Naturskyddsföreningen

Minskade miljöanslag förvärrar naturkrisen: ”Riskfylld politik”

Dela
Naturvårdsverket har presenterat sin fördelning av budgeten för 2023 för skydd och skötsel av värdefull natur. Jämfört med 2022 minskar anslagen för skydd med 32 procent och för skötsel med 45 procent. Samtidigt slopas anslaget för att bekämpa invasiva arter helt. Under resten av mandatperioden kommer miljöanslagen att minska ännu mer, vilket Naturskyddsföreningen menar kommer att förvärra naturkrisen.

- Nu ser vi svart på vitt vilka konsekvenser regeringens minskade miljöbudget får. Det går inte att koka soppa på en spik, och Naturvårdsverket är tydliga med vilka konsekvenser det här får för exempelvis hotade arter och skydd av värdefulla skogar. Det är en riskfylld politik som förvärrar naturkrisen, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen. 

Naturvårdsverket konstaterar att neddragningarna får stora konsekvenser för arbetet med naturvård, biologisk mångfald och friluftsliv. Skydd av värdefull natur, framför allt skog, kommer att gå långsammare än 2022.

När värdefull skog inte kan skyddas kommer den istället att avverkas, vilket hotar många arters överlevnad som exempelvis den vitryggiga hackspetten. 

Enbart under 2023 kommer cirka 1000 arbetstillfällen att försvinna, och dessa är främst knutna till landsbygden. De bidrag som har delats ut till kommuner och regioner genom lokala naturvårdssatsningar (LONA) kommer också att minska.  

- De mindre kommunerna drabbas hårdast av detta, eftersom de har mindre resurser att röra sig med. Vissa kommuner har till exempel ingen kommunekolog och behöver ta hjälp utifrån genom statliga bidrag för att skydda eller sköta om värdefull natur och nå regionala miljömål. Att tusen arbetstillfällen riskerar att försvinna på ett år kommer också att drabba landsbygden allra mest, som regeringsunderlaget vill värna, säger Karin Lexén. 

Folkhälsomyndigheten menar att det är hälsofrämjande att vistas i naturen och ha ett aktivt friluftsliv. Det kan minska stress, stärka den kognitiva förmågan och förbättra den psykiska hälsan. Men även friluftslivet påverkas av de minskade anslagen. 

- Istället för att rusta upp ett slitet vindskydd kanske det kommer att plockas bort. Medel till viktig skyltning och vandringsleder försvinner. Invasiva arter som klassas som ett av de största hoten mot biologisk mångfald i Sverige kommer att sprida sig mer. Slåtterängar och naturbetesmarker riskerar att växa igen. Det är smärtsamt att se hur regeringen nedprioriterar att hantera naturkrisen och värna friluftslivet, säger Karin Lexén. 

Mer information 

Anslaget för skydd av värdefull natur minskar i år med 32 procent jämfört med 2022, från 1 696 miljoner kronor till 1 146 miljoner kronor. 

Anslaget för åtgärder för värdefull natur minskari år med 45 procent jämfört med 2022, från 1 981 miljoner kronor till 1 050 miljoner kronor. 

Anslaget för att bekämpa invasiva arter minskar med 100 procent, från 53 miljoner kronor till 0 kronor. 

Inga nya kommunala projekt kommer att beviljas LONA-bidrag (bortsett från våtmarksprojekt). 

Nyckelord

Kontakter

Om

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare  lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Granskning: Stort gap mellan EU-parlamentarikernas miljöinsatser11.4.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Naturskyddsföreningens granskning visar mycket stora skillnader mellan EU-parlamentarikernas engagemang och ambitionsnivå i EU:s miljöpolitik. Sverigedemokraterna får uselt betyg efter att ha röstat nej till nästan alla lagförslag. Moderaterna utmärker sig genom att de särskilt aktivt har motarbetat viktiga miljölagstiftningar i EU-parlamentet. Liberalerna däremot har röstat och agerat bra för miljön. Miljöpartiet och Vänsterpartiet får utmärkt miljöbetyg.

Pressinbjudan: Rovdjurskonferens och pressträff i Järvsö4.4.2024 14:19:23 CEST | Pressmeddelande

För första gången på många år möts jägare, lantbrukare, samer, forskare, miljöorganisationer och politiker på en konferens för att diskutera samexistens mellan människor och rovdjur. Välkommen på pressträff i Järvsö den 11 april kl 09.30 samt att bevaka rovdjurskonferensen på plats eller digitalt torsdag till lördag den 11–13 april. Konferensen arrangeras av Naturskyddsföreningen och WWF samt Ljusdals Naturskyddsförening och Naturskyddsföreningen Gävleborg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye