
Boendeort påverkar vilket extremväder svenskarna oroar sig för

– Det kan nog finnas många förklaringar. Men det går inte att bortse från att det är fler människor som bor på en plats som tidigare drabbats av extremt väder, som oroar sig för just det vädret. Stormen Gudrun 2005 i södra Sverige, bränderna i Västmanland 2014 eller torka och brist på vatten på Öland och Gotland sätter sina spår, säger Martin Hedberg, meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar.
– Det är inte bara väderfenomenet i sig som skapar oro utan även hur van du är att hantera det, hur extremt det var och hur sårbart samhället är för olika former av störningar. Det är därför viktigt att rusta samhället för den påverkan som kan ske genom ett mer frekvent extremväder, säger Martin Hedberg.
Stockholmarna sticker ut också genom att en större andel stockholmare oroar sig för översvämning på grund av skyfall. Fler områden i Sverige, än bara Stockholm, har haft kraftigare regn, men städer är generellt mer sårbara för översvämningar. Bränder drabbar främst skogslänen med en påtaglig fara för liv, hem och egendom.
– Det kan också vara frekvensen av problemen som skapar oron, om det finns en risk i princip varje år. Mögel och insektsangrepp är vanligare i Syd- och Västsverige, medan snölast (mycket och tung snö) främst drabbar norra Sverige, säger Martin Hedberg.
Extremt väder i Sverige (ett urval):
Stormar:
Gudrun, Götaland i januari 2005: byvind: 42 m/s, återkomsttid > 50 år
Hilde, Jämtland och Lappland i november 2013: byvind 56m/s, återkomsttid 20-50 år
Ivar, Jämtland i december 2013: byvind 46 m/s, återkomsttid > 50 år
Alfrida, Svealand januari 2019: byvind 38,5 m/s, återkomsttid 10-20 år
https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/stormar-i-sverige
Bränder:
Västmanland 2014: Yta 14 000 hektar
Södra Norrland 2018: Yta 25 000 hektar
Nederbörd:
Gävle, september 2021: 161 mm/24h
Fulufjället augusti 1997: 276 mm/24h
Stockholm (Högdalen), juni 2021: 81,6 mm/24h
Översvämning
Arvika 2001
Snödjup:
Söderhamn 2018: 1,5 meter
Gävle december 1998: 1,8 meter
Degersjö, Ångermanland 1967: 1,9 meter
Kopparåsen, Lappland 1926: 3,27 meter
Förklaring till regionsindelning i undersökningen
Namn |
Län som ingår |
Stockholm |
Stockholms |
Mellersta Sverige |
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro, Västmanlands, Värmlands, Dalarnas, Gävleborgs |
Småland med öarna |
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar, Gotlands |
Sydsverige |
Blekinge, Skåne |
Västsverige |
Hallands, Västra Götalands |
Norra Sverige |
Västernorrlands, Jämtlands, Västerbottens, Norrbottens |
Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Länsförsäkringar. 1016 webbintervjuer gjordes bland den svenska allmänheten i åldrarna 18-79 år i december 2022. Frågan som ställdes: Oroar du dig för att något av följande ska drabba din bostad? Svarsalternativ (flera svar möjliga): Mögel- och insektsangrepp, storm, låga grundvattennivåer, brand i skog och mark, översvämning pga skyfall, åska, långvarig torka, snölast/snötryck, översvämning pga höjd vattennivå i hav, sjö eller annat vattendrag, ras och skred, hagel, oroar mig inte, berör inte mig, vet inte.
Länk till Länsförsäkringars pressrum https://www.lansforsakringar.se/privat/om-oss/press-media/
Länk till Länsförsäkringar på Twitter https://twitter.com/forsakringar
För ytterligare information kontakta:
Martin Hedberg, meteorolog och naturskadespecialist, 070-601 0405, martin.hedberg@lansforsakringar.se
Länsförsäkringars pressjour, telefon 08 – 588 41850, press@lansforsakringar.se
Nyckelord
Bilder

Om

Tegeluddsvägen 11-13
106 50 Stockholm
08-588 41850https://www.lansforsakringar.se/privat/om-oss/press-media/
Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.
Följ Länsförsäkringar
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar
Så minskar du risken för gräsbränder19.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
När vårvärmen kommer är det många som vill göra fint i trädgården och tänker att man ska elda upp ris och kvistar. – Nya EU-regler syftar till att förbränningen ska minska kraftigt och att materialåtervinningen ska öka. Kontrollera med din kommun om vilka regler kring eldning som gäller där du bor. Eldning ska alltid ske utan risk för hälsa och miljö och det är viktigt att se över och minimera riskerna för gräsbränder, säger Bertil Jansson byggskadeexpert på Länsförsäkringar.
Råden som kan rädda fritidshuset28.3.2024 08:13:21 CET | Pressmeddelande
Den här vintern har inneburit skiftningar i temperaturer och det gör att frysskador kan bli mer vanligt förekommande. - Under påskhelgen är det många som öppnar upp sitt fritidshus. Rådet är att snarast åka ut och titta till sitt fritidshus när kylan minskar om det inte redan är gjort. Det absolut viktigaste är att stanna kvar och övervaka om det finns eventuella läckage när vattnet och värmen sätts på. Då kan många läckage stoppas i tid, säger Bertil Jansson, byggskadeexpert på Länsförsäkringar.
Vabruari: Yrket avgör om du vabbar eller vobbar17.1.2024 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Under småbarnsåren är vab mer regel än undantag och snart går vi in i vabruari, årets största vabperiod. Efter pandemin myntades ett nytt begrepp – att vobba – att samtidigt kunna jobba och ta hand om sjuka barn. Men det är inte alla som har möjlighet att vobba. Enligt en undersökning Länsförsäkringar genomfört verkar främst val av yrke avgöra vilka som vabbar och vilka som vobbar. -Fördelen med att vobba är att det inte påverkar lön och pension, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Som har räknat ut hur mycket du förlorar per dag på att vabba.
Uträkning: 2024 - löneväxling mer lönsamt än ISK5.12.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Nu när skatten på ISK ska stiga nästa år finns det alternativa sparformer att titta på, exempelvis löneväxling. -Den årliga skatten på löneväxling är en tredjedel så hög. Dessutom finns det en del gynnsamma skatteeffekter, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Nackdelen är att löneväxling enbart passar den som har en inkomst som överstiger 51 000 kronor per månad.
”Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till”30.11.2023 14:20:23 CET | Pressmeddelande
Idag inleds FNs klimatmöte, COP28, i Dubai. – Vi spelar inte bara med vår nutid och framtid utan även med båten vi alla sitter i, naturen. Bank- och försäkringsbranschen har en viktig roll och vi behöver fortsätta att kraftigt reducera både vår egen och våra kunders påverkan på klimat och ekosystem men även anpassa oss till de förändringar som ligger latenta i redan gjorda utsläpp. Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till, säger Martin Hedberg meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar.