
Så mycket dyrare har charterresan blivit på tio år

Priset på en resa till Playa del Sol har fördubblats sedan 2011 och samma sak är det med en resa till Gran Canaria. Vill man resa lite längre bort, till Egypten, har den resan gått upp med 80 procent. Av de resmål vi har tittat på har Aruba ökat mest, med drygt 200 procent. Jämför man med den genomsnittliga pensionen, har den inte ökat i samma takt.
Se i bilagan hur mycket dyrare olika semesterorter har blivit på drygt tio år. Här ser du även hur stor andel av pensionen charterresan äter upp av en genomsnittlig pension.
Jämfört man prisökningen på en veckas charter med hur mycket den genomsnittliga pensionen har ökat under dessa år är det stor skillnad. År 2011 låg en genomsnittlig pension på drygt 14 000 kronor per månad. I år ligger pensionen på drygt 20 000 kronor – en ökning med drygt 40 procent. Resorna har alltså ökat betydligt mer än pensionen.
– Den svaga svenska kronan gör inte bara att själva resan kostar mer, din köpkraft utomlands har minskat vilket gör att ett restaurang-eller musiebesök har blivit mycket dyrare under det senaste året, säger Trifa Chireh.
Ett populärt resemål att undvika för den som tycker att det har blivit dyrt att resa är USA. Den amerikanska centralbanken har höjt räntan mycket mer än den svenska, så att kronan verkligen har försvagats mot dollarn. På bara något år har kronan försvagats tvåsiffrigt mot dollarn och dessutom har konsumentpriserna i USA stigit med över tio procent.
Andra populära resmål för pensionärer är Frankrike, Italien, Spanien, Grekland och Portugal men dessa resemål har också blivit dyrare att leva i då kronan tappat mycket även mot euron.
Tips för pensionen och semestern
- Ta bort återbetalningsskyddet på tjänstepensionen och höj ditt pensionskapital med upp till tio procent.
- Har du låg pension kan du få Bostadstillägg efter att du fyllt 66. Kolla med pensionsmyndigheten.
- Är du 63 år och arbetar kan du ta ut hela eller delar av din allmänna pension för att öka din ekonomi.
- Om du handlar med kort är det bäst att välja att betala i landets valuta.
- Ät inte alla mål mat på restaurang. Välj en picknik till stranden eller i parken.
- Res i väg med kort varsel då resorna brukar vara billigare då.
- Undvik de mest populära semesterveckorna som sport-och-påsklov.Hyr ut din egen bostad under tiden som du själv är på semester för att frigöra en del kapital.
För ytterligare information kontakta:
Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Tel. 073–094 28 52
Länsförsäkringars pressjour, Tel. 08 – 588 418 50
Bilder
Dokument
Om

Tegeluddsvägen 11-13
106 50 Stockholm
08-588 41850https://www.lansforsakringar.se/privat/om-oss/press-media/
Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom LF Finans finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.
Följ Länsförsäkringar
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar
Så minskar du risken för gräsbränder19.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
När vårvärmen kommer är det många som vill göra fint i trädgården och tänker att man ska elda upp ris och kvistar. – Nya EU-regler syftar till att förbränningen ska minska kraftigt och att materialåtervinningen ska öka. Kontrollera med din kommun om vilka regler kring eldning som gäller där du bor. Eldning ska alltid ske utan risk för hälsa och miljö och det är viktigt att se över och minimera riskerna för gräsbränder, säger Bertil Jansson byggskadeexpert på Länsförsäkringar.
Råden som kan rädda fritidshuset28.3.2024 08:13:21 CET | Pressmeddelande
Den här vintern har inneburit skiftningar i temperaturer och det gör att frysskador kan bli mer vanligt förekommande. - Under påskhelgen är det många som öppnar upp sitt fritidshus. Rådet är att snarast åka ut och titta till sitt fritidshus när kylan minskar om det inte redan är gjort. Det absolut viktigaste är att stanna kvar och övervaka om det finns eventuella läckage när vattnet och värmen sätts på. Då kan många läckage stoppas i tid, säger Bertil Jansson, byggskadeexpert på Länsförsäkringar.
Vabruari: Yrket avgör om du vabbar eller vobbar17.1.2024 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Under småbarnsåren är vab mer regel än undantag och snart går vi in i vabruari, årets största vabperiod. Efter pandemin myntades ett nytt begrepp – att vobba – att samtidigt kunna jobba och ta hand om sjuka barn. Men det är inte alla som har möjlighet att vobba. Enligt en undersökning Länsförsäkringar genomfört verkar främst val av yrke avgöra vilka som vabbar och vilka som vobbar. -Fördelen med att vobba är att det inte påverkar lön och pension, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Som har räknat ut hur mycket du förlorar per dag på att vabba.
Uträkning: 2024 - löneväxling mer lönsamt än ISK5.12.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Nu när skatten på ISK ska stiga nästa år finns det alternativa sparformer att titta på, exempelvis löneväxling. -Den årliga skatten på löneväxling är en tredjedel så hög. Dessutom finns det en del gynnsamma skatteeffekter, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Nackdelen är att löneväxling enbart passar den som har en inkomst som överstiger 51 000 kronor per månad.
”Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till”30.11.2023 14:20:23 CET | Pressmeddelande
Idag inleds FNs klimatmöte, COP28, i Dubai. – Vi spelar inte bara med vår nutid och framtid utan även med båten vi alla sitter i, naturen. Bank- och försäkringsbranschen har en viktig roll och vi behöver fortsätta att kraftigt reducera både vår egen och våra kunders påverkan på klimat och ekosystem men även anpassa oss till de förändringar som ligger latenta i redan gjorda utsläpp. Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till, säger Martin Hedberg meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar.