskyddsforeningen.seOm
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Dåligt förslag om minskat strandskydd10.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen avvisar regeringens förslag att ta bort strandskyddet vid små sjöar och smala vattendrag i remissvaret till promemorian ”Strandskyddet vid små sjöar och smala vattendrag”, som lämnas in idag. Om förslaget genomförs försvinner naturskydd för så mycket som 5–10 procent av Sveriges yta.
Ny analys: Regeringens kärnkraftsplan resulterar i över 200 miljoner ton högre koldioxidutsläpp3.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag släpper Naturskyddsföreningen en ny analys om hur utsläppen av växthusgaser påverkas av regeringens färdplan för ny kärnkraft. Analysen visar att fokuset på ny kärnkraft fördröjer klimatomställningen. Det kan resultera i att utsläppen av koldioxid blir cirka 220 miljoner ton högre jämfört med en fortsatt utbyggnad av förnybar el, vilket motsvarar över fem gånger de territoriella utsläppen i Sverige 2023. Nu kräver Naturskyddsföreningen att regeringen ska utreda konsekvenserna av färdplanen för kärnkraft innan den sjösätter subventionerade mångmiljardlån och andra styrmedel för att bygga ut kraftslaget.
Nytt förslag på kraftfull naturpolitik28.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu finns det ett förslag på naturpolitiskt ramverk för regering och riksdag att ta vidare – med både naturpolitiskt mål och en egen naturlag. Det är Naturskyddsföreningen och WWF som gemensamt arbetat fram ett förslag till en samlad och kraftfull naturpolitik för Sverige.
Tips för att stå emot köphetsen under Black Week25.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu är det full fart på Black Week, där olika köptriggers kryllar i våra mobiler och köphetsen flämtar oss i nacken. Och snart drar julhandeln i gång på allvar. Men konsumtionen av onödiga prylar behöver minska – inte öka. Naturskyddsföreningen delar här med sig av några tips på hur du kan stå emot handelns köphets och en lista på företagens vanliga säljknep och köptriggers.
COP29: Klent resultat efter två veckors förhandlingar24.11.2024 00:31:21 CET | Pressmeddelande
Natten till söndag, två dagar efter klimattoppmötets egentliga slutdatum, kom resultatet. Utvecklingsländerna ska få 300 miljarder dollar om året för att hantera klimatkrisen. – Det räcker inte, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum