ManpowerGroup

Alarmerande kompetensbrist globalt – fortsatt hög även i Sverige

Dela
Arbetsgivare världen över slår larm om en ökad kompetensbrist inom en rad yrkesområden. I Sverige är det drygt tre av fyra svenska företag som uppger att de har svårt att hitta personer med rätt kompetens, samma höga nivå som vid förra årets undersökning. Samtidigt fortsätter den globala kompetensbristen att öka, vilket leder till ytterligare konkurrens internationellt. Det visar en undersökning från ManpowerGroup.

– Även om den svenska arbetsmarknaden ser ut att kylas av något under våren så är det fortsatt en dramatisk brist på kompetens inom en rad yrkesområden, exempelvis inom tillverkningsindustrin och IT-sektorn. Det råder även brist på miljö- och hållbarhetsexperter och kompetens inom operatörs- och logistikområdet. Det är naturligtvis extra bekymmersamt för oss i Sverige att kampen om talangerna hårdnar i ett läge då det satsas stora resurser på nya hållbara och kompetensintensiva verksamheter som kräver specialister på en rad olika funktioner, säger Mikael Jansson, vd på ManpowerGroup.

Tre av fyra svenska arbetsgivare hittar inte rätt kompetens
ManpowerGroups kompetensbristundersökning Talent Shortage baseras på intervjuer med mer än 40 000 arbetsgivare i 40 länder, varav 766 intervjuer i Sverige. Mer än tre av fyra svenska arbetsgivare, 77 procent, säger att de har svårigheter att hitta personer med rätt kompetens. Siffran är på samma rekordhöga nivå som förra året och Sverige ligger nu på genomsnittet bland de 40 undersökta länderna.

IT toppar listan över bristkompetenser
IT- och datakompetens toppar fortsatt listan över bristkompetenser, både i Sverige och globalt. Ny tvåa på svenska arbetsgivares bristlista är kompetens inom hållbarhets- och miljöområdet, sannolikt som en följd av ökat fokus och regelverk inom dessa områden.

– Det vi nu ser kan vara fortsatta post-pandemieffekter, där många passade på att byta bransch eller vidareutbilda sig när verksamheter drog ner eller i vissa fall stängde helt, samtidigt som utvecklingen går mycket snabbt inom en rad områden. Mitt råd till arbetsgivare som inte hittar rätt kompetens är att jobba strategiskt med kompetensinventering, hyra in vid behov och samtidigt satsa på kompetenshöjning för att tillgodose sin verksamhets behov, säger Mikael Jansson.

Kompetensbristen fortsätter öka globalt
Globalt har 77 procent av alla arbetsgivare svårt att rekrytera rätt kompetenser, vilket är en rekordhög siffra och en drastisk försämring på bara fem år - 2018 var motsvarande siffra 45 procent. Förra året rapporterades de högsta siffrorna från länder i Asien men i år har Tyskland seglat upp som tvåa efter Taiwan. Portugal har fortsatt stora problem med kompetensbrist och är fyra på den globala listan. Bland de nordiska länderna som ingår i undersökningen uppger hela 81 procent av arbetsgivarna i Finland att de har svårt att hitta rätt kompetens, medan Norge ligger strax under Sverige med 74 procent.

För mer information, kontakta gärna:
Hélène Belin, kommunikationschef ManpowerGroup Sverige, telefon 070-377 45 43,
helene.belin@manpowergroup.se

De största bristkompetenserna i Sverige 2023:
1. IT- och datakompetens
2. Hållbarhets- och miljökompetens
3. Administrations- och supportkompetens
4. Operatörs- och logistikkompetens
5. Tillverknings- och produktionskompetens

De mest attraktiva egenskaperna i Sverige 2023:
1. Pålitlig och ansvarstagande
2. Aktivt lärande och nyfikenhet
3. Initiativtagande
4. Resonerande och lösningsorienterad
5. Ledarskap och social förmåga
6. Kreativitet

Länderna med störst kompetensbrist 2023:
1. Taiwan: 90 procent
2. Tyskland: 86 procent
3. Hongkong: 85 procent
4. Portugal: 84 procent
5. Puerto Rico: 83 procent

Om undersökningen Talent Shortage
ManpowerGroups kompetensbristundersökning Talent Shortage baseras på intervjuer med mer än 40 000 arbetsgivare i 40 länder. I Sverige har 766 intervjuer genomförts. I år är det 16 år sedan undersökningen startade.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

ManpowerGroup
ManpowerGroup
Södermalmsallén 36
118 28 Stockholm

0771-55 99 00http://www.manpowergroup.se

Om ManpowerGroup

ManpowerGroup™ är världsledande inom kompetens- och HR-tjänster. Vi hjälper organisationer att omvandla sig i en snabbt föränderlig värld, genom att hitta och utveckla talanger som gör det möjligt för våra kunder att utvecklas. Vi bidrar genom att hitta rätt kompetens samtidigt som vi sätter miljontals människor i arbete. ManpowerGroup™ är sedan många år erkända för vår mångfald, inkludering, jämställdhet och 2022 utsågs vi till ett av världens mest etiska företag för trettonde året. I Sverige har vi omkring 5 000 medarbetare på drygt 50 orter över hela landet med varumärkena: Manpower®, Experis®, Talent Solutions® och Jefferson Wells®. Varje år sätter vi 18 000 personer i jobb i Sverige.Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

Goda jobbutsikter för samtliga av Norrbottens 30 vanligaste yrken29.5.2024 10:17:57 CEST | Pressmeddelande

Samtliga av de 30 vanligaste yrkena i Norrbotten beräknas ha stora eller medelstora möjligheter till arbete på fem års sikt. Det innebär att Norrbotten, tillsammans med Västerbotten, är de enda län där inget av de största yrkena har dåliga jobbmöjligheter. Det visar en kartläggning genomförd av bemanningsföretaget Manpower, baserad på statistik från Arbetsförmedlingen och SCB.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye