Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Konkurserna ökade under 2022

Dela
Under 2022 ökade konkurserna med 6 procent jämfört med 2021. Konkurserna ökade mest inom handeln.

- Vi ser betydande ökningar i oktober, november och december där antalet konkurser är högt jämfört med tidigare under 00- och 10-talen - en utveckling som fortsatte även i början av 2023. De höga konkurssiffrorna ser vi särskilt inom byggindustrin, hotell och restaurang och inom utbildning, hälso- och sjukvård, säger Hanna Skystedt, statistiker på Tillväxtanalys.

Konkurserna ökade inom samtliga branscher utom transport och magasinering och jordbruk, skogsbruk och fiske. I handeln och inom hotell och restaurang ökade konkurserna med 18 respektive 5 procent. I handeln gick 1 498 företag i konkurs och inom hotell och restaurang gick 660 företag i konkurs.

Antalet anställda som berördes av konkurs ökade också inom de flesta branscher, utom transport och magasinering

De flesta konkurser gällde företag utan anställda, men konkurserna ökade betydligt mer bland företag med anställda än bland företag utan anställda. Särskilt mycket ökade konkurserna i företag med två eller fler anställda.

Läs och ladda ner rapporten Konkurser och offentliga ackord 2022 här.

Om

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Studentplan 3
831 40 Östersund

010-447 44 00https://www.tillvaxtanalys.se/

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sverker Härd har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.

Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye