Riksteatern

Kristian Gidlunds ord blir teater

Dela
Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.
Foto: Klara G.
Foto: Klara G.

– Samtidigt som Kristian Gidlund beskrev sin resa mot döden lyckades han så oerhört starkt fånga vikten av att leva. Att ge hans texter plats på scenen är en önskan om att låta dem fortsätta få gripa tag i vår samtid, säger initiativtagare Josefin Rosales, konstnärlig ledare för Parkteatern. 

Kristian Gidlund var musiker, journalist, författare och trummis i bandet Sugarplum Fairy. Genom sin blogg I kroppen min kunde miljontals läsare följa hans sista år i livet, Kristian Gidlund berörde människor över hela Sverige med sina böcker och sitt sommarprat. I Jani Lohikaris dramatisering och med Johan Paus regi får hans texter nytt liv där Razmus Nyström gestaltar en man fångad i mellanrummet mellan liv och död.   
 
– Publiken får möta en man fångad av sitt eget öde, han kommer inte från det oundvikliga - att hans tid snart är slut. Han brottas bokstavligen med existensens villkor och genom det når han närmre vad både livet och döden är. Sceniskt blir det en fysisk och emotionell resa genom Kristian Gidlunds texter laddad med sorg och levnadsglädje, säger regissör Johan Paus. 

Musik till teaterföreställningen I kroppen min har Mats Björke gjort, tidigare medlem i bandet Mando Diao, som även var barndomsvän till Kristian Gidlund.   
 
 – Att få arbeta med dessa texter och måla runt orden med ljud, klanger och låtar har varit ett givande och fascinerande arbete. Jag har drivits framåt av lusten att utforska nått nytt men med en förankring i den rockbands estetik som både jag och Kristian växte upp i, säger Mats Björke. 
  
I kroppen min är en samproduktion mellan Riksteatern och Parkteatern – Kulturhuset Stadsteatern med urpremiär 7 juli på Parkteaterns scen i Galärparken. Efter sommaren åker pjäsen på Riksteaterturné i hela landet med premiär 12 september i Borlänge.  


I KROPPEN MIN 
  
Riksteatern i samproduktion med Parkteatern – Kulturhuset Stadsteatern.   

Idé: Josefin Rosales   
Manus: Jani Lohikari, efter texter av Kristian Gidlund  
Regi: Johan Paus  
Dramaturg: Eva-Maria Benavente Dahlin  
Musik: Mats Björke  
Scenografi & kostym: Julia Herskovits  
Mask: Agnes Kenttä  
Medverkande: Razmus Nyström och Mats Björke


För pressbilder besök Riksteaterns mediabank
 
För mer information besök Riksteatern.se.

Kontakter

Bilder

Foto: Klara G.
Foto: Klara G.
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye