Svenska institutet

Bilden av Sverige utomlands 2022, årsrapport från Svenska institutet

Dela
Svenska institutet presenterar idag 2022 års rapport om bilden av Sverige utomlands. 2022 var ett år som till stor del dominerades av Rysslands invasion av Ukraina och av geopolitisk och ekonomisk instabilitet. Det har präglat det utländska samtalet och rapporteringen om Sverige.

Sverige har varit utsatt för en intensiv informationspåverkanskampanj under året, vilket har gett genomslag i omvärldens rapportering. Till skillnad från de senaste två åren är Sveriges pandemihantering inte längre central i den utländska rapporteringen om Sverige, under 2022 har andra frågor stått i fokus. Sverige har varit en tydlig del av de stora geopolitiska händelserna, inte minst med anledning av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Där har det varit en särskilt intensiv rapportering om Sveriges Natoansökan och vid läckorna på Nordsteam 1 och 2.  

När SI sammanfattar året som gått ser vi en fortsatt generell positiv uppfattning hos allmänheten i andra länder om Sverige. Bilden utmanas dock av vår analys av medierapporteringen som möjligen kan ge viss anledning till oro för hur uppfattningen om Sverige är på väg att förändras i vissa delar av världen. 

  • Natoansökan var årets mest framträdande tema i utländsk rapportering om Sverige  

Ingen annan händelse fick större genomslag i internationella medier än Sveriges Natoansökan. Tonen i rapporteringen har till stor del varit neutral och saklig. När den årliga mätningen Ispos Nations Brand Index släpptes i höstas gick det att se att Sverige ligger stabilt, likt tidigare år på plats 9 bland de rankade länderna, men att bilden har försämrats i Ryssland och Turkiet. Det bedöms bero på Natoprocessen.  

  •  Bilden av Sverige har varit i fokus genom informationspåverkanskampanj 

Bilden av Sverige har också varit i fokus kopplat till informationspåverkanskampanjen mot socialtjänsten (den så kallade LVU-kampanjen). Det har genererat en mycket intensiv, negativ rapportering om Sverige inte minst i sociala medier i Mellanöstern och arabisktalande länder. Koranbränningarna som skedde runt om i Sverige och de upplopp som följde fick även de en stor uppmärksamhet.  

  •  Brottslighet är ett fortsatt återkommande tema i rapporteringen om Sverige 

Det är dock inte något som står i fokus, jämfört med andra händelser 2022. När omvärlden rapporterar om brottsligheten i Sverige är det främst kopplat till enskilda händelser. Mest framträdande är rapporteringen om svensk brottslighet i Norge och Danmark. 

  • Riksdagsvalet väckte intresse  

Riksdagsvalet 2022 lyftes i utländska medier, oftast med en neutral och saklig ton i bevakningen.  Svenska valhar tidigare uppmärksammats i Norden, men i år kunde vi se en mer omfattande rapportering än tidigare även i stora nyhetsmedier i länder som Storbritannien och USA. 

 - Bilden av Sverige i utlandet är generellt positiv, men vi är tydliga med att vi ser tendenser till att den kan förändras. Vår bedömning är att i dagsläget  är Sverige fortsatt är en attraktiv marknad, och en relevant aktör och samarbetspart på den internationella arenan. Med det sagt behöver vi ändå noggrant fortsätta följa samtalet och uppfattningen om Sverige utomlands, då vi, som vi konstaterar i rapporten, ser att den här bilden utsätts för press från olika håll, säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet   

Läs rapporten i sin helhet här

Kontakter

Bilder

Generaldirektör
Generaldirektör
Ladda ned bild

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Virkesvägen 2
120 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/

Svenska institutet (SI) är en myndighet med uppdrag att skapa intresse och förtroende för Sverige utomlands. Vi arbetar med Sverigefrämjande, samarbete i Östersjöregionen och global utveckling. www.si.se

Söker du som är journalist en fin miljö mitt i centrala Paris för intervju eller fotografering? Det finns möjlighet att vara på Svenska institutet Paris, ett stadspalats med trädgård, mötes- och utställningsrum mitt i Marais (www.institutsuedois.fr). Kontakt: gunilla.noren@si.se

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

Svensk kultur är en viktig drivkraft för handel9.5.2024 09:38:21 CEST | Pressmeddelande

2024 är ett storslaget år för svensk musik. Få har missat att det är 50 år sedan ABBA slog genom globalt efter sin Eurovision-seger med ”Waterloo”. Som om det inte vore nog hålls finalen för årets Eurovision i Malmö, efter att Loreen vunnit tävlingen för andra gången. Uppmärksamheten som musikevenemanget får, innebär ett bra tillfälle att lyfta fram det inkluderande, öppna och positiva budskapet som Eurovision och Sverige vill förmedla med hjälp av musik.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye