DIK

”Hakkors utanför museet” – Ny rapport om hot och hat

Dela
Museimedarbetare, bibliotekarier och offentliganställda kommunikatörer utsätts för hat, hot och trakasserier i sin yrkesutövning. Det visar en ny rapport från fackförbundet DIK, som varnar för att den fria kulturen och det öppna demokratiska samhället hotas.

En ny rapport visar att DIK:s medlemmar på bland annat bibliotek, museer och arkiv får möta trakasserier, hat och hot från en alltmer polariserad allmänhet. Var femte respondent uppger att deras arbetsplats har utsatts för hot under de senaste två åren. Det vanliga är att en verksamhet hotas för att den genomför exempelvis en viss utställning, kampanj eller programverksamhet, men även enskilda medarbetare drabbas.

– Samhället har hårdnat. Hat, hot och trakasserier har blivit vardag för många av DIK:s offentliganställda medlemmar. De arbetar i verksamheter som är det öppna demokratiska samhällets kärna – i museer, på bibliotek, med kommunikation och i arkiv. Angrepp mot dem är ett sätt att tysta och styra vad och vem som får finnas i det offentliga rummet, säger DIK:s förbundsordförande Anna Troberg.

Hoten kommer ofta via sociala media eller mejl, men även fysiska hot mot lokaler och verksamheter förekommer. Konkret rör det sig bland annat om bombhot, stenkastning eller dödshot mot personalen. Rasism, sexism och HBTQ-hat är mest förekommande.

– Ingen ska behöva vara rädd på jobbet. Arbetsgivarna måste ta ett större ansvar. DIK kräver också att lagen skärps så att hat, hot och trakasserier även från utomstående, som besökare och allmänhet, ska omfattas av arbetsgivarens arbetsmiljöansvar, säger DIK:s förbundsordförande Anna Troberg.


Om rapporten
Rapporten bygger på en enkät med 3 428 svar från offentliganställda medlemmar i DIK. De som svarat är exempelvis bibliotekarier, kommunikatörer/informatörer, arkivarier, museianställda, arkeologer och forskare. Enkäten handlade om medlemmens yrkesroll med fokus på demokrati, öppenhet och stämningar i det offentliga samtalet. Svarsfrekvensen var 26 procent.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

DIK
DIK
Bondegatan 21, 3 tr
116 33 Stockholm

08-480 040 10http://dik.se

Om DIK 
DIK är facket för alla som arbetar eller studerar inom kultur, kommunikation och kreativ sektor. DIK har cirka 20 000 medlemmar runt om i landet och ingår i Saco, Sveriges akademikers centralorganisation. DIK är partipolitiskt obundet. 

Följ DIK

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från DIK

Unga mer drabbade av arbetslöshet och orosmolnen hopar sig kring musei- och kultursektorn20.2.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande

DIK:s arbetslöshetsrapport för 2023 som släpps idag visar att arbetslösheten under året ökat kraftigt bland unga inom kultur- och kommunikationssektorn - från 1,6 till 3,9 procent. Sett till yrken har de som arbetar inom språkbranschen eller kommunikation och kreativ sektor drabbats hårdast, men under 2024 ser DIK en risk att arbetslösheten kan öka även i den bredare musei- och kultursektorn. Detta då sektorn fått minskade resurser samtidigt som kostnaderna för renoveringar och hyror är allt för höga.

DIK blir första Sacoförbund som inför Klimatombud18.12.2023 14:04:36 CET | Pressmeddelande

Ett klimatombud är en ny lokalfacklig roll på fackförbundet DIK som agerar för en mer hållbar arbetsplats och blir medlemmarnas röst i den lokala omställningen. Klimatombud kan tillsammans med kollegorna titta på arbetsplatsen med klimat­kritiska glasögon. Uppdraget kan innebära att se över exempelvis policydokument, upphandlingar, föreslå elbilsladdning och förmånscyklar. Fackförbundet Vision var först ut med att inrätta rollen i Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye