Lantbrukarnas Riksförbund

Mjölkfest när bönder får medalj av H.M. Konungen

Dela
Den 27 mars är det stor mjölkfest på Kungl. Slottet i Stockholm. Då delas 20 av LRF Mjölks guldmedaljer ut till mjölkbönder från hela Sverige för att de i minst 23 år har levererat mjölk av högsta kvalitet.
Stephan och Elisabeth Johansson från Flarken i Västerbotten får åka till slottet för att ta emot en guldmedalj. De flankeras av Jan Engman till vänster samt Louise Holmquist och Petrus Brandum till höger.
Stephan och Elisabeth Johansson från Flarken i Västerbotten får åka till slottet för att ta emot en guldmedalj. De flankeras av Jan Engman till vänster samt Louise Holmquist och Petrus Brandum till höger.

Stephan och Elisabeth Johansson från Flarken i Västerbotten är två av de mjölkbönder som är inbjudna till slottet den 27 mars för att ta emot medalj. De började som mjölkbönder på 1980-talet med bara 13 kor. Idag har de 125 kor i en lösdriftsladugård med mjölkrobot.

- Guldmedaljen kommer som en trevlig överraskning, säger Stephan Johansson. Jag trodde inte vi hade nått dit än.

Krisen i omvärlden med först pandemi och sedan krig har satt fokus på vikten av att ha en inhemsk livsmedelsproduktion. Stephan Johansson har alltid tyckt att det känts viktigt att producera mat och intresset har spillt över på sonen Mikael som sedan 2017 äger gården. De tror på framtiden.

- Vi har alltid tyckt att det är roligt att planera framåt och utveckla företaget. Det händer mycket i mjölkbranschen hela tiden. Vi var till exempel bland de första i norra Sverige att installera mjölkrobot. Den har gjort arbetet mindre slitsamt för kroppen och att vi har kunnat fortsätta jobba även på äldre dagar.

Medaljvinnarna Göran och Viveka Stuhre i Malghult tror också på sin bransch. De har en mindre gård i Oskarshamn med 26 kor. Familjen har haft mjölkgård i elva generationer och deras släktträd är kartlagt ända bak till 1600-talet. Döttrarna Emma och Linnea, 11 och 13 år, tycker också att det är roligt att hjälpa till på gården.

- De tycker om att sköta om kalvarna, säger Göran Stuhre. Omvårdnaden är ju viktig från att djuren är små tills att de blir fullvuxna, och det är viktigt att korna får en bra start i livet.

Även om familjen Stuhres gård är förhållandevis liten har den stor betydelse för trakten.

- Här i skogsbygden krävs det betande djur för att hålla markerna öppna. Det är nog så viktigt för landskapet och den biologiska mångfalden, säger Göran Stuhre.

Glädjen med att jobba med kor är något som förenar de 20 medaljörerna. Dessutom anser alla att det är viktigt att den svenska matproduktionen fortsätter.

- Det är viktigt att vi producerar livsmedel i Sverige, säger Göran Stuhre. Vi har goda förutsättningar för att bedriva lantbruk. Dessutom blir vi väldigt sårbara om vi bara förlitar oss på import. Vi vet också mindre om hur den importerade maten produceras.

Medaljörerna kommer från dessa län: Västerbotten, Jämtland, Uppsala, Stockholm, Södermanland, Östergötland, Västra Götaland, Kalmar, Kronoberg och Halland.

Tid: Medaljutdelningsceremonin äger rum den 27 mars 2023, klockan 11.00

Plats: Kungl. Slottet, Stockholm.

Bilder: LRFs pressrum Pressmaterial | Lantbrukarnas Riksförbund (tt.se)

Guldmedaljen: LRF Mjölks guldmedalj är den högsta utmärkelse som delas ut för att premiera mjölkens kvalitet. Kriteriet är minst 23 års leverans av mjölk av högsta kvalitet. Sedan starten 1958 har medaljen överlämnats av en representant från Sveriges Kungahus. Årets 20 guldmedaljgårdar har allt från 20 till 125 kor och pristagarna är mellan 53 och 68 år. 5 av gårdarna är ekologiska. Läs mer på www.lrf.se/guldmedaljen 

Mjölkproduktion i Sverige: Sverige har idag cirka 3 000 mjölkföretag. Varje mjölkgård skapar ytterligare åtta arbetstillfällen. Svensk mjölkproduktion har ungefär 60 procent lägre utsläpp av växthusgaser per kilo mjölk jämfört med genomsnittet i världen. Läs mer: Svensk mjölk i siffror - Lantbrukarnas Riksförbund (lrf.se)

Nyckelord

Kontakter

För mer information, kontakta
Anna Blomberg, anna.blomberg@lrf.se, 010-184 41 54.

Bilder

Stephan och Elisabeth Johansson från Flarken i Västerbotten får åka till slottet för att ta emot en guldmedalj. De flankeras av Jan Engman till vänster samt Louise Holmquist och Petrus Brandum till höger.
Stephan och Elisabeth Johansson från Flarken i Västerbotten får åka till slottet för att ta emot en guldmedalj. De flankeras av Jan Engman till vänster samt Louise Holmquist och Petrus Brandum till höger.
Ladda ned bild

Om

Lantbrukarnas Riksförbund
Lantbrukarnas Riksförbund
Franzéngatan 1
11251 Stockholm

010-1844000https://www.lrf.se/

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med cirka 140 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen. LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. Källa: Jordbruksverket 

www.lrf.se

Följ Lantbrukarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund

Markanvändning pågår – M se till att vallöftet består13.3.2025 06:46:42 CET | Pressmeddelande

Sveriges jord- och skogsägare brukar mark som våra familjer ofta ägt, investerat i och brukat i generationer. Med det kommer inte bara ett djupt kunnande, utan också en stark ansvarskänsla som går långt utöver det vanliga. Vi lever inte bara av vår jord, vi lever med den och för den. För oss och kommande generationer. Allt detta har LRF paketerat och kommer unboxas idag på Moderaternas Sverigemöte.

EU:s avskogningsförordning - mindre biologisk mångfald14.2.2025 14:29:00 CET | Pressmeddelande

Sveriges biologiska mångfald behöver ett lantbruk som kan och vill investera. En begränsade faktor för framtida investeringar är alla lagar, regler och kontroll, där nu EU:s avskogningsförordning kan sättas upp på topplistan. Regeringens utredning för att anpassa svensk rätt till EU:s avskogningsförordning försöker mildra effekterna men når långt ifrån fram hela vägen. Som EU:s avskogningsförordning och EU:s lag för naturrestaurering är utformade idag kommer de att krocka med varandra. Mitt i de ökade antalet inkonsekventa regelkrav står den enskilda jord- och skogsbrukaren och riskerar att bryta mot lagen oavsett hur hen agerar. EU:s avskogningsförordningskapar en kontrollinflation där det långt ifrån är säkert att ansvariga myndigheter kommer klara av sitt uppdrag när EU:s avskogningsförordning börjar att tillämpas den 30 december 2025. Vad gäller då, hur kommer den enskilda lantbrukaren att drabbas?

LRF kommenterar Miljömålsberedningen: Sverige borde ta på sig ledartröjan14.2.2025 10:01:00 CET | Pressmeddelande

Idag överlämnar Miljömålsberedningen sin slutredovisning till Regeringen om hur Sverige ska uppfylla sina internationella åtaganden för naturvård och biologisk mångfald, samt hantera upptag och utsläpp av växthusgaser inom jord- och skogsbrukssektorn. LRF hade önskat se ännu större framsteg i arbetet, framför allt på området om hur Sverige rapporterar skyddad natur.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye