Avesta kommunAvesta kommun

Avesta Art i Verket 2023 - Spår av tid, spår av liv

Dela
Mötet mellan nationell och internationell samtidskonst i den suggestiva järnbruksmiljön lockar varje år stor publik till Verket i Avesta. I mitten av sköna maj är det säsongsöppning för Avesta Art, som i år har titeln Spår av tid, spår av liv med konstnärer från Sverige, Danmark och Belgien.
Élodie Antoine-Gouttes cuivrées, Chili, Saco biennial, 2021, copyright Elodie Antoine
Élodie Antoine-Gouttes cuivrées, Chili, Saco biennial, 2021, copyright Elodie Antoine

Verket bär spår från de många åren av järnframställning och arbetet med att valsa fram plåt, och produktionen av rostfritt. Slaggstensbyggnaderna i sig, maskiner och synliga spår efter arbetarnas händer, utgör en karta över det liv som levts på platsen.

-Det var därför en lockande tanke att samla konstnärer vars verk på olika sätt berör hur livet sätter spår och tiden som passerar lämnar sina avtryck i och på oss säger Charlotte Wells, verksamhetsledare och museiintendent på Verket.

En annan aspekt på temat är det liv som vi inte kan urskilja med blotta ögat men som mätutrustning och beräkningar kan avslöja. Det gäller både det minsta lilla, som bakterier och virus eller ut mot oändligheten i universum där vi ständigt tycks vara på jakt efter tecken på liv. Genom DNA och genetik har gränsen för enskilda liv suddats ut något, med etiskt komplexa frågeställningar som följd. Vilka fysiska, biologiska och digitala spår lämnar du själv ifrån dig en vanlig dag, på övervakningskamera, genom telefonen eller i kassan på affären? Spåren av liv finns överallt.

Nyhet för i år är Avesta Art residens där en yrkesverksam konstnär välkomnas till arbetsvistelse i Verket och vackra By kyrkby.
Avesta Art residens utlyses för yrkesverksamma konstnärer i syfte att stärka förutsättningarna för det professionella konstlivet i Dalarna och att utveckla Avesta Art och Verket. Det genomförs med stöd från Region Dalarna och i samverkan med Ateljé Bredgrind konstnärsresidens, vars charmfulla ateljébyggnad upplåts för residenten under vecka 23 och 24. I direkt anslutning till residensperioden ställer konstnären ut i Verket.

Som en del av den industrihistoriska museiverksamheten har Verket i sommar möjlighet att presentera fotografier som dokumenterat arbetsliv och byggnader vid Avesta Jernverk. Bilderna visas i samverkan med Engelsbergsarkivet vid världsarvet Engelsbergs bruk, ägt och förvaltat av Nordstjernan AB, i vars samlingar de ingår. Just i år är det 150-år sedan Axel Johnson grundade företaget som under lång tid var ägare för järnverket.

Utställningen visas mellan den 13 maj till den 17 september.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Élodie Antoine-Gouttes cuivrées, Chili, Saco biennial, 2021, copyright Elodie Antoine
Élodie Antoine-Gouttes cuivrées, Chili, Saco biennial, 2021, copyright Elodie Antoine
Ladda ned bild
Ida Persson-Anticipator-Fotograf Helene Toresdotter
Ida Persson-Anticipator-Fotograf Helene Toresdotter
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Avesta kommun
Avesta kommun
Corneliusgatan 16
774 81 Avesta

0226-64 50 00https://www.avesta.se/

Det är något speciellt med Avesta. Här i södra Dalarna finns inte bara dalahästar, brusande forsar och speedwaybanor. Här finns pannben och mod. Handlingskraft och framtidstro.

Här finns förmågan att se möjligheter. När andra snackar - då gör vi.
Vi förvandlar en anrik industrilokal till modernt museum och bevarar utrotningshotade visenter. För att vi är stolta över vår historia. Vi gräver ner världens snabbaste fibernät så att vi kan koppla upp oss mot världen, och med naturen utanför knuten kan vi även koppla av. Dessutom skapar vi goda förutsättningar för nya industrier att blomstra. För att framgång föder välfärd och en bättre framtid. Det är så vi tänker, och så vi gör. Därför händer det mycket här i Avesta.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye